Faktycznie Fanboy 0 i Pan mają rację, gdyż pod marką może się kryć awaryjny sprzęt. Ale to również zależy od firmy, która dany laptop np firma, która jet bardzo znana może produkować awaryjny sprzęt, ale przecież każda firma nie jest idealna. Więc prosił bym o podanie przykładów takich laptopów, które są sprawne, wydajne oraz wytrzymałe, skoro każda firma ma jakiś sprzęt awaryjny.
Wiem, że wytrzymałość sprzętu zależy od producenta więc dlatego pytam, który producent produkuje wytrzymałe laptopy
Moim zdaniem zabierasz się za to od niewłaściwej strony. Najpierw określ do czego sprzęt jest ci potrzebny, jaki budżet możesz przeznaczyć a dopiero dalej szukaj odpowiedniego sprzętu.
Wg. moich wymagń sprawne i wytrzymałe laptopy to np. Dell Latitude i Vostro, Lenovo Thinkpad bądź HP Probook. Wszystko to tzw. biznesówki.
Uwierz mi jak Ci informatyk mówi że sprzęt A psuje się mniej niż sprzęt B to ZAWSZE bierz sprzęt B i na 99,9 % będziesz zadowolony
Czasy długich trzymań w serwisach dobiegły dawno końca nie ma znaczenia czy serwis jest w polsce, niemczech, czechach czy gdzieś indziej. Przyjeżdża kurier zabiera sprzęt, na następny dzień jest sprzęt już w serwisie -> naprawiają -> kurier od nich odbiera i na następny dzień masz sprzęt u siebie. Bez różnicy gdzie jest sprzęt bo kurier dostarcza paczkę w ciągu 1-2 dni
Mam w domu 2 acery, + 1 stoi u mojej dziewczyny te 2 mają 4-5 lat + ten 1 co ma teraz 2 lata I ŻADEN Z NICH SIĘ NIGDY NIE POPSUŁ, CHODZĄ CICHO. Mój 5315 to jest wręcz katowany;p (praca praktycznie po 12 godzin dziennie) stawianie na nim kawy, talerzu z obiadem, jedzenie nad nim, przenoszenie w mrozy największe i zaraz po przyjściu uruchamianie itp)
Widziałem za to jak działa
Toshiba C660 jak chodzi głośno kręci wiatrakiem to samo L855 (te laptopy strasznie głośno kręciły wiatrakiem w porównaniu do tych acerów)
Widziałem jak w laptopie Samsung po pół roku klapa ciężko się otwierała i jaki stawiała opór
Siemensa przemilczę bo po roku szwagrowi zaczęły odpadać klawisze…
Ja w tej chwili posiadam Vostro i w sumie jest całkiem przyzwoicie. Co prawda laptop nie jest idealny, szczególnie sterowniki nieco kuleją. Raz, na początku korzystałem z NBD i byłem na prawdę zachwycony. Bałem się, że mnie wyśmieją, bo reklamacja dotyczyła raczej kosmetycznych niedoróbek (typu źle spasowana, trzeszcząca obudowa, czy odklejona literka z logo), a tu powymieniane wszystko bez wykłócania się, czy udowadniania, że to na pewno moja wina. Przy okazji wyszło, że touchpad się ścina? No problem: "To prawdopodobnie kwestia sterowników, ale na wszelki wypadek jak już tu jestem to wymienię na nowy’. Jaki to szok w zestawieniu z hp’kowym: “Nie, nie sprawdziliśmy dysku, ale przecież komputer się włącza” (tyle, że się włączał to wiedziałem bez wysyłania :P… nie bez powodu dokładnie problem opisałem na dołączonej kartce). W ogóle do tego typu gwarancji zdecydowałem się dopłacić właśnie po wielomiesięcznym kopaniu sie z HP o mojego probooka.
Aha, co do niezniszczalności probooka i vostro się nie wypowiadam, bo raczej uważam na sprzęt. probookowi wysiadł dysk po przewiezieniu go wyłączonego samochodem… a przynajmniej tak to wyglądało. Za to compal (‘kadłubek’) jest nie do zajechania. Od regularnego gotowania w pościeli przez upadki i nadepnięcia po finezyjny lot po schodach z 1 piętra z odtwarzanym przez siebie podkładem muzycznym w tle. Nie wiem ile ma, 7-8? lat. bez zastrzeżeń, ostatnio zasilacz mu tylko padł.
Ocena mimo że na podstawie oferty producentów może być pewnie dość subiektywna. Ja na przykład już trzeciego laptopa mam firmy Asus i jestem temu wierny, bo nigdy nie miałem żadnych problemów z tymi komputerami. Niezłe laptopy robi też Sony, którego nie ujęto w ankiecie, ale tam cena już trochę idzie w górę.
Dwa razy korzystałem z NBD w Dellu, pierwszy raz uwaliłem modem gsm, po zgłoszeniu na drugi dzień przyjechał kurier z częścią do samodzielnego montażu. Drugi raz zgłosiłem problem z kartą graficzną i serwisant był u mnie w domu na drugi dzień z nowa płytą główną - wymienił ją na miejscu bez zabierania sprzętu ze sobą. Niekiedy warto dopłacić do wersji gwarancji NBD.