Który komputer lepszy?

Witam, otóż mam kilka pytań ?

1/ Który komputer lepszy http://allegro.pl/item502728281_king_wydajniejszy_niz_sli_quad_gtx_260_4gb_500gb.html czy http://allegro.pl/item497604700_king_quad_q9400_4x2_66_4gb_9800gt_1gb_500_gratis.html ??

2/ Co to jest pamięć cache ? Lepiej jest mieć jej więcej ??

3/ Jak się liczy moc procesora (np. 4 x 2,66) ??

4/ Jakie są najlepsze karty graficzne- doradźcie (słyszałem że GT9xxx lub GTX) ??

Z góry dzięki za pomoc thx :]

1. Mi to wygląda że ten pierwszy zestaw.

2. Pamięć “cache” jest to podręczna pamięć procesora, generalnie lepiej mieć więcej. A dokładniej wikipedia odpowie.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Cache

1. 4-ry rdzenie po 2,66GHz wcale nie dają 10,64GHz. Każdy z 4-rech rdzeni ma swoje 2,66GHz i tego się nie sumuje.

2. Generalnie ciężko powiedzieć jakie są najlepsze. Ale najwydajniejsze w tej chwili to ATI Radeon 4870 i GeForce GTX280.

1. Na forum jest sporo postów z komputerami za ~2500-3000zł.

1. Corsair CMPSU-450VXEU - 450W 269.00

2. CoolerMaster CM 690 Black 275.00

3. Pioneer DVD+/-RW DVR-216 bulk black (Serial ATA) 103.00

4. Radeon 4850 Palit 1GB 2xDVI (PCI-E) Sonic 600zł

5. Samsung SpinPoint F1 640 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ) 249.00

6. PDP Patriot Dual LLK 2x 2GB DDR2 EPP 800MHz CL4 226.00

7. Intel Core2 Duo E8400 3,00GHz (S775) BOX 679.00

8. Microstar P45 NEO2-FR 474.00

Razem : 2875

Ceny z komputronika oprócz karty graficznej, więc na pewno taniej dostaniesz.

http://allegro.pl/item502728281_king_wy … 500gb.html

http://allegro.pl/item497604700_king_qu … ratis.html

2.

wiadomo lepiej więcej

3.

nie sumujesz ich, każdy ma swoje GHz

4.

ja bym się rozglądał za ATI Radeon 4870, ale droga :slight_smile:

Okey czyli jak się nie sumują to jak 1-rdzeniowy procesor 3,0 GHz jest lepszy niż 4-rdzeniowy 2,66 GHz?

Po co te rdzenie w procesorach i czemu jak sądze im więcej tym lepiej ? thx :] .

Mało oprogramowania wykorzystuje 4 rdzenie, dlatego poleca się 2 rdzenie bo to optymalne dla nowych gier :slight_smile:

Po prostu, rdzenie są jak ludzie. Im więcej ludzi, tym robota będzie zrobiona szybciej. Jeżeli będzie jeszcze kierownik nad tymi ludźmi co potrafi nimi zarządzać (czyt. program który wykorzysta te 4-ry rdzenie).

Ale tak jak napisał mój poprzednik, dwa rdzenie są bardziej optymalne. Bo wydajność generalnie na tym samym poziomie (w grach), a sprzęt dużo tańszy.

No więc już sam nie wiem nie mówimy w tej chwili o kasie chodzi o to który komp będzie lepszy 4 czy 2 rdzeniowy. Chodzi mi o internet, muzykę, filmy, offica, programy oraz GRY ! Oczywiście tego typu jak (fifa 09, gta IV, gothic III). Doradźcie proszę o pomoc…

4 rdzieniowy procesor dobry jest do aplikacji, które potrzebują dużej mocy obliczeniowej.

wystarczy dwurdzieniowy

A jak chce mieć komputer na pare ładnych lat to lepiej wziąść 4rdzenie bo nie wiadomo co się będzie działo? A komputery zmieniam co około 5 lat. PRAWDA sugerować… thx :]

Na 5 lat zdecydowanie wystarczy 2 rdzeniowy wg mnie.

Ja bym się oglądał za 4-rdzeniami. Patrząc w przyszłość - jest coraz więcej aplikacji, korzystających z mocy obliczeniowej 4-rdzeni. Wydaje mi się, że dzisiaj jak kupisz 4-rdzenie to będzie to wręcz “głupie” posunięcie - bardzo zbliżona wydajność do 2-rdzeniowców, różnicę odczujesz tylko w wielowątkowści (Jak będziesz miał bardzo dużo aplikacji otwartych, 4-rdzeniowiec sobie lepiej poradzi). Jednak w przyszłości sytuacja może się diametralnie zmienić. Powstaną “wielordzeniowe aplikacje”, a 5 lat na sprzęt to jak wieczność. Dla przykładu - mój stary komp był “tylko” dwa lata starszy (7 latek miał) no i kompletnie się już prawie do niczego nie nadawał. Prawie nic na nim się nie dało grać (jakbym raz nie wymienił grafy to bym w NFS:U nie zagrał). Tylko pozostaje kwestia żywotności - 4-rdzenie, to jak 4 procesory w jednym, z racji tego, że wiatrak jest tylko jeden (na 2 i 4 rdzenie) to 4 rdzenie będą bardziej podatne na grzanie się i mogą mieć trochę krótszą żywotność. Brałbym jednak 4-rdzeniowca - pogląd bardziej przyszłościowy. Dziękuję za uwage :stuck_out_tongue_winking_eye:

Widziałem gdzieś jakieś testy. Porównywali bodajże aplikacje wykorzystującą max 2 rdzenie i tą samą wykorzystującą 4 rdzenie, na procu 4-rdzeniowym, jako np. gra komputerowa. Wzrost między pierwszą, a druga aplikacją był diametralny. Bodajże wzrost wydajności był o ~30%-45%. Tylko nie pamiętam gdzie to było i jakie procesory testowali.

A co do tych, wymienionych w 1 poście komputerów - ten 1-szy wydajniejszy, jednak zwróciłbym uwagę na “Bardzo dobry, markowy zasilacz 600W” - skoro taki dobry, czemu nie podają marki? Chwyt? Nie brałbym na Twoim miejscu tego kompa. Co do drugiego - to samo. Z tym, że te 2700zł na taki sprzęt to naprawdę mało, a najczęstsza przyczyna padania gotowców z allegro to właśnie zasilacz.

PS: Z tą kartą 9800 to też chwyt - podkreślają te 1gb pamięci, jakby to był najlepszy cud, z tym, że GTX 260 ma jej 896mb, a jest dużo wydajniejsza… Ciekawee

:arrow: "Karta graficzna - GeForce 9500GT 1024MB. Bardzo wydajna karta, spełniająca wymagania wszystkich dostępnych gier" :!: :?:

:arrow: "GeForce 9400GT 1024MB - bardzo wydajna, już żadna gra nie będzie problemem" :!: :?:

Allegro RlZ :-s :cojest:

999bastian999 , na 5 lat, to sobie można samochodzik kupić, czy mebelki, bo jakby to wszystko tak wolno szło, to nadal królowałby Pentium III. Technika idzie do przodu, i nawet jeśli teraz wyposażysz się w 4 rdzenie to za rok będzie już 8. Mało tego, jest już nowa podstawka, na którą najprawdopodobniej będzie wszystko rozwijane.

dodo.gemini podał Ci bardzo dobry zestaw, jedynie płytę możesz zmienić na Asus P5Q Pro i sklep na każdy inny, aniżeli komputronik.pl (stasznie drogi). Jeśli po zmianie sklepu będziesz miał zapas gotówki, możesz dołożyć do HD4870.

To jest szrot.

Aha i jeszcze tak juuż się zdecydowałem tylko teraz kupić narazie 4 GB(czy wystarczająco)pamięci ram z możliwością rozbudowy czy 8 GB? A i która lespsza karta graficzna GeForce 9800GT 1024MB 256Bit DDR3 czy GEFORCE GTX-260 896MB 448BIT DDR3? I jeszcze tak się chciałem spytać która karta graficzna lepsza :

1. Geforce 9800GT 2. Geforce GTX-260 3. Geforce GTX-280 Uporządkujcie wg. kolejności dzięki to już moje ostatnie pytanie w tym temacie thx :]

Tak:

1. HD4870 X2/GTX 280

2. GTX260 Core 216.

4GB to jest dużo, a 8GB za dużo.

8GB nie bierz, nie będziesz czuł różnicy między 4 -8GB. Najlepiej 4GB dobrej firmy, DDR3 (jak masz dużo kasy) jak mniej to DDR2.

1. GeForce GTX280 - chyba najlepszy dla Ciebie wybór, w przyszłości możesz w SLi złożyć.

2. GeForce GTX260 - to jest wykastrowany GTX280, nie jest to taki zły wybór, ale GTX280 będzie lepszy.

3. GeForce 9800GT - tej nie bierz, bo już dzisiaj nie pograsz w najnowsze gry, a po za tym to odgrzewany kotlet (lekko pozmieniany 8800GTS).

Kart X2/GX2 lepiej nie brać, różne rzeczy się z nimi dzieją, od microstuttering’u do mini freez’ów.

Tu dokładniej, dlaczego nie warto brać CF/SLi/X2/GX2.

Forum, na którym poruszana jest kwestia microstuttering’u.

BTW: wiem, że ta kupa z Allegro to szrot. Popatrz na dokładny opis tych komputerów. Śmiech na sali :cojest: .

9800GT to jest przemalowany 8800GT i niczym się nie rożni, a to że nie pogra na tej karcie w najnowsze gry to jest bzdura, bo pogra, no poza GTA4 które tnie się nawet na mocniejszych kartach, ale zgodzę się z tym aby jej nie brał bo może sobie pozwolić na dużo mocniejszą kartę czyli HD4870 lub GTX260 Core 216.