Która konfiguracja będzie wydajniejsza i rozsądniejsza?

Szukam, czytam, analizuję i dochodzę do wniosku, że kolorowe paseczki z benchmarków niewiele mi mówią. Zatem, która konfiguracja sprzętowa z podanego poniżej koszyka będzie lepsza, a zarazem rozsądniejsza?:

Zależy do czego potrzebujesz. Pierwszy to procesor sześciordzeniowy, dwunastowątkowy, z poprawną grafiką do grania - szału w grach nie ma, ale jest dobrze wysokie ustawienia w 720p lub średnie w 1080p., drugi to procesor czterordzeniowy, ośmiośmio wątkowy z dobrą grafiką do grania na ustawieniach wysokich w 1080p.

https://www.notebookcheck.net/GeForce-GTX-1060-Laptop-vs-GeForce-GTX-1050-Ti-Laptop_7362_7346.247598.0.html

Pod względem równowagi lepiej wypada ten drugi. Ani grafika, ani CPU nie będą dla siebie bootlenieckiem i żadne nie będzie się nudzić. W pierwszym przypadku procesor jest mocny i w wielu scenariuszach podczas grania będzie ziewał. Jak obrabiasz wideo czy coś renderujesz to więcej wątków Ci się przyda, ale jak nie i głównie gaming będzie czymś, co będzie obciążać poważniej podzespoły to wybór drugiego będzie lepszym wyjściem.

1 polubienie

Komputer chcę przeznaczyć do pracy z pakietem Adobe CC, okazjonalnej obróbki wideo i nauki projektowania. Obie konfiguracje sprzętowe spełniają wymagania techniczne, dlatego zastanawia mnie, która konfiguracja będzie rozsądniejszym wyborem z perspektywy upływu czasu. Zwłaszcza, że obydwa modele kosztują tyle samo.

To tak jak pisałem do obróbki i7 będzie najlepszy. Jeżeli dużo nie grasz to grafika będzie miała dla Ciebie drugorzędne znaczenie. Jeszcze jedną kwestią jest czy procesory nie throttlują, bo throttlujący i7 może ogólnie okazać się gorszy niż niethrottlujący i5.

1 polubienie

Czy jest jakiś sposób, aby dowiedzieć się tego jeszcze przed zakupem komputera? Ogólnie, komputery mają pozytywne opinie, nie licząc tych na stronie X-KOM :slight_smile:

Wg tego testu zegar nie spada poniżej bazowego (2 Ghz), ale też nie jest osiągalny zawsze pełny boost - ok 3,5Ghz zamiast 4.0 i nie jest to zły wynik. Niski próg temperatury po prostu ustawiony na ok 80 stopni. Układ chłodzenia głośny, ale daje radę.

1 polubienie

Dziękuję Ci bardzo za pomoc. Teraz rozejrzę się, czy u konkurencji nie ma lepszych cen i odezwę się z podjętą decyzją.

Sssspoko. Udanych zakupów.

@LORDEK

Napisz, proszę, co sądzisz o tym komputerze:

Trudno mi znaleźć jakieś opinie o tym sprzęcie niebędące reklamą. Quadro P2000 ogólnie wydaje się lepszym pomysłem do zastosowań bardziej profesjonalnych, ale nie mogę się odnieść do samego laptopa. Na HP ogólnie nie zawsze mówi się w pozytywach przez niepotrzebne cięcie kosztów tam gdzie się nie powinno tego robić. Gra nie warta raczej 3000 zł - różnica miedzy Dell a tym HP. Zwłaszcza gdy raczej nie zajmujesz się CAD.