Księga gości - zabezpieczenie przed wpisami pozycjonującymi


(Zagorskid) #1

Witam!

Mam na swojej stronie księgę gości, jednak zauważyłem, że dość często wpisy dodawane są tylko po to, żeby zdobyć sobie darmowy link pozycjonujący, co szczerze mówiąc, trochę mnie irytuje. Postanowiłem z tym walczyć.

Czy umieszczenie adresu wewnątrz JavaScriptu uniemożliwia botom indeksację linków?

Wygląda to tak:


(L337 Crew) #2

zagorskid

a nie lepiej użyć str_replace ? (w php) :wink:

Jak we wpisie napotka ciąg http, to niech całość zamieni np. na xxx

'

przykład:

<?php

$tresc = 'To jest przykładowy link do strony http://dobreprogramy.pl';

echo (''.$tresc.' 
');


$tresc = str_replace('http', 'xxx',$tresc);


echo $tresc;


?>[/code]

spróbuj tego ;]

Filtrujesz tym treść tuż przed publikacją ;]

(zakładam oczywiście, że stosujesz htmlspecialchars lub strip_tags ) 8)


(Zagorskid) #3

L337 Crew , ale ja chcę żeby linki działały :).


(L337 Crew) #4

No to coś za coś ;/

A co do Twojego kodu - na jedno wyjdzie, czy wypiszesz link normalnie, czy javascriptem - napis napisem :slight_smile:

Możesz jedynie je szyfrować ...

Coś jak email ...

http://www.komputer.cuprum.pl/strona/content/view/267//

no chyba, że zrobisz coś na wzór cytatów i kodowania - tak jak w phpbb - żaden ciąg zawarty w w/w znacznikach nie będzie indexowany przez przeglądarkę ;]


(Zagorskid) #5

Czyli to, że link jest w komentarzu nie ma znaczenia dla botów?


(L337 Crew) #6

Inaczej jeszcze :smiley:

plik robots.txt umieszczasz w katalogu głównym, a w tym pliku wklejasz coś w tym stylu:

User-Agent: *

Disallow: /comments.php


(Zagorskid) #7

Dobra, tylko jak zablokować boty poza Google AdSense?

Tak będzie działać?

User-Agent: Googlebot

Disallow: /guestbook.php

Disallow: /guestbook

(L337 Crew) #8

Zamiast user-agent: * możesz podać listę botów, który zabraniasz ;]

Oczywiście NIE wpisujesz User-agent: Mediapartners-Google :stuck_out_tongue:

User-agent: Googlebot/2.0 beta (googlebot(at)googlebot.com)

User-agent: Lycos_Spider_(T-Rex)

Disallow: /comments.php

Złączono Posta : 25.12.2006 (Pon) 21:55

Jest jeszcze jedna możliwość :smiley:

Jeżeli serwer php obsługuje bibliotekę GD (popularne serwery obsługują ;]), to możemy pokusić się o wypisanie adresu na obrazku ;]

<?php

$obrazek=ImageCreate(400,20);

$bialy=ImageColorAllocate($obrazek,255 ,255 ,255);

$czarny=ImageColorAllocate($obrazek,0 ,0 ,0);

$forum=ImageColorAllocate($obrazek,222 ,227 ,231);

ImageFill($obrazek,0,0,$forum);

$strona = 'www.dobreprogramy.pl';

ImageString($obrazek,1,10,10,"$strona",$czarny);

Header("Content-type: image/gif");

ImageGIF($obrazek);

?>

Gdzie $forum to kolor tego (mojego) posta ;]

98ced6d228ee4dd5.gif