Jesteś tego pewny?
no nie wiem Ciebie sie pytam ja nie mam o tym pojęcia pierwszy raz w życiu karte grafiki kupuje (bład)=kupiłem
odp jeszcze na 2 pytanie w poprzednim poscie
Obojętnie, tak żeby działało, różnicy nie będzie.
Jeśli FX5200 był bity przez GF4 TI, różnice w taktowaniu 5500 a 5200 są nie duże, R9200 miał podobną wydajność co 5500.
czyli moja karta Gf 6200 jest jescze gorsza>??
Złączono Posta : 20.08.2007 (Pon) 22:16
a jaka szyne ma Gf4 TI i ile ramu video??
5500 to niewypal podobnie jak inne karty z serii FX. Jak kupowałem pare lat temu Radeona GeCube 9550 XT… gość był z reklamacją właśnie 5500 - że mu nowe gry zacinają i nie idzie grać. Namawiałem go na tego Radeona, którego wtedy brałem… w tamtym okresie ta karta… nie pamiętam już jaka rewizja, była rewelacją :).
Przez dwa lata mi dobrze służyła… nie miałem z niczym problemu. Grałem na niej w Far Cry, Swat i FEAR… i wiele innych.
Nie dało się jej dużo podkręcić, ale na standardowych ustawieniach już miałem dobre wyniki…
3D mark 2001 - 11500
3D mark 03 - 3550
3D mark 05 - 1850
Na celeronie D 325 i 512 mb ramu
Na początku tego roku zmieniła właściciela a ja sprzęt na ten co w podpisie… bo potrzebowałem sprzętu do Ghotic 3 ;).
Ja bym na Twoim miejscu brał pod uwagę tylko radeony… w tamtym okresie… czyli dobie GF FX i Radeonów 9xxx… Ati nie miało sobie równych.
A w podobnej kwocie… tego kastrata 6200 będziesz miał 9550 XT lub 9600 pro… a jak dołożysz 10 - 20zł to wyrwiesz 9800.
a wszyscy mnie uprzedzają zeby nie kupować Radków bo nie stabilne czy niekompatybilne czy jakos tak
a jak na ty forum pisze to wszyscy mówią ze Gf 550 jest lepszy niz Gf 6200
to co oni sie nie znają??
a ktoś mi kiedyś radził zebym kupił Gf 4TI (lepszy jest niż Gf 6200??
Nowe radki mają kłopoty z grami… ze sterami… itd… nie zawsze, ale jednak czesto… w nowych kartach zdecydowanie lepiej stawiac na GF… ale tamte, karty… to juz prawie legenda warto je brac a juz na pewno przyrownujac do FX-ow ;).
GF 5500 jest gorszy od 6200… a 6200 jest gorsze od radeonow 9550 XT, 9600 pro… itd.
Nawet zwykly 9550 po podkreceniu jest lepszy od 6200 64 bitowego.
O GF 4Ti nie mysl.
nareszcie fachowa ocena a juz sie załamałem ze /cenzura/ kupiłem ale okazało sie ze lepsze /cenzura/ kupiłem hehe
a to prawda co pisali wczesniej ze jest mniej wydajny Gf 6200 od Gf 5500??(cos tam pisali inni userzy wyżej ze przez ta szynę 64bitową jest słabszy ale tylko w wyzyszch rozdzielczościach
to jak to jest wiedzą co mówią??
Nie nadąży z zapisem w wysokich detalach 64 bitowa szyna w tych kartach 4GB/s przepustowości.
napisane w specyfikacji ze ma przepustowaść ~13.6Gb
jeśli chodzi o szynę pamięci… z pewnością 64 bitowa będzie bardzo wąskim gardłem w wyższych rozdzielczościach.
Wyobraź sobie taką sytuację… masz grupę świetnych sportowców, sprinterów… i puszczasz ich w wyścig wąskim tunelem, gdzie muszą biec gęsiego, bo jest za ciasno.
W innym miejscu do biegu na ten sam dystans stają zwykli, przeciętni ludzie… jednak mogą oni biec dużą ulicą, jeden obok drugiego… jak myślisz… kto wygra?
Czym wyższa rozdzielczość, tym więcej tych ludzi jest.
To nie są megaherce jak w procesorze, szeroka czy wąska szyna nie przyspieszy Ci wolnej jednostki obliczeniowej karty graficznej… jednak jeśli będzie za wąska, skutecznie spowolni przepływ informacji.
Dlatego wszyscy odradzają 64 bitowe karty graficzne.
Ja nie wybrałbym żadnej z tych dwóch kart.
(najważniejsze pytanie–a jakie dla ciebie sa te wysokie rozdzielczości jak gram jak musze na 800x600
wole na 1024x768
a max to juz 1152x864
ps. ja i tak nie widze róznicy w rozdziałkach(nie no są )ale jak fajna gra i grywalna to i tak sie dobrze gra
karta ma 256mb ramu video to raczej każda gra pojdzie najwyzej nie na max detalach
ps2. to po jaka cholere montowali ddr2 i jeszcze podnieśli fabrycznie taktowanie jak i tak przez waskie gardełko tej karty to nie przelezie
z tego wynika ze w niewysokich rozdzielczosciach pogra sie we wszystko??
1024 x 768 to jest średnia rozdzielczość, przy takiej rozdzielczości karta powinna sobie poradzić… i nie powinno się odczuwać mniejszej szyny pamięci… oczywiście bez upiększeń… AA i AF.
W rozdzielczościach 1280 x 1024 i więcej… ta karta nie da rady z taką szyną pamięci.
Poza tym dużo też zależy od gry.
Nie pograsz sobie na tej karcie we wszystkie (średnio) nowe gry… jak np FEAR. Ja w FEAR-a na moim Radku 9550 XT grałem w rozdzielczości 800 X 600.
Tutaj masz test różnych kart…
http://pclab.pl/art17356-28.html
Porównaj sobie karty…
GF 5500, 6200 i Radki 9550 Xt, 9600pro, 9800 i 9800 pro… a potem popatrz na ceny tych kart na allegro…