Dziasiaj kupiłem HerosV i nastąpiła porażka . Gra wymaga co najmniej 2,4 Ghz , 1 Gb Ramu i najlepiej karty graficznej 256 mb ramu pamięci video. W związku z powyższym podjąłem ostateczną decyzję o wymianie sprzętu na nowy. Czekałem co przyniesie AM 2 , ale wg opinii ekspertów wydajność wzrosła niewiele.
Moje pytanie jest następujące:
Którą kartę polecacie:
GF 6800 GT
GF 7600 GT
ATI X800 XT
ATI 850 XT
ATI 800 XL
ATI 1800 XL
ATI 1800 XT
Oczywiście na PCI - Express
Powyższe karty są na allegro w przedziale cenowym 650-1000 zł i to jest kwota , którąmogę wydać. Marzyła mi się X1900XTX ale kasa nie puszcza.
A może , ktoś mi poda jakąś sensowną konfigurację kompa do 4000,00 zł . Może być AMD , może być Intel - najlepiej dwurdzeniowce , która będzie służyć w głównej mierze do netu , oglądania filnów , no i oczywiście takich gier jak np. HEROS V. Nie zależy mi na podkręcaniu , bo nie wiem jak to się robi , więc mogę tylko coś zepsuć .
Jedyna prośba : proszę o uwzględnienie ceny obudowy LEXA - link poniżej , ponieważ postanowiłem , że ją kupię .Jest super i muszę ją mieć.
aficio a moze by tak poczekać na wyjście conroe’a? A po za tym to ceny athlonów i sempronów mają spaść, tak więc w tej samej cenie można będzie wrzucić lepszą grafę
Ja mam Sempron 4200, 512 MB, Radeon X600 i Heroes śmiga aż miło nawet na wysokich parametrach (High).
Gorzej że teraz są =upały i to X600 nie nadąża z chłodzeniem (a w domu mam z 40 stopni) i obniżam taktowanie karty graficznej i parametry w grze żeby mi kompa nie wieszało… Musze załatwić sobie lepsze chłodzenie do tej karty.
aficio ale przecież wydajesz pieniądze swoje(zarobione w jakiś sposób ciężko) i chyba niechciałbyś, żeby np. proc który kosztuje dziś 1200 zł po wejściu conroe spadł do ceny… 800 zł. Wejdzie conroe i złożymy zestaw,
Hmm na stronie Intela pisze, że jeszcze w tym roku, jednak jutro ma mają mieć premiere serwerowe układy Woodcrest, więc na Conroe na desktopy nie powinniśmy czekać zbyt długo. W testach Conroe okazywał sie wydajniejszy nawet od najdroższych procków AMD, ale nie wiadomo ile będą kosztowały nowe procesory Intela (podobno mają być tanie, ale kto w to wierzy?) Tak więc jezeli nie musisz mieć nowego komputera już teraz warto poczekać.
Premiera podstawki AM2 miała spowodować obniżkę cen. Była owszem ale nieznaczna. Za to Intel przyłożył - nawet do 40% w niektórych przypadkach. Więc biorąc pod uwagę politykę cenową AMD nie należy się chyba spodziewć , że po wyjściu Conroe AMD obniży ceny np. o 20-30%. A Intel tym nowym prockiem będzie chciał znowu pokazać , że jest naj i nie wiadomo czy postawi na szerokie rozpowszechnienie ( przyzwoita cena) czy będzie chciał świecić jak gwiazda i trzymać cenę.
Ale podstawowe pytanie:
Kiedy i ile? Może już były zapowiedzi cen?
Złączono Posta: 25.06.2006 (Nie) 22:57
Bardzo bym chciał właśnie taki procesor , ale kasa nie puści . Jest dużo droższy niż Intel.
Złączono Posta: 25.06.2006 (Nie) 22:58
Ale pociągnąłby nowe gierki. Pod jakim względem nieudana?
Intel obniżył ceny włąśnie ze względu na Conroe. AMD cóż… ich procki już i tak były niższe niż Intela. Poza tym, AMD zapowidziało obniżke któa już obowiazuje (tlyko jak zwykle nie w polsce) z której wynika że 3800+ ma kosztować 550zł
Złączono Posta: 25.06.2006 (Nie) 23:02
przedewszytskim P4 to grzejniki. Drogie (teraz ztaniały) I Intel uciekał w puste MHz. AMD takie same osiągi miał na połowe niższym zegarze. Architektura P4 pozostawia wile do życzenia. Nawet P3 wygyrwa z P4 o takim samym zegarze.