Który dysk wybrać

Witam.

Składam nowego peceta i chciałem wziąć ten dysk, ale nie ma go aktualnie na techplanet. Znalazłem w tym sklepie inny dysk(link) i proszę mi powiedzieć, czy będzie on dobrą alternatywą? Są jakieś duże różnice między tymi dyskami?

Pozdrawiam.

Aktualnie ten dysk od Samsunga jest najbardziej opłacalny, lecz jeśli nie zamierzasz czekać to możesz brać tego WD Blue, nie będzie zbytnio gorszy :slight_smile:

Ile możesz przeznaczyć na komputer? Zaprezentuj co złożyłeś :stuck_out_tongue:

Ok, link do zestawu:

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=40143&s=58733&s=59599&s=56713&s=15240&s=51996&s=27475&s=62074&s=58719

(Wziąłem nie najmocniejszą kartę graficzną, ale za to 650 W zasilacz, by w przyszłości coś mocniejszego wsadzić)

Czyli w grach różnica między tymi dyskami nie będzie odczuwalna?

W grach napewno nie będzie odczuwalna , bo dysk z grach zbytniej roli nie odgrywa . Jeśli coś to przy prędkości zapisu i wczytywania gry , ale jak Ci juz napisał ascent te dyski sa porównywalne :slight_smile:

Co do twojego zestawu:

1. Zmień nagrywarkę na Pioneer DVR-S19LBK lub ASUS DRW-24B3ST (Samsung SH-S223A jest na interfejsie IDE);

2. Pamięci RAM zmień na GoodRam DDR3 2x2GB 1333MHz lub trochę droższe Corsair DDR3 2x2GB 1600MHz XMS3;

3. Kartę grafiki zmieniłbym na MSI GTX460 Cyclone - ma spore możliwości OC;

4. Zasilacz XFX 550W będzie wystarczający, bo na tej płycie i tak SLI nie zrobisz, a jakbyś wsadził tam np. GTX570 to zestaw pod obciążeniem będzie pobierał ~430W.

Warto byłoby dołożyć lepsze chłodzenie na proca. Masz zamiar je później wymienić?

Jak będę chciał kręcić proca, to zamierzam kupić scythe grand kama cross albo jakiegoś noctua, to zależy od funduszy.

Właśnie myślałem o MSI GTX460 Cyclone, chociaż ten asus ma trochę lepsze zegary na starcie. Chłodzenie GTX’a od MSI jest lepsze od Asusa?

Zasilacz 550 W starczyłby do GTX’a 580?

Według mnie wersja Cyclone jest lepsza, MSI jest też częściej polecany, robi aktualnie bardzo dobre karty :slight_smile:

Zasilacz 550W starczy do GTX’a 580 (jakieś ~460W pod obciążeniem), chociaż zanim zmienisz grafikę będą pewnie lepsze i mniej prądożerne karty.

Czytałem dużo dobrych opinii o chłodzeniach kart graficznych od MSI (szczególnie twin frozr), więc myślę, że wezmę tego GTX’a Cyclone.

Przeboleję te ciut mniejsze zegary, zawsze będę mógł podkręcić w MSI Afterburner.

Dziękuję bardzo za pomoc.