Którą kartę graficzną wybrać z podanych (hd4870vshd3870x2)

Witam,

mam od znajomego do kupienia dwie karty graficzne, a jako że da to jakiegoś “kopa” w grach to stwierdziłem że wezmę od niego jedna z kart.

Tylko teraz są do dyspozycji:

-Saphire HD4870 512mb

-Radeon HD3870x2 512mb(x2)

Starałem się sam uporać z tym przeszukując internet i zazwyczaj słyszałem głosy za nowszym modelem, lecz patrząc na wyniki kart, trochę wydajniejsza 3870x2 ale też w normalnym użytkowaniu może się to różnić.

Jeśli karty masz za darmo to brałbym 4870. Ta druga to model dwuprocesorowy - może i większa wydajność, ale jednocześnie nie zawsze - podobna sytuacja jak z SLI/CrossFire i duży pobór prądu, a przez to hałas.

Gdybyś miał płacić za te karty to zdecydowanie nie warto, nowsze modele będą wyraźnie bardziej opłacalne.

za bezcen, ~50zł żeby tylko było że coś do kasy weszło…

a gdybym dołożył do 150zł, (bo te znalazłem za około 100zł na allegro) to jest coś lepszego, używanego?

Bo też nie chcę przepłacać bo mam Core2Duo (e7600) wiec nie ma co pchać za bardzo w niego dużo kasy, gdyż za rok chciałbym go wymienić…

Jaka reszta zasilacz zwłaszcza. Bo ta druga odpadnie od razu jeśli zasilacz jest słaby.

Za mały budżet na coś lepszego.

Chieftec 500W więc powinien podołać…

następna półka to 250zł+ ?

A co chcesz na nich robić? Grać, pracować? 

Jeśli grać to polecałbym coś ze stajni Nvidii jak GT 640. Kwestia sumy jaką możesz poświęcić.

Do grania przeważnie.

Tylko kwestia czy warto wkładać 300zł, jak mogę mieć którąś z tamtych za 50zł, a za rok i tak będę chciał kupić nowe pudło…

Jak wiesz, że za rok zmieniasz pudło, to jest to twoja decyzja czy chcesz wydać 50 czy 300 PLN. 

Nareau

Proszę zapoznać się z tematem i poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj, umieszczonego w prawym dolnym rogu swojego posta, następnie opcji Użyj pełnego edytora, znajdującej się pod edytowanym postem.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.

Bierz HD 4870, jak za 50zł to warto i jeszcze nowe gry na średnich pociągnie. Sam do nie dawna grałem na HD 4850 i dawał radę.