Którą kartę graficzną wybrać? ATI czy GF?

Dziasiaj kupiłem HerosV i nastąpiła porażka . Gra wymaga co najmniej 2,4 Ghz , 1 Gb Ramu i najlepiej karty graficznej 256 mb ramu pamięci video. W związku z powyższym podjąłem ostateczną decyzję o wymianie sprzętu na nowy. Czekałem co przyniesie AM 2 , ale wg opinii ekspertów wydajność wzrosła niewiele.

Moje pytanie jest następujące:

Którą kartę polecacie:

GF 6800 GT

GF 7600 GT

ATI X800 XT

ATI 850 XT

ATI 800 XL

ATI 1800 XL

ATI 1800 XT

Oczywiście na PCI - Express

Powyższe karty są na allegro w przedziale cenowym 650-1000 zł i to jest kwota , którąmogę wydać. Marzyła mi się X1900XTX ale kasa nie puszcza.

A może , ktoś mi poda jakąś sensowną konfigurację kompa do 4000,00 zł . Może być AMD , może być Intel - najlepiej dwurdzeniowce , która będzie służyć w głównej mierze do netu , oglądania filnów , no i oczywiście takich gier jak np. HEROS V. Nie zależy mi na podkręcaniu , bo nie wiem jak to się robi , więc mogę tylko coś zepsuć .

Jedyna prośba : proszę o uwzględnienie ceny obudowy LEXA - link poniżej , ponieważ postanowiłem , że ją kupię .Jest super i muszę ją mieć.

http://www.allegro.pl/item102130459__nz … tuki_.html

Liczę na Waszą fachowość i doświadczenie oraz konkretne porady. :smiley:

aficio 4000 zł bez budki? :stuck_out_tongue:

Byłoby fajnie razem z budką. A może 2 opcje z i bez? :smiley:

Za pomocą konfikuratora z gral.pl uskładałem coś takiego:

AMD Athlon 64 3800+ BOX (S939) - 589zł

Gigabyte K8NF-9 Ultra - 338zł

DDR400 1024MB Patriot (2x512MB, DualDDR, CL2.5) - 365zł

WD 200GB, SATA/300, 8MB (WD2000JS) - 279zł

dvdrw ~ 140zł

obudowa którą podałeś - 549zł

GeForce 7900GT Gigabyte 256MB, DDR3, HDTV, 2xDVI, PCI-E - 1100zł

razem wychodzi 3400 zł i teraz możesz dołożyć 600zł na X2 3800+ albo dokupić wzamian drugie 1gb ramu, co wolisz.

Jak chcesz to możesz AM2 - powinno wyjść niewiele drożej.

Ogółem wyjdzie lekko ponad 4 tysiące.

A może jeszcze coś innego?

aficio a moze by tak poczekać na wyjście conroe’a? A po za tym to ceny athlonów i sempronów mają spaść, tak więc w tej samej cenie można będzie wrzucić lepszą grafę :slight_smile:

Ostatnio czakałem na AM 2 i kicha , teraz znów czekać? Jak tak dalej pójdzie to córka w nic nie pogra i zamęczy mnie na śmierć!

Chciałbym kupić w lipcu.

A opinia na temat karty graficznej? Nikt sięnie wypowiada.

Ja mam Sempron 4200, 512 MB, Radeon X600 i Heroes śmiga aż miło nawet na wysokich parametrach (High).

Gorzej że teraz są =upały i to X600 nie nadąża z chłodzeniem (a w domu mam z 40 stopni) i obniżam taktowanie karty graficznej i parametry w grze żeby mi kompa nie wieszało… Musze załatwić sobie lepsze chłodzenie do tej karty.

aficio ale przecież wydajesz pieniądze swoje(zarobione w jakiś sposób ciężko) i chyba niechciałbyś, żeby np. proc który kosztuje dziś 1200 zł po wejściu conroe spadł do ceny… 800 zł. Wejdzie conroe i złożymy zestaw,

co do kart to z ww. najlepsza to jest x1800xt :wink:

A kiedy ma wejść Conroe? Wiem , że jużrobili jakieś testy. I jak wypadł w porównaniu z np. D 930,940, 950 czy serią AMD X2?

Proszę o opinie.

Hmm na stronie Intela pisze, że jeszcze w tym roku, jednak jutro ma mają mieć premiere serwerowe układy Woodcrest, więc na Conroe na desktopy nie powinniśmy czekać zbyt długo. W testach Conroe okazywał sie wydajniejszy nawet od najdroższych procków AMD, ale nie wiadomo ile będą kosztowały nowe procesory Intela (podobno mają być tanie, ale kto w to wierzy?) Tak więc jezeli nie musisz mieć nowego komputera już teraz warto poczekać.

nie wierzę w takie testy, a conroe pod koniec lipca podobno ma wyjść, a co do ceny to nie wiem czy będzie mała(się okaże po premierze).

A co powiecie na taki zestaw:

Pentium D930

Grafika Radeon X1800XT

Płyta- Asus P5WD2 Premium

HDD - Seagate 250 GB ST 3250629 AS

Pamięć Patriot 2 GB

Nagrywarka DVD - LG H20L

FDD

Obudowa NZXT Lexa

Zasilacz Tagan - TG 420- U01 ver.3- 420W

Mieszczę się w 4500,00 ze względu na obudowę.Ale może jakoś doskrobię kaski.

Czekam na komentarze. :slight_smile:

przede wszystkim to …

cała seria p4 jest że tak powiem nie udana, tak więc nie ma się pchać w nią :wink: reszta good, dysk samsung :wink:

A jak zmiana procka to i zmiana płyty głównej.

Ja bym poczekał kilka dni na Conroe (jakoś do połowy lipca bodajże). Jeśli już bardzo chcesz to weź x2 od AMD na AM2

Conroe???

Właśnie ile poczekać i ile wydać.

Premiera podstawki AM2 miała spowodować obniżkę cen. Była owszem ale nieznaczna. Za to Intel przyłożył - nawet do 40% w niektórych przypadkach. Więc biorąc pod uwagę politykę cenową AMD nie należy się chyba spodziewć , że po wyjściu Conroe AMD obniży ceny np. o 20-30%. A Intel tym nowym prockiem będzie chciał znowu pokazać , że jest naj i nie wiadomo czy postawi na szerokie rozpowszechnienie ( przyzwoita cena) czy będzie chciał świecić jak gwiazda i trzymać cenę.

Ale podstawowe pytanie:

Kiedy i ile? Może już były zapowiedzi cen?

Złączono Posta : 25.06.2006 (Nie) 22:57

Bardzo bym chciał właśnie taki procesor , ale kasa nie puści . Jest dużo droższy niż Intel.

Złączono Posta : 25.06.2006 (Nie) 22:58

Ale pociągnąłby nowe gierki. Pod jakim względem nieudana?

Intel obniżył ceny włąśnie ze względu na Conroe. AMD cóż… ich procki już i tak były niższe niż Intela. Poza tym, AMD zapowidziało obniżke któa już obowiazuje (tlyko jak zwykle nie w polsce) z której wynika że 3800+ ma kosztować 550zł !!

Złączono Posta : 25.06.2006 (Nie) 23:02

przedewszytskim P4 to grzejniki. Drogie (teraz ztaniały) I Intel uciekał w puste MHz. AMD takie same osiągi miał na połowe niższym zegarze. Architektura P4 pozostawia wile do życzenia. Nawet P3 wygyrwa z P4 o takim samym zegarze.

Sory, nienapisałem x2 oczywiście.

No to może coś takiego

AMD 64 X2 3800+ 939

Grafika Radeon X1800XT

Płyta- Asus A8N32- SLI DLX

HDD - Seagate 250 GB ST 3250629 AS

Pamięć Patriot 2 GB

Nagrywarka DVD - LG H20L

FDD

Obudowa NZXT Lexa

Zasilacz Tagan - TG 420- U01 ver.3- 420W

Tutaj wychodzi mi 4700 zł chyba , że zmienię grafę na X850 XT lub na X 1800 XL i ew. tylko 1 GB ramu.

I co powiecie na coś takiego?

Złączono Posta : 25.06.2006 (Nie) 23:11

Super . Żeby tylko było wiadomo , kiedy ta obniżka będzie w Polsce?

Wtedy wchodzę natychmiast.