Mam nadzieję że to odpowiedni dział na tego typu pytania. Jeśli nie to przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu
Chciałbym powoli zacząć bawić się grafiką i czy moglibyście mi poradzić jakieś fajniejsze książki czy turtoriale?
Wiem że tego jest pełno w internecie ale nie zawsze one są warte uwagi a ja jako początkujący nie jestem w stanie odróżnić dobrego turtorialu od jakiegoś badziewia które jest źle tłumaczone lub nie potrzebny w ogóle…
Chodzi mi o pomoce do programów:
-Corel Draw x4 - tutaj już trochę umiem ze szkoły, ale zajęcia są tak prowadzone że szkoda gadać xP
-Photoshop cs5 - powoli (bardzo powoli) uczę się jego obsługi na kółku graficznym w szkole ale chciałbym coś więcej sam robić
znalazłem książkę “Photoshop CS5 PL. Szkoła efektu”
Jest ona godna polecenia dla początkującego i ogólnie warta kupna?
Może poradzicie mi jakieś inne książki czy tutki?
-Blender - kiedyś się nim trochę bawiłem by zobaczyć cóż to takiego
Tylko to jest problem tego typu że tych turtoriali jest tyle że nie wiem z którego korzystać…
-AutoCad/3D MAX - jeżeli chodzi o te programy to jestem kompletnie zielony xD
A może macie jakieś inne propozycje programów które byłyby bardziej odpowiednie?
Na razie najbardziej mi zależy na corelu -potrzebne do szkoły xP- Photoshopie i blenderze
Wiem że niektórzy gdy zobaczą tą listę powiedzą że za dużo tego i żebym się skupił na początku na jednym ale pytam się tak na przyszłość żeby nie robić kiedyś tam nowych tematów
Rozumiem,że nie masz planów pozostać profesjonalnym grafikiem komputerowym i jesli tak to moim zdaniem szkoda Twoich pieniążków na książki,kursy internetowe i tym podobne bajery.Praktyka czyni mistrza.Na YouTube i google znajdziesz masę tutoriali (znajomosć angielskiego bardzo pomocna) od najłatwiejszych do bardzo zaawansowanych i to jest najszybsza i najskuteczniejsza (jeszcze raz- moim zdaniem ) metoda nauki.Skoncentruj się na początek na jednym programie i przerabiaj co najmniej jeden tutorial dziennie.Efekty murowane.