Jeżeli chodzi o języki C, C++ to nie ma problemu ze znalezieniem dobrej książki do nauki tych języków (mnóstwo opinii na forach internetowych), natomiast jeżeli chodzi o język C# to niestety, ale temat nie jest taki prosty, być może to dlatego, że ten język najzwyczajniej w świecie jest nowszym językiem.
Dlatego zwracam się do was o podanie nazw książek wartych uwagi jeżeli chodzi o podstawy, jak również nieco bardziej zaawansowane techniki. Coś w sam raz dla studenta informatyki.
Do C# jest całkiem sporo książek, przynajmniej w języku angielskim (a wydaje się być on dość naturalny do nauki programowania).
Do podstaw mogę polecić np. “Programming C#” wydawnictwa O’Reilly (na helionie jest polskie wydanie). Przy czym od razu zaznaczę, że nie znam ostatniej edycji (c# 5.0).
Jeżeli chcesz poznać C# od podstaw i gruntownie na wysokim poziomie, to świetny jest “CLR via C#”, autorstwa Jeffreya Richtera, wydawnictwo Microsofr Press. Obecnie jest wydanie 4-te i zdaje się, że nie ma polskiego wydania.
Pomiędzy tymi książkami jest wyraźny przeskok, ale szczerze, to nie znam czegoś co by tę lukę dobrze wypełniało i nie jestem pewien, czy jest to konieczne.
Zdecydowałem się na kupno C# 5.0. Niestety nagle na wstępie autor napisał, że w porównaniu do wcześniejszych wydań poleca tą książkę bardziej dla programistów doświadczonych, którzy chcą poznać nowy język. Dlatego podczas czytania pierwszego rozdziału, w którym jest mowa o Kodzie zarządzanym i CLR, czy też programowaniu asynchronicznym przeraziłem się, bo nic z tego niezrozumiałem, być może ten pierwszy rozdział to taka kaszana bo potem w sumie w spisie treści są podstawowe zagadnienia.