Przede wszystkim ceną bowiem jest parametr, który zawsze ma kluczowe znaczenie.
Jakiego typu muzyki słuchasz najczęściej? Chodzi tutaj o wybór konstrukcji zamkniętej lub otwartej.
Konstrukcja zamknięta dobrze wycisza otoczenie, lepiej odwzorowuje basy ale drgające między membraną a uchem powietrze ma negatywny wpływ na “czystość” pozostałych dźwięków. Konstrukcja otwarta nie izoluje tak dobrze otoczenia ale nadaje się bardzo dobrze do słuchania muzyki w której środek i góra mają kluczowe znaczenie: jazz, classic, opera etc.
Z jakiego źródła będzie odtwarzana muzyka? Zwykle (chociaż nie zawsze) słuchawki o dużej impedancji trudniej jest “napędzić” przez co z przenośnej mp3-ki brzmią słabo.
Najlepiej udać się do sklepu w którym można przesłuchać osobiście bowiem liczby nie oddają rzeczywistości.
Podany przedział finansowy nie jest szczególnie duży także i wyboru nie będzie bardzo dużego.
Kiedyś używałem słuchawek Sennheiser HD201 (2-3 lata temu, zapłaciłem chyba 79zł) i byłem z nich bardzo zadowolony. Do tej pory sprawują się idealnie. Z czasem mój apetyt wzrósł i całkiem niedawno wymieniłem je na HD 380Pro.
Właśnie 380 Pro są trudne do napędzenia. Z iPod Shuffle grają fatalnie, z telefonem mocno przeciętnie. Dopiero po podłączeniu do dobrej karty muzycznej albo amplitunera można poczuć ich prawdziwy potencjał.
Polecane przeze mnie HD201 napędzają się dużo łatwiej, chociaż słychać różnicę pomiędzy mp3/tel a lepszym źródłem.