Który laptop kupić firmy Dell?

Cześć

zastanawiam się na kupnem laptopa firmy Dell. Mam 2 propozycje, które różnią się procesorem: firma Intel i firma AMD oraz kartami graficznymi. Nie wiem na który się zdecydować, który procesor jest lepszy i karta graficzna. Proszę o opinie:-)

1) Dell Inspiron 5401 i7-1065G7/16GB/512/Win10 MX330

Procesor

Intel Core i7-1065G7 (4 rdzenie, 8 wątków, 1.30-3.90 GHz, 8MB cache)

Pamięć RAM

16 GB (SO-DIMM DDR4, 3200MHz)

Maksymalna obsługiwana ilość pamięci RAM

32 GB

Liczba gniazd pamięci (ogółem / wolne)

2/0

Dysk SSD M.2 PCIe

512 GB

Rozdzielczość ekranu

1920 x 1080 (FullHD)

Karta graficzna

NVIDIA GeForce MX330

Intel Iris Plus Graphics

Pamięć karty graficznej

2048 MB GDDR5 (pamięć własna)

Pamięć RAM rozszerzona na profesjonalnej linii montażowej x-kom

Zainstalowany system operacyjny

Microsoft Windows 10 Home (wersja 64-bitowa)

Dołączone oprogramowanie

McAfee Security (subskrypcja roczna)

Partycja recovery (opcja przywrócenia systemu z dysku)

2)Dell Inspiron 5405 R7-4700U/16GB/512/Win10

Procesor

AMD Ryzen 7 4700U (8 rdzeni, 8 wątków, 2.00–4.10 GHz, 8 MB cache)

Pamięć RAM

16 GB (SO-DIMM DDR4, 3200MHz)

Maksymalna obsługiwana ilość pamięci RAM

32 GB

Liczba gniazd pamięci (ogółem / wolne)

2/0

Dysk SSD M.2 PCIe

512 GB

Karta graficzna

AMD Radeon Graphics

Pamięć karty graficznej

Pamięć współdzielona

Komponenty rozszerzone

Pamięć RAM rozszerzona na profesjonalnej linii montażowej x-kom

Zainstalowany system operacyjny

Microsoft Windows 10 Home PL (wersja 64-bitowa)

Dołączone oprogramowanie

McAfee Security (subskrypcja roczna)

Partycja recovery (opcja przywrócenia systemu z dysku)

Dlaczego akurat Dell?

Zależy do czego chcesz korzystać. Do programowania prawie równie dobre procesory. “Karty graficzne” do gier równie tragiczne, tzn. CSGO pójdzie, Wiedźmin 3 też na 720p i najniższych na stbilne 35-40 fps jest szansa.

Jeżeli “niewykluczasz jakichś gier”, to niżej gt 1050 / rx 560 nie schodź, jak “no czasami bym zagrał”, to GT 1650 jest wymagany.

Chciałabym zainstalować programy: 3ds max, sketch up

No to raczej żaden z nich i nie integra, jednak coś musi te projekty wyświetlać.
Sugerowałbym poszukać połaczenia tego Ryzena I7 z 1650, bo niżej pewien nie jestem…

Tutaj taka opinia, pewnie masz większe pojecie “jakie masz projekty”.

Overall, there are a few conclusions we can come to based on our testing:

1. If you are not working with scenes that have at least 6-7 million polys, even a mid-range GeForce GPU (like a GTX 970 or the new GTX 1060) should give you a framerate that is much higher than what the human eye can physically see.
  2. If you use high resolution textures (like the “Woman 003” test scene), you are much more likely to become CPU or RAM limited so the speed of your GPU shouldn’t make a huge difference. This is why all these GPUs performed almost identically for that test.
  3. If you do work with very large scenes, upgrading to a GTX 1070 can give a great boost to performance. Not only is it less expensive than a GTX 980 or 980 Ti, it also has more VRAM and an overall newer architecture. If you need even more performance, a GTX 1080 can give you a bit more speed when using Shaded and Shaded w/ Edges Faces mode, but not by much.

No i zgodnosc kart https://knowledge.autodesk.com/sites/default/files/file_downloads/3dsmax2020_GFX_ResultsNovember2019.pdf

1 polubienie

Abstrahując od kart graficznych w tych Dellach, z których żadna (choćby przysłowiowe “skały defekowały”) nie uciągnie tych programów z sensowną wydajnością, to praca na 14tce z tymi programami byłaby masochizmem. Jeśli nie planujesz dokupienia monitora to celuj raczej w 17tki.

Dlaczego nie? W mojej opinii Dell robi najlepsze laptopy.

Te grafiki mobilne są średnie. Wiadomo, że da sobie radę z mniej wymagającymi projektami, ale przy większych? Może być ciężko. Szczególnie, że Dell przeciętnie stoi z chłodzeniem w tych modelach.

Jeśli ma być 14" to myślałbym o tym MSI:

A najlepiej to może jakiś 15.6"? Będziesz mieć lepszą wydajność, kulturę pracy.

Dobre ale nie najlepsze.

Laptop kupuje się pod użytkowanie, nie pod markę. Przynajmniej moim zdaniem.

1. Kwota przeznaczona na zakup:

2. Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość):

3. Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)

4. Wymagania specjalne (np. matowa matryca.):

5. Osobiste preferencje:

6. System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)

Jeżeli tylko te dwa modele to wydajniejszy jest drugi model
Dell Inspiron 5405 R7-4700U/16GB/512/Win10

MSI bym unikał, numer 1 na serwisie u mnie w pracy. Ciężko o części, typowa jednorazówka.

Jak pisałem w mojej opinii. Każdy ma inne doświadczenia i styczność ze sprzętem :wink:

Ma to znaczenie, głównie jakość wykonania. Przewinęło mi się przez ręce kilka laptopów, w tym biznesowych Lenovo i jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia. Podobnie jest z HP.

W segmencie biznesowym powiedział bym że są na równi z HP i ThinkPadami.
Czasami konkretne modele mogą być lepsze którejś marki.
Z konsumenckimi różnie bywa.
Plastik jak każdy inny, niczym nie wyróżniają się na tle konkurencji.

Oczywiście nigdy nie kupię acera, MSI czy asusa a mój wybór nowego sprzętu ograniczę do Lenovo i della.
Ciekawi mnie tylko dlaczego akurat na della się upiera autorka.

Wiesz, mój Dell jest ameliniowy :slight_smile:

Lenovo to właśnie tandetny plastik. Klawiatura po roku potrafi trzeszczeć, klawisze przeskakują. W przypadku Lenovo nie ma to znaczenia czy laptop za 2k czy biznesowy za 5k. Podobnie jest zresztą w segmencie średniopółkowym. Lenovo po roku używania wygląda jak złom, mój stary Dell Inspiron za 2,5k wygląda jak dopiero wyciągnięty z pudełka.

Miałem kiedyś Acery, kilku znajomych również i szczerze prędzej kupiłbym Acera, niż Lenovo.

T430, nic nie trzeszczy, wszystko działa jak nowe, wcześniej miałem trzy sztuki X201, nic nie trzeszczało, Ojciec do dziś katuje T400, nic nie trzeszczy.
lepszych klawiatur niż mają ThinkPady nie spotkałem w żadnym laptopie.
Plastik?
Tak, palmrest, reszta to magnezowa blacha na magnezowej ramie z tytanowymi zawiasami.

Chyba nie miałeś kolego ThinkPada w rękach.

Chociaż może jednak, kolega niedawno kupił W540, wszystko luźne i trzeszczące, wiesz dlaczego?
Bo sklep go poskładał z odpadów i to bardzo nieudolnie.

Leży jeszcze gdzieś Y560, niedawno żonie wymieniłem go ThinkPada bo już zaczynał wydajnościowo nie wyrabiać, typowy konsumencki plastik ale jak mi pokażesz że coś trzeszczy to ci go oddam za darmo.

Dzięki, Lenovo nawet za darmo bym nie chciał :slight_smile: Przez ręce przewija mi się sporo Lenovo klientów :slight_smile:

1 polubienie

Klawiatura solidnie wykonana, Lenovo Y580 przypadł mi do gustu, nic nie trzeszczy.

1 polubienie

Mi się przewinęło sporo różnych laptopów, z Acerów śruby wychodziły razem z gwinatami, palce wpadały w obudowę, częściej latały do serwisu niż klecha pije wino.
Delle konsumenckie miały miękkie klawiatury, czasami luzy na zawiasach.
Asusy- ogólnie miękkie, plastikowe, najlepiej wspominam Eee PC 901.
HP zazwyczaj Probooki/Elitebooki - całkiem spoko.
HP konsumenckie - kompletne badziewie, niektórych nawet nie dało się rozebrać albo złożyć tak żeby działały.
MSi nie miałem w rękach żadnego.
Sony - nie zadomowiły się na naszym rynku, problem z częściami ale jakość na poziomie konkurencji.
Lenovo - klawiatury potrafią zdychać od samego wyczyszczenia pianką do plastików, jeden mi się trafił rozpadający się ale po upadku.
ThinkPady - wszystkie nie do zajechania.
Najgorszy i w sumie nijak nie zasługujący na logo ThinkPad jakiego widziałem to X120e - tandetny plastik, co ciekawe żyje do dziś.
Samsung - tandetny miękki trzeszczący i łamiący się plastik ale żywotne.

W takim razie wychodzi na to, że nikt nie robi dobrych laptopów i albo to kwestia szczęścia, że się nie rozpada, albo zbyt mocno na nie chuchamy :slight_smile:

Tak tylko zależy od modelu nie marki, bardzo dużo modeli Lenovo jak i HP jest wykonanych z aluminium.
Lenovo i HP również posiadają serie biznesowe z bardzo dobrym wykonaniem.

Nie ma reguły do marki. Są modele do modeli.