Księgarnia "Operon" i ich rozumienie RODO

Jest taka księgarnia internetowa, https://sklep.operon.pl/, która ma wydawnictwa dla uczniów różnych szkół. Niby fajnie. No jednak nie do końca, bo przy zamawianiu (choćby do paczkomatu) musimy podać takie dane:

image

A przy przycisku “Złóż zamówienie” mamy taki kwiatek:

image

“Dane osobowe będą przetwarzane na podstawie art. 6 ust. 1 b i f RODO, w tym w celach marketingowych. Informacje dotyczące przetwarzania danych przez Wydawnictwo Pedagogiczne Operon sp. z o. o.”

Nie ma możliwości osobnego zaznaczenia/odznaczenia przetwarzania danych w celach marketingowych.
Tak może być? Czy może ja czegoś nie rozumiem?

3 polubienia

IMHO - może być. “Cele marketingowe” - to dość obszerne pojęcie. Przeczytaj preambułę na ich stronie - to pewnie załapiesz o jakich celach marketingowych mowa.
Z drugiej zaś strony - wyznaczyli IODO - więc czemu się do niego nie zgłosisz … (pewnie dlatego, co ja wiem, a ty podejrzewasz … :wink: )

Z tego co mi wiadomo, niezgodne z prawem jest uwarunkowanie realizacji zamówienia, zgodny z regulaminem itp ze zgodą na przetwarzanie danych osobowych w celach marketingowych. Dlatego np. sieci komórkowe, czy dostawcy internetowi zamiast zmuszać do takiej zgody, dają rabat wliczony w cene abonamentu za zgodę na przetwarzanie danych.

Osobiście telepie mnie jak jakaś firma wymusza na mnie zgodę na spam. Dobrze byłoby to zgłosić, niestety na stronie UODO łatwiej zgłosić zagubienie pendrive przez administratora, niż skargę na nieuczciwy podmiot :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

Niestety prawda. Albo podpis kwalifikowany, albo list tradycyjny, no po prostu nie chce się. Tym bardziej, że można przecież u nich nie kupować (albo podać fikcyjne dane).

Łamanie ustawy RODO jest (tak, dane można bez dodatkowej zgody przetwarzać tylko w zakresie niezbędnym do realizacji zamówienia) i niezgodne z ustawą jest wymuszanie innych zgód, ale ja danych nie podałem, więc problem jakby mnie osobiście nie dotyczy.

Inny problem z RODO zresztą mamy na wielu stronach, gdzie wyskakuje komunikat, że zamknięcie go (kliknięcie w X w prawym górnym rogu komunikatu) oznacza… wyrażenie zgody. To nie jest dobre, a jakże często stosowane. Prawda DP?

Do poczytania:

Cytat z linkowanego artykułu:

W Panoptykonie uważamy, że czynności takie jak zamknięcie informacji o przetwarzanych danych poprzez naciśnięcie znaku „x” (który jest zwyczajowo używany w Internecie do zamykania wyskakujących okienek) lub dalsze przeglądanie strony (takiemu działaniu trudno przypisać inną intencję niż „chcę zobaczyć, co jest dalej”) nie mogą być traktowane jak świadoma, jednoznaczna zgoda.

1 polubienie