Który antywirus

Witam, który antywirus jest lepszy i mniej obciąża system Avast free czy Avg free? Który warto zainstalować?

Oba to taka cienizna. Z darmowych Panda Free (teraz zdaje się DOME) lub Kaspersky Free, a jak masz Windowsa 10 to zostań przy Defenderze.

2 polubienia

Popieram. Miałem to napisać :slight_smile:

1 polubienie

Poczytaj i wybierz:

Defender w windows nie wystarcza Tobie?

1 polubienie

Właśnie się nad tym zastanawiam, mam win 10 home edition a laptop służy mi głównie do przeglądania takich stron jak onet, wp, interia…nie wiem czy jest sens instalować coś dodatkowego oprócz defendera który już jest zainstalowany w win 10

Nie ma sensu. Odrobina rozsądku i Windows Defender w zupełności wystarcza.

1 polubienie

To ten Defender jest naprawdę taki skuteczny?

Wystarczy też do logowania się do bankowości elektronicznej?

Każdy program jest tak skuteczny jak użytkownik, który z niego korzysta a jednocześnie żaden program - darmowy lub płatny, nie zastąpi zdrowego rozsądku.
Owszem znajdziesz w internecie testy które wykazują wyższość innego oprogramowania, posiadającego więcej funkcji etc., pytanie tylko czy naprawdę potrzebujesz czegoś więcej.

Podstawa to myślenie - żaden antywirus nie uchroni, jak się robi głupoty.

2 polubienia

Czy w przypadku kiedy zainstaluje avasta, windows defender sam się wyłączy? Czy trzeba go odinstalować?

Tak, sam się wyłączy.

Żadnego antywirusa nie warto instalować. Chyba z 5 lat temu z okładem wyleczyłem się z ich stosowania. Do tej pory nie miałem ani jednego wirusa. Mam co prawda obraz dysku systemowego w razie czego ale jeszcze mi się on nie przydał.

Jak tak koniecznie potrzebujesz ochrony dla logowania się do banków to kup KIS 2019. Jest w nim opcja Bezpieczne Pieniądze i w tzw. piaskownicy będziesz mógł sobie załatwiać swoje przelewy bankowe.
Taniej i to znacznie KIS 2019 kupisz w znanym sklepie Mojosoft, który polecam.

Za Kaspersky ciągnie się smrodek związany z rzekomym wykorzystywaniem tego programu przez rosyjskie służby oraz hakerów. Jednoznacznych dowodów nie ma, ale powinno to dać do myślenia i wyeliminować ten program z wyboru.

Napisałeś zresztą sam :“Jednoznacznych dowodów nie ma”.
Nikt nie wie kto i jak wykorzystuje rozmaite programy do niecnych celów. Prawdopodobnie, a raczej na pewno większość służb specjalnych i niespecjalnych to czyni i nikt nie biadoli z tego powodu.
Bez przesady, jakie to ma przełożenie w stosunku do szarego posiadacza laptopa.
Już widzę jak Mossad czy SiAjEj ma na tapecie Odyńca_Starego grasującego w Dobrych Programach albo zbigga47 piszącego tego posta,

PS. Adrianoss, bez obaw, że FSB zhakuje Ci konto. Albo GRU.

2 polubienia

Chyba nie oczekujesz, że takie dowody się znajdą. Jednak coś najpewniej jest na rzeczy, skoro nie tylko Amerykanie o tym mówią a także Niemcy.

Nikt nie wie, ale tutaj mamy podejrzenie. Jakoś nie słyszałem tego samego na temat Symantec czy Panda.

Ja też tego nie widzę. Tylko dlaczego mam instalować kolejny program zbierający bliżej nieokreślone dane? Wystarczy, że Windows i Google to robią.

Nie używam zwykłego antywirusa, od czasu do czasu sprawdzam komputer z rosyjskim programem Dr.Web Cureit