Kto nadal używa windowsa xp?

Tak jak w temacie kto nadal używa i na jakim sprzęcie ? ;p

Mnóstwo różnych ludzi, na przeróżnych komputerach.

Od prostych jednordzeniowych staroci z p4, po wydajne stacje robocze z wieloma procesorami (xp 64bit).

Czasami zmiana systemu nie jest możliwa ze względu na brak sterowników, czy kompatybilność używanego oprogramowania.

Moja siedmioletnia płyta obsługuje do 4GB RAM i windows od 2000, do 7. Ile będzie lat sprawny komputer, tyle będzie miał aktualny xp. Cóż zrobić. Ponad dwa lata temu była poważna awaria systemu z mojej winy, bo essentials zrobił amen w systemie z powodu sterownika gamejack4. Av prosił, a ostrzegał, ale bylem nieczuły. Tak chodzi wszystko na pc, że nie mogę się nachwalić, albo mój XP home edition był jakiś lepszy. Tyle jest jeszcze aplikacji i gier, emulacji do 16 bit, które są gorsze w windowsach x64. Acer mu nie dorówna z intel gma T4500. Też trzylatek. Niech mu tam na zdrowie win7. Pc ma swój xp i tak pozostanie.

Sprzęt tu nie gra roli, wystarczy aby odpowiadał.

Dużo krajów na olimpiady oraz do celów strategicznych:

http://www.pcworld.pl/news/119728/Olimp … right.html

http://www.dobreprogramy.pl/Na-igrzyska … 16798.html

Korea Północna również używa Windows XP nawet do rakiet atomowych.

Windows XP SP3 ma planowane wsparcie do 8 kwietnia 2014.

Po terminie wsparcia mogą się jeszcze pojawić nieoficjalne łatki/patche tak jak było ze starszymi wersjami np. Windows 98, Windows 98 SE lub Millenium.

Często odpowiadam w tematach i dla tego mam Windows XP SP3 oraz dodatkowo Windows 7 Ultimate SP1 PL.

Rakiet na razie nie wysyłam :slight_smile:

dane mojego komputera - kliknij aby powiększyć:

pytapng_newhpne.png

Tak, zwłaszcza, że XP obsługuje max 2 procesory. ;]

Nie ma to jak zarzucić linkiem sprzed 6 lat na dowód popularności dwunastoletniego systemu. ;]

Ech, czasami lepiej jest nic nie pisać.

A co do tematu:

• bankomaty, automaty biletowe, różne systemy informacji publicznej;

• posiadacze słabych komputerów;

• posiadacze specjalistycznych urządzeń i programów, które nie współpracują z nowymi systemami operacyjnymi;

• miłośnicy staroci i inni masochiści. :wink:

W bankomatach jeszcze niedawno można było spotkać takiego starocia jak OS/2. I się sprawdzał :slight_smile:

Cześć,

ja przyznam, że próbowalem na swoim laptopie (g6-1331sw) zainstalować starego poczciwego XP. Gdyby nie niestandardowa grafika 7450M (nie ogarnia sterownika od tradycyjnego 7400M Series), to wszystkie sterowniki miałbym. :slight_smile: Aczkolwiek na nim miałem jednak problemy z wydajnością - na 7/8 takich już nie mialem. Windows’a XP jednak nadal instaluję na starym sprzęcie - np. na swoim Celeronie 800@1.05 GHz (ale gdybym miał 512 MB RAM, to zainstalowałbym na pewno 7 - Aero by chodziło bo jest tam 9550)

Z wyrazami szacunku,

Lewanxd