Chciałbym się dowiedzieć, które elementy startowe odznaczyć, tak by nie uruchamiały się wraz ze startem systemu?
Co każdy z nich oznacza i dlaczego warto je odznaczyć?
Chciałbym się dowiedzieć, które elementy startowe odznaczyć, tak by nie uruchamiały się wraz ze startem systemu?
Co każdy z nich oznacza i dlaczego warto je odznaczyć?
Według mojej skromnej opini możesz śmiało wyłączyć z autostart:u
1 - Sky Tel.exe - telefon Skype
2 - ALCMTR.EXE - karta muzyczna realtek - z tego
co znalazłem, to spyware
3 - GG - ładowanie ikony Gadu Gadu do traya
No i moim zdaniem jeszcze:
4 - jushed - sprawdza aktualizacje do Java (Panel sterowania -> Java Plug-in -> Update -> odptaszkuj Check for updates automatically). Możesz ręcznie raz na np. miesiąc sobie sprawdzić.
A ja nawet nie mam Skype’a zainstalowanego, więc jakim cudem mam to w trayu?
Nie muszę mieć w trayu rzeczy o karcie muzycznej?
Ale chcę, by Gadu-Gadu uruchamiało się wraz ze startem systemu. Czy mimo wyłączenia tak będzie?
Ale bez tego Java będzie?
Czy ma ktoś jeszcze jakieś sugestie?
Moim skromnym zdaniem SkyTel.exe to proces Realtek Voice Manager - zostawić
Będzie
Nie będzie.
Panel sterowania >>> Ustawienia regionalne >>> Języki >>> Detale >>> Zaawansowane >>> odznaczyć usługi tekstowe, zrób tak jeżeli nie używasz wielu języków
Od karty graficznej NVidia - zbędne gdy nie używasz wielu monitorów - odznacz
A do czego to potrzebne?
Tam trzeba było zaznaczyć (nie odznaczyć) wyłączenie tej opcji. Tak ma być? I czy z autostartu też to usunąć czy tylko tę opcję zmienić?
A co to jest ALCMTR, RTHDCPL oraz RUNDLL32?
Do karty dzwiękowej bo jest to proces jej sterowników
ALCMTR - proces instalowany razem ze sterownikiem do Realtek sound card. Monitoruje stan karty i urządzenia podłączane do niej. Można wyłączyć a gdyby był problem z dźwiękiem to włączyć z powrotem.
RTHDCPL - proces instalowany razem z Realtek HD Audio Sound Effect; Control Panel. Sporo użytkowników miało problem z tym więc lepiej zostawić.
RUNDLL32 - umożliwia uruchamianie procedur zapisanych w plikach dll, exe i cpl. Element windowsa, potrzebny do poprawnego sziałania systemu. Nie wyłączać.
Możesz użyć ten programik do zeskanowania procesów. Bezinstalacyjny po skończeniu wyświetla wszystkie procesy w przeglądarce wraz z informacjami o każdym z nich. http://www.processlibrary.com/processscan/
A mogę to wyłączyć?
Możesz wyłączyć.
W razie gdyby wystąpił jakiś problem z dźwiękiem włącz z powrotem.
Witam
Osobiście polecam zainstalowanie programu RegCleaner. Możesz nim wybierać programy autostartu. Jeśli przez pomyłkę usuniesz jakiś ważny dla ciebie to możesz przywrócić go z kopi w tym samym programie. Ja metodą prób i błędów zrobiłem sobie autostart z trzema potrzebnymi mi programami. Programik dodatkowo potrafi czyścić rejestr i odinstalowywać programy i wiele innych.
A co to jest - DUMPREP 0 - K ?? WATCH (coś od neostrady?!)??
Czy ma ktoś jeszcze jakieś sugestie?