Witam, mam mały problem z wyborem laptopa, który ma mi służyć do grania. Mój budżet to ok. 3000 zł. W tej cenie znalazłem Acera Nitro 5 i tutaj jest moje pytanie:
Którą wersję wybrać z i5 8250U i GeForce MX150 czy AMD Ryzen 5 2500U i Radeon RX 560? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Żadna z powyższych konstrukcji nie nadaje się do grania. Choć to zależy od definicji grania
Dobrze, ze pytasz, bo byś na mine wyleciał
Kolega, prawie, ma rację. MX150 to proteza karty graficznej do gier nienadaje się.
O RX 560 można powiedzieć wiele, ale można na tym grać, oczywiście o FuLL HD i wysokich lub średnich detalach zapomnij, ale w HD lub HD + z niskimi nisko-średnimi uruchomisz wszystko w grywalnej rozdziałce.
Moja rada: w tej cenie kup desktopa, będzie znacznie wydajniej (wejdzie np. rx 570) i wygodniej, gra na 15, jeżeli nie chcesz nosic laptopa gdzieś w torbie, jest zabójcza na dłuższą mete dla kręgosłupa
Jeżeli upierasz się na lapka, rx 560 jest lepszy, ale sensowniejszym wyborem, na kilka lat raczej, jest zbierać jeszcze z 700-800 zł do Asusa z 1650, różnica wielka, a karty w laptopie nie wymienisz, czy jest więc sens brać 560 na granicy grywalności?
Chcesz grać to kup stacjonarkę, laptop się do tego nie nadaje.
Proszę Was, skończcie z tymi debilnymi tekstami. Niektórzy po prostu potrzebują laptopa, bo będą grać zarówno w domu jak i w świecie na wyjeździe.
…tylko autor tego nie napisał, równie dobrze może być to ktoś, kto “ma za świadectwo dostać komputer” i się pyta, “bo kolega ma laptopa”, co biorąc pod uwagę nieobeznanie z mxem i rxem 560 jest całkiem prawdopodobne
Ad rem: Twój lepszy. Jasne
Gdybym mógł to na 100% wybrałbym stacjonarny, ale jestem zmuszony wziąć laptopa. Jakimś mega wymagającym graczem nie jestem i raczej nie będzie mi przeszkadzało granie w nowsze gry na low ustawieniach. Co do laptopów oprócz tego Acera Nitro 5 i Aspire 7 są może jakieś sensowniejsze wybory do tych 3000 zł?
Nie, w zasadzie sensowny jest tylko Acer 7 od Pańci, 1050TI jest max co w tej cenie dostaniesz i nic słabszego (żadne MXy lub RXy) nie brać
Ok, jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc. Miłego dnia
Pod względem wydajności do 3k praktycznie nic lepszego od Acer Aspire 7 nie dostaniesz.
Jeżeli chodzi o tańszy model ASUS TUF Gaming FX505 R5-3550H/8GB/512
Matryca FULL HD EWV (powłoka która powiększa kąty widzenia) matowa z 120hz odświeżaniem, wykonanie akceptowalne, podświetlana klawiatura, jeden większy dysk PCIe.
… to raczej nie nadaje się, to tylko 1050, czyli rx 560, którego “na start” autor miał. Łaczyć takie cos z matryca 120… po co nie wiem, ta karta w zadnej grze 120 fps nie wyciągnie
RX560 jest słabszą grafiką od GTX1050 nie dużo lecz jest. GTX1050ti jest tylko 20% wydajniejszy względem GTX1050, więc to nie są fenomenalne różnice.
Spokojnie w większości gier FPS wyciągnie 120hz, np CS GO czy LOL.
20%jest ejdnak sporą różnicą,
Jasne, przy HD i minimalnych detalach Tylko to już ekstremalne podejscie, zakładając, ze kupujący nie jest fanatykiem 100 FPS + w CSGO, to 60 mu starczy spokojnie w 99% gier
Jeśli koniecznie to musi być laptop, to ja bym dołożył trochę kasy i kupił ASUS TUF Gaming FX504GD-E41039T 15,6" Intel® Core™ i5-8300H - 8GB RAM - 256GB Dysk - GTX 1050 Grafika. Taki lapek do grania będzie w sam raz.