Które usługi mogę bezpiecznie wyłączyć w Windows 10?

Witam,

Jakie usługi mogę bezpiecznie wyłączyć (services.msc) w celu optymalizacji i przyspieszenia pracy systemu.

Prosiłbym o wypisanie nazw tych usług i trybów, w jakich powinny być ustawione.

1 polubienie

Te, z których wiesz, że nie będziesz korzystał. Przejrzyj te uruchamiane automatyczne, przeczytaj opisy i zastanów się sam, bo nikt nie wie jak korzystasz z komputera. Jeśli czegoś nie znasz, nie rozumiesz, albo nie wiesz czy będzie ci potrzebne, to zostaw tak jak jest.
Wyłączanie usług na oślep skończy się tym, że będziesz tutaj częstym goście z problemami ciężkimi do zdiagnozowania, a my nie lubimy niepotrzebnego zawracania gitary :wink:
Wyłączanie usług też nie pomoże ci zrobić z ziemniaka rakiety - nie tędy droga.

Żadne! Prędzej, czy później skutek będzie odwrotny do zamierzonego i możesz stać się permanentnym “klientem” tego forum?

Nie no, bez przesady.
Jak na przykład nie korzysta ze Spofity to spokojnie może tą usługę wyłączyć w autostarcie albo nawet w ogóle odinstalować. Tylko tak ja pisał @anon741072 trzeba być uważnym żeby nie wyłączyć czegoś co będzie nam (lub systemowi) potrzebne do działania. Ale jak mamy pewność że czegoś nigdy nie bedziemy używać to spokojnie można to wyłączyć.
Ja na przykład wyłączam z autostartu zaraz po instalacji wszystkie usługi lancherów typu GOG, Steam, Epic. Nachalnie uruchamiają się one z autostartem co według mnie nie jest potrzebne. Kiedy chcę sobie pograć lub ściągnąć jakąś kupioną grę to po prostu włączam danego lanchera ręcznie.