Mam kamerkę, która łączy się z aplikacją na Androidzie. Łączy za pomocą Wifi i Bluetooth.
Problem w tym, że wymaga do działania starego Androida 5.0 Lollipop (2014 r.)
Nie mam takieto smartfona, pozostaje PC i …
Mógłbym emulować jednym z emulatorów lub zainstalować Androida pod np. VMware.
Tyle, że zanim zawalę sobie PCta różnymi programami, czy jest ktoś w stanie potwierdzić, że np. na VMWare to zadziała ?
Czy to jest kamerka z aplikacją, która łączy się z nią poprzez „chmurę”, dzięki czemu można się do kamerki podłączyć będąc poza domem?
Jeżeli tak, to Bluetooth i Wifi potrzebne są tylko do sparowania kamerki z aplikacją, a potem kamerka będzie już działać na dowolnym emulatorze z Androdiem 5.0, gdzie będzie aplikacja zalogowana na Twoje konto.
Jeżeli tak jest, to kwestia pożyczenia telefonu z Androidem 5 i sparowania kamerki z aplikacją na Twoim koncie. Kiedyś szukałem emulatora Androida ze wsparciem BT ale nic ciekawego nie znalazłem.
Podobno zainstalowanie Androidx86 na wirtualnej maszynie typu VirtualBox umożliwia podłączenie Bluetooth bezpośrednio do maszyny wirtualnej, ale nie próbowałem tej opcji
Niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę, ale zdaje mi się, że popularne emulatory nie obsługują Bluetooth ( ). Znana mi opcja to uruchomienie Android-x86 na wirtualnej maszynie. Następnie w ustawieniach maszyny wirtualnej przypisanie do niej odbiornika Bluetooth USB wpiętego do PC’ta.
Jeżeli chodzi o WiFi to jeżeli PC’et jest wpięty do tego samego routera, który rozprowadza WiFi, to powinno zadziałać. Chyba że wykorzystywana jest jakaś sztuczka typu tworzenie dedykowanej sieci WiFi przez kamerkę, do której podpina się potem smartfon żeby się skonfigurować, czy nawet cały czas jest do niej podpięty podczas użytkowania kamery.
W takim przypadku pewnie trzeba by było podpiąć do PC’ta kartę WiFi USB i tak jak w przypadku Bluetooth USB - przypisać ją do maszyny wirtualnej (nigdy nie sprawdzałem takiej konfiguracji).
To nie koniec, trzeba skonfigurować Android-x86. Jedną z pierwszych rzeczy, którą należy zrobić to instalacja emulatora ARM, dzięki któremu uruchomisz programy na procesory ARM. Od razu mówię, że zbyt szybko to nie będzie działać. Dodatkowo mi nie udało się włączyć akceleracji grafiki.
OK, jeżeli zdecydujesz się walczyć w tym kierunku, to pytaj bo trochę mam z Android-x86 doświadczenia, ale generalnie szybciej zarobisz na nową kamerkę