Którą klawiaturę mechaniczną wybrać?

Witam, planuje zakup mojej pierwszej klawiatury mechanicznej, dotąd używałem i nadal używam membranowej. Bardzo wpadły mi w oko produkty firmy Corsair, dużo ludzi poleca te klawiatury mówią, że są dobrze wykonane i mają ładne podświetlenie. Nie ukrywam, że kolorki się liczą bo lubię jak coś ładnie wygląda i nie wiem do końca jakie przełączniki wybrać, chciał bym aby był uniwersalne i do pisania i do grania z tego co wyczytałem to chyba Cherry Mx Red będą najlepsze i wybrałem kilka klawiatur, które maja dość dobre opinie, tylko jedna z nich jest na przełącznikach silent a kolejna na speed i nie wiem, które przełączniki będą lepsze dla osoby, która latami używała klawiatury membranowej. Tutaj moje propozycję klawiatur, chyba że macie lepsze

Przesiadka na bardzo czułe speedy z membranówki będzie najbardziej odczuwalne, nie znaczy to, że nie mógłbyś się do tego przyzwyczaić. Niepotrzebnie patrzysz za siebie, lepiej spójrz do przodu i zastanów się, do czego najczęściej będziesz jej używał, w jakie gry będziesz grał najczęściej, bo Cherry MX Red to najlepsze rozwiązanie zwłaszcza do gier. Jeżeli jesteś zdecydowany na ten ty, to ja polecam świetną klawiaturkę w podobnym budżecie, ale za to CM - Cooler Master Masterkeys Pro S . Świetne wykonanie, niezawodność, są czułe, pracują cicho, pełny anti-ghosting.