Która przeglądarka lepsza dla słabszego PC? Chrome vs FF

Która przeglądarka będzie lżejsza, fajniejsza dla PC?

A nie możesz sam sprawdzić, co będzie Ci lepiej chodzić, przecież obie przeglądarki są darmowe, ich pobranie to kwestia sekund, co za problem?

W teorii lepiej powinien chodzić Firefox bo jest mniej zasobożerny, w praktyce jednak szybkość Chrome może być tu znacząca i to również on może sprawiać wrażenie lżejszego.

Inną sprawę jest też ten “słabszy PC”. Co to za komputer? Bo dla każdego “słaby” może oznaczać zupełnie inną maszynę.

Dla słabszego PC zdecydowanie Comodo Dragon -czyli Chrome pozbawiony przez firmę Comodo luk i wzmocniony zabezpieczeniami security.

Warto przetestowac

Dobra nie dogadamy sie, dzięki :wink:

A ja powiem: Opera, ha!

Słaby a słaby to różnica - ja mam słabego i zdecydowanie najlepiej wypada Opera

ale gdybym wybierał z pomiędzy Fx a Chrome to jednak Firefox

512 ramu, XP, Athlon 1.8 GHz

Chateau de Jabol ,

Zacznij od napisania jak słaby

Prosisz o porady a nie napiszesz do jakiego kompa #-o

też mam słaby komputer i używam od kilku już lat opery z wtyczką do usuwania reklam, chrome też będzie dobre, FF odradzam

Słaby to znaczy, że pewnie ilością pamięci RAM nie grzeszy. W związku z tym Firefox pod tym względem wygrywa z Chrome, który z edycji na edycji znacząco zwiększa swój apetyt, niestety.

W praktyce na 256MB RAM każda przeglądarka działa szybciej niż chrome, wydaje mi się że opera wypada najlepiej, korzystałem niedawno na laptopie z PIII z 256MB RAM.

Przy 512MB i procesorze >1GHz wynik może być jednak inny, dlatego powinieneś podać specyfikację pc.

firefoxa na takim sprzęcie lepiej nie instalować bo będzie brał dużo Ram,tak jak wyżej opera albo chrome

Tytuł mylący.

Nie podałeś od jakiego sprzętu słabszego.

Można to różnie interpretować.

W treści tematu za mało napisałeś i nie podałeś o co chodzi.

Mój sprzęt jest słabszy (C2D 4GB ram DDR2) i Firefox dobrze pracuje.

Zainstaluj obie i sam wybierz.

Tak czy siak, nie trzeba przeglądać testów żeby zauważyć, że Chrome konsumuje dużo więcej pamięci przy takiej samej ilości otwartych kart niż Firefox. Do tego dochodzi fakt, że każda karta w Chrome to osobny proces, Firefox natomiast działa tylko na jednym - tutaj też płynność może być mniej zadowalająca na maszynach z jednordzeniowym procesorem. Faktów się niestety nie przeskoczy.

Opera wypada najlepiej na słabych komputerach

Która z tytułowych przeglądarek jest lepsza biorąc pod uwagę aspekty tj.

• bezpieczeństwo

• szybkość

• obciążenie PC

* ilość zajmowanego miejsca na PC przez sam program po instalacji nie gra roli

Nie wiem, jak jest z bezpieczeństwem, ale biorąc pod uwagę szybkość i obciążenie, to Google Chrome zdecydowanie wygrywa z FF.

Ok, dzięki. Wezmę pod uwagę twoją opinie :slight_smile:

A może to rozwiniesz dla potomnych. Lepiej pod względem czego? Jak wygląda zużycie pamięci/responsywność?

Następnym razem po prostu doprecyzuj w już istniejącym wątku , zamiast je dublować. Każdy kolejny dubel, jakiegokolwiek twojego tematu będzie od tej pory usuwany bez powiadomienia. Obecny wątek łączę z poprzednim.

Ok.