Lepiej poczekaj do listopady gdyz wtedy wyjdzie G92(nowy układ graficzny nazwany 8700).
Karty z G92 powinny być jeszcze szybsze od najwydajniejszych obecnie akceleratorów GeForce 8800 Ultra.
" Dzisiaj VR-Zone opublikował kilka informacji na temat tego GPU, w tym nazwę marketingową - GeForce 8700 GTS. G92 wykonany jest w technologii 65 nanometrów i co należy uznać za sporą zaletę, komunikuje się z pamięcią za pomocą szyny o szerokości 256bit. Na ośmiowarstwowej płytce PCB zamontowane zostanie 512MB pamięci GDDR3 o czasie dostępu 1ns, która taktowana będzie zegarem 900-1000MHz. Premiera przewidziana jest na 12 listopada."
Potoki w nowym GeForce 8700 GTS prawdopodobnie są już drugą generacją zunifikowanych jednostek cieniowania. Tym samym, 64 jednostki mają być tak samo wydajne jak 96 tych, zawartych w 8800 GTS.
Układ wytwarzany będzie w procesie technologicznym 65 nm i cechować ma go pobór prądu na poziomie GeForce’a 7900 GS.
Karta przeznaczona będzie jako produkt dla wszystkich entuzjastów gier komputerowych a pierwsze zapowiedzi o wyniku 10 tysięcy punktów w 3D Mark’u 06 napawają optymizmem.
Z tymi informacjami na temat g9x nie ma co zwiększać zamieszania. G92 w większości newsów ma być następcą G80 a więc gf8800ultra. Mówi się też o karcie pomiędzy 8500 i 8600 (G98 prawdopodobnie) i też słyszałem o 8700gts który ma być następcą 8800gts (niby ma mieć nieco wyższą wydajność, a zuwagi na mniej shaderów i niższy proces technologiczny będzie tańszy dla nvidii w produkcji, pobierał mniej prądu no i ma obsługiwać nowe wersje dx,pciex itp. Bardzo możliwe że następcą G80 będzie dopiero G90 a G92 będzie nazwany gf’em 8700, byłoby to logiczne tymbardziej dlatego że historycznie duża liczba osób kupiła 8800gts (czyli kartę po 1000 i więcej złotych co dotychczas się nei zdarzało), a 8800ultra i tak nie ma konkurencji, radek 2900xt na nowych sterownikach rozwija co prawda skrzydła, ale i tak konkuruje tylko gts’em 640mb’owym.
O tych nowych układach można spekulować, różne portale wypuszczają sprzeczne informacje, a na koniec nvidia pokaże że ze wszystki robiła sobie jaja i nie będzie 9800jxt (jesus xtreme ) w listopadzie tego roku tylko zapewne jakiś “nowy ale stary” lowend.
NIe robi Vmoda to 1950pro proste co nie?.8600GT tylko w paru grach ma wydajność 1950PRO bez moda.Było tyle testów tu z tym porównanie że slłabo mi.
Ogólnie 1950Pro jest wydajniejszą karta od 8600GT.Wszystko zależy od funduszy 350 to nie 440 i na odwrót.Co innego jak wydaje sie 350zl i robi sie vmoda
Bardziej chodzi mi która karta będzie wydajniejsza w nowszych grach. Bo zdaje mi sie że 8600GT.
A tak a propo 8600GT po vmodach i oc staje sie potworem i 1950pro nie doresta jej do pięt tym bardziej że 8600 jest prawie o 100zł tańszy I chyba zakupie 8600GT
a ten dalej swoje… ChrisG dał Ci link do testów gdzie zmierzono 8600gt po oc i x1950pro i wyraźnie widać, że x1950pro jest kartą wydajniejszą…
8600gt tylko jeżeli będziesz robił vmoda i ostro kręcił…
i nie gadaj głupot że radeon nie dorasta 8600gt do pięt bo bez oc 8600gt to słaba karta, a wiadomo że każde oc niesie ze sobą ryzyko spalenia karty więc?
Wiesz dlaczego w tamtych testach co dałeś link wygrywa zdecydowanie Radeona dlatego że Gf nie były testowane na najnowszych sterach
8600GT zwykły palit +oc (wystarczy takie jak ja mam) + najnowsze stery do karty = wydajność równa bądź większa od R X1950PRO
Złączono Posta: 15.09.2007 (Sob) 12:41
Tu się z tobą nie zgodzę na dzień dzisiejszy to karty i procki mają zabezpieczenia i nic się nie spali no chyba że wrzucisz w ogień ale to już inna sprawa
Może to nie jest w temacie, ale każdy promuje to, co używa. Wyraźnie w podpisie widać ze używasz 1950xt, więc chcesz wyjść na swoje. Mój kolega podkręcił 8600 GT Galaxy z wartości 600/1600 do 695/ 16(coś) i karta się nie spaliła. Na najnowszych sterownikach na pewno wyprzedza Radeona
nie chodzi o to kto czego używa… ja akurat mam radeona x1950xt bo w tym przedziale cenowym nic lepszego nie ma a nie miałem 200zł żeby dołożyć do 8800gts…
a to czy wyprzedza radeona to też jest kwestia tego jaką grę bierzemy pod uwagę… zapewne nawet nie przejrzałeś tego tematu ani żadnych testów więc…
:x
jakby nie patrzeć ChrisG wie to od nas lepiej bo sam przeprowadzał te testy…
sam także wiem, że bywa różnie…
kuzyn zmieniał ostatnio też kompa ma sprzęt podobny do mojego z tym że kupił 8600gts za 670zł a ja kupiłem eax1950xt za 650zł
i w większości gier jak sprawdzaliśmy mam większą wydajność i to sporo