Witam! Kupiłem procesor Intel Core I5-2500K
Teraz potrzebuje płyty głównej, znalazłem taką, może być? https://allegro.pl/plyta-glowna-msi-b75ma-p45-i7460164794.html
Jak nie zamierzasz podkręcać CPU to może być. Jeśli chcesz podkręcać to potrzebne Z77 lub Z68.
A co to za kolejne głupoty kolega wypisuje? Do OC nada się też płyta z najpopularniejszym wtedy chipem - P67. Oczywiście poza chipem płyta musi być dobrze zbudowana, jednak czysto teoretycznie - każda z P67 pozwala na podnoszenie mnożnika = pozwala na OC.
W czasach tej generacji bardzo popularna była AsRock P67-Pro3, która była tania jak na swoje możliwości, i pozwalała na niezłe OC. Sam na niej kręciłem ówczesnego i5-3570K do blisko 4 GHz.
Jeżeli ten procek ma być wykorzystywany do gierek, to OC jest niemal wymagane. To już słaba jednostka, i właśnie tylko przyzwoite OC da mu odpowiedniego kopa do dzisiejszych gier.
czyli ta odpada?
Będzie działać i jest ok. Ale do gier po prostu musisz pomyśleć o podkręceniu, a do tego potrzebna Ci płyta na chipsecie P67 lub lepszym.
W jakim sensie nie da sie podkręcać? Widziałem jak podkręcali i to ostro procesory na tej płycie głównej
Widziałeś, jak ktoś ostro podkręcał procesor na płycie MSI B75MA-P45 ? Pics or it didnt happen!
Nie wiem czy to prawda, ale oglądałem na YouTube podkręcanie z tej płyty glownej
To na pewno była inna. Na tej płycie można podkręcić procesor tylko poprzez podniesienie częstotliwości Bclk. To jest bardzo trudna metoda i mało efektywna. Jeżeli uzyskałbyś z tego o 100 MHz więcej to już byłby sukces. Do tego ta płyta MSI nie ma żadnej wypasionej sekcji zasilania, więc zwyczajnie nie pozwoli na żadne sensowne OC. Przetaktowanie Bclk to tylko ostateczność do wyciśnięcia ostatnich soków z CPU. Podstawową metodą podkręcania CPU jest zwiększenie mnożnika, a to jest możliwe tylko na płytach z chipsetem P67, Z68, Z75 i Z77.
Jakie są średniej klasy płyty z tym chipsetem? Nie za drogo
Tak jak pisałem w swoim pierwszym poście - w czasach świetności tej generacji, do przyzwoitego OC, bardzo popularna była płyta AsRock P67-Pro3. Nie była też za droga jak na ten układ, więc jej bym szukał najprędzej. Asus P8P67 też była całkiem popularna i dobra do OC.
Pod każdy chipset płyty główne z możliwością OC są wyraźnie droższe od zwykłych.
Powiedziałbym, że choro drogie.
Ja za nią dałem tyle ponad 5 lat temu…masakra. Chyba wolałbym zainwestować w jakąś nowszą podstawę, bo 2/3 generacja Intela, nawet po OC, już nie jest tak łakomym kąskiem.
I moduł 4GB najnowszego RAMu za ledwie ponad 100 zł…ahh co to były za czasy.
Z drugiej strony jakieś możliwości jeszcze są
…w grach na silnikach ubiegłej generacji. Jadąc po kolei - Battlefield 1, GTA 5, FC Primal, Crysis 3, Wiedźmin 3, ROTR.
Mieszasz tematy