Mam problem poniewaz kupuje nowego kompa i nie moge sie zdecydowac na karte graficzna. Oczywiscie chodzi mi o jak najlepsza grafike i prędkość w NOWSZYCH GIERKaCH!
Mam dwie do wyboru:
GeCube Radeon X1950Pro 256ddr3/256bit oraz Galaxy GeForce7900GS 256ddr3/256bit.
Zastanawiam sie bo np. w tym radeonie jest 36 jednostek PixelShader i 8VertexShader a w GeForce 20PixelShader i 7 VertexShader. Dodam ze za bardzo na kartach graficznych sie nie znam. Niby ten radeon ma wiecej tych wszystkich shaderów ale za to geforce ma te wszystkie nowe technologie typu: CineFX 4.0, Ultra ShadowsII itp. Więc zostałem całkiem zbity z tropu i nie wiem która karta bedzie lepiej sie sprawowac w nowszych gierkach.
Mi chodzi w wiekszosci o to by np HDR w grach dobrze dzialalo. Kumple mówili ze na GeForce 7900Gs lepiej będą gry chodzily. Wiesz zastanawiam sie bardzo bo chce zeby wszystko chodzilo na Full DETALACH elegancko a własnie te CineFx i inne schizy nvidii mnie niepokoją… Czy np. HDR i temu podobne motion blury beda lepiej wyglądały i szybciej chodzily na GeForce czy na radeonie???
Dzieki za pomoc w kazdym razie naprowadziles mnie juz troche na właściwą droge…
McDracullo - dałeś linka do testu eVGA 7900GS SUPERCLOCKED i ASUS Radeon X1950pro 256
Różnica pomiedzy GeForce Galaxy a GeForce eVga jest dosyc duza wiec w sumie ten test chyba nie jest miarodajny.
Jednak skoro znasz sie na tym temacie to mi powiedz czy te 36Pixel Shaderów w Radeonie wygrywa z GeForcem który ma zaledwie 20PixelShaderów jednak jest wyposażony w najnowsze usprawnienia:
Czy nizej wymienione ,schizy" z GeForca beda mialy znaczenie w nowszych grach ??? czy moze radeon da mi to samo chociaz nie ma tych ulpeszeń???
Po prostu boje sie ze jesli wybiore radeona to mi sie to później źle odbije… Czy te technologie co GeForce zastosował do 7900GS chylą sie przed tym RadeonemX1950Pro??? Prosze o wytłumaczenie czemu akurat radeon lepszy jest???
to są zazwyczaj te same technologie lub ich odpowiedniki tylku inaczej się nazywają dają te same efekty praktycznie… ważne jest to że obie karty obsługują DirectX 9.0c i Shader model 3.0, za to na Radeonie możesz jednocześnie włączyć efekty HDR i FSAA, a na GeForce albo jedno albo drugie… wydajność w poszczególnych grach możesz sprawdzić w różnych serwisach, z tym Carbonem to nie do końca prawda bo Radeony zazwyczaj słabiej wypadają w NFSach, więc to, że w teście na bodajże egielda.com.pl był najwydajniejszy w tej grze nie oznacza odrazu że naprawde tak jest bo w innych serwisach co innego wychodziło dużo zależy jednak od sterowników, a tych Radek wciąż nie ma jeszcze dopracowanych
Zdecydowanie Radeon. Poprostu lepiej sobie radzi w wyzszych rozdzielczościach niż ten GeForce. Miałem okazje testować obie karty i pozostałem przy radku.A jeżeli chodzi o te sterowniki to nie do końca są takie słabe niby mniej dopracowane ale nie maja dużego wpływu na wydajność, dlatego nie zastanawiaj sie i bierz Radka
Ja jutro jade po Sapphire X1950Pro. Zraziłem się do Galaxy. Radeon wygrywa z Galaxy jeśli ta nie jest podkręcona, jeśli się ją podkręci to ona raczej jest wydajniejsza. Ale jaką masz pewność, że wysoko się podkręci? Moja 7600GS miała iść spokojnie na GPU 700MHz a na 590MHz są problemy w grach. Ja radze wziąść Sapphire X1950Pro
ja również radze wziąsc radka i do tego jakiś naprawde zasilacz bo ten radek jest prądozerny.Radeon będzie w sam raz do gier.Za radkiem przemawia duza ilość vertex shaders i pixel shaders co przekłada się na wysoką wydajnośc :)POZDRAWIAM