Który laptop do ok. 4000 zł wybrać? Pomożecie?

Wybacz, ale ponad 4 tysiące za takie coś? Cena jest przynajmniej o tysiąc za wysoka, w takim budżecie powinieneś kupić gejmingowy laptop 17 cali z kartą graficzna, a nie karmić hieny i przepłacać 1/3 “za najnowszy procesor IN-TE-LA!”. Tak wiem, chcesz mobilny etc., ale … jak uderzysz lub upadnie, to i ten “super wykonany” sie rozleci. … Brałbym coś z tego w cenie o połowę niższej i w najgorszym wypadku… wymienił za rok-dwa na nowy. To najlepsza gwarancja trwałości. :slight_smile:

Laptopy, notebooki, ultrabooki do 3000 zł , dysk SSD - Strona 3 - Allegro.pl

Kup sobie nowy. Ja ci proponuje : https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/msi-laptop-modern-i5-1021-8gb-512ssd-14-w10.bhtml
Ja kupuje tylko MSI. Ten twój nie ma matrycy IPS a to jest różnica przy długiej pracy. Zawsze bierz FullHD 1920-1080 IPS, WVA to nie jest IPS - piszą że odpowienik ale nie do końca

swift 3 z linka wyzej, ktory mam spadł mi, zahaczylem o kabel zasilajacy, 2 male ryski i nic wiecej, ale może fart :wink:
Mojej dziewczynie spadl starszy swift 3 na 8generacji intela, widoczna w rogu deformacja aluminium, ale nic co mocno przeszkadza, dziala jak działał. Tez nie wydaje mi sie rozsądnym branie laprop za ponad 4tys zł, o ile nie ma dużego atutu jak chocby swietnej matrycy, czy czasu pracy 20h na baterii. Te które podałeś na allegro, czesto stare generacje są bez sensu w tych cenach. Ja akurat kupilem swift 3 na ryzen 5 4500u, 8GB rami 512GB NVME za 2400zl nowy ze sklepu. Był to zwyczajnie dobry deal.

Najnowsze procesory intela jak i amd dość mocno odskoczyly wydajnosciowo od starszej gen., wiec sens w tym generalnie jest aby brac najnowszy. Ostatnio podobny skok był przy 8gen intela. Wczesniej takie skoki były z 10 lat temu przy wejsciu 1gen core i.

Co do HP i Della nie wypowiadam się, nie widzialem ich. Autorce możliwe, że wykonanie moglo sie nie podobac gdyż magnezowe obudowy maja to siebie ze wygladaja jak plastik. Aluminium robi lepsze wrazenie wizualne. Ale wytrzmalosciowo to jest mniej wiecej to samo, zas waga spada w przypadku Magnezu. Nie zauważylem braku sztywnosci w Acer, wyginania, slabych zawiasów.

Tu się zgadzam, odskoczyły, tylko czy user wykorzysta taką moc? Śmiem twierdzić, że moim rodzicom Ryzen 2200U w laptopie do Worda/Internetu jeszcze ze 3 lata tekko wystarczy. Czy zauważa więc różnice do Ryzena 4700u? Chyba tylko w cenie, gdyby mieli kupić. :wink:

To były tylko przykłady tanich maszyn do pisania. Nie analizowałem ostatnio, ale ceny w Euro chyba często nawet te w xkomie biją marżą. :wink:

To już inna inszość, czy sie wykorzysta tą predkosc, zgadzam się absolutnie ze wydajnosciowo nawet procesory od ok 5-8gen są wystarczajace do normikowego korzystania :wink:
drugi laptop mam na 8gen intela i nie widzę wiekszych roznic w standardowym korzystaniu. Ba nawet Pentium N5000 wywodzący się z atomów jest ok szybkosciowo przy dysku SSD. Ale skoro mozna kupic szybszy w tej samej cenie trzeba brac.
Druga sprawa to energeoszczednosc i dlugosc pracy na baterii i wydzielanie ciepla. Poszlo to mocno do przodu i chocby dlatego bym wolal nowsze.

Tylko czy oglądałaś Acer Swift 3 czy Acer Aspire 3? Bo to duża różnica.
Dell moim zdaniem kompletnie nieopłacalny

W cenie 4k jak wcześniej wspominałeś jest Zenbook lub Matebook 14 (ten z kamerką w klawiszu)
Huawei MateBook 14 R5-4600H/16GB/512/Win10 szary
ASUS ZenBook 14 UM425IA R5-4500/16GB/512/W10 3999 zł

Z dwójki pw. ZenBook jest dobrym wyborem.
Możesz też zobaczyć lekki i smukły laptop ASUS VivoBook S14 M433IA R5-4500U/16GB/512/W10 Warty uwagi jest też msi modern 14 z poprzedniej generacji procesorem na wyprzedaży.
MSI Modern 14 i5-10210U/8GB/512/Win10