Który lepszy Kubuntu 12.04, 32bity czy 64bity?

Specyfikacja laptopa. HP nx7300, procesor core 2 duo 1,66 GHz, 2 GB RAM, grafika GM 945, 256MB pamięci współdzielonej, zainstalowana Vista Basic 32bity. Sprawdziłem, ze ten sprzęt obsługuje 64 bity. Chcę mieć dwa systemy. Jaka wersja Kubuntu będzie lepsza 32 czy 64?

Ja bym stawiał 64 bity.

Systemy 64-bit zaleca się instalować na komputerach z minimum 4 GB RAM (ograniczenie architektury x86 polega na tym, że obsługuje ona maksymalnie 3,25 GB). Zalecam pozostać przy 32-bitowym wyborze systemu, jest zdecydowanie mniej problemów. Oczywiście możesz przetestować obydwie wersje i pozostać przy tej, która spełnia Twoje oczekiwania. :slight_smile:

Jakich problemów? Żadnych nie uświadczyłem w systemie 64-bit. Ani na Linuksie, ani na FreeBSD, ani nawet na Windows.

mistrz1 , instaluj 64-bit. Przyszłościowe. Kiedy tylko się da instaluję 64-bit i jeszcze źle na tym nie wyszedłem.

I znowu te farmazony. Ludzie czy żeście powariowali. Właśnie przez tą “zasadę” wszyscy narzekali na Vistę a jak by tak producenci poszli po rozum do glowy i instalowali 64bitowe systemy to teraz nie było by tej opinii. Ale przy 7 już mogli tak zrobić.

Masz sprzęt obsługujący technologie 64bit instaluj takowy system, nie cofajny się do epoki kamienia łupanego. Zawsze będziesz w stanie w pełni wykorzystać możliwości swojego komputera. I nie ma tu znaczenia czy byś korzystał z Windowsa, Linuxa, OS X czy Unixa…

jas_fasola

Powiedz mi, po co instalować 64-bitowy system na sprzęcie z 2 GB RAM, prócz wykorzystania obsługi przez CPU instrukcji x64. Pytający o tą kwestię mistrz1 nie zaznaczył, że będzie zwiększał pamięć RAM.

BTW. Co ma Windows Vista do Ubuntu ?? :smiley:

Cannonical zaleca instalację w wersji x86 :stuck_out_tongue:

Chodzi o możliwość wykonwania dłuższych instrukcji, na linuksie czuś przyśpieszenie w normalnym działaniu jak i w profesjonalnych działaniach. A wy tylko o tym ramie…

Nie zamierzam zwiększać RAM. Vista do Ubuntu ma to, że jest teraz zainstalowana od nowości przez producenta laptopa i na razie ma pozostać, a dodatkowym systemem ma być Kubuntu. Dlatego pytam, która wersja lepiej będzie sprawować się na tym sprzęcie.

Procesy x64 bit wymagają więcej miejsca w pamięci operacyjnej, bardziej obciążają CPU (obsługa wątków x64 + x86) i są zalecane dla wydajnych jednostek z dużą ilością RAM.

Kaczorinax skąd masz informacje na temat “przyspieszenia” (BTW. masz 1 GB RAM z tego co widzę w sygnaturze :stuck_out_tongue: ) :?:

mistrz1 zainstaluj Kubuntu w wersji x86 i sprawa rozwiązana :slight_smile:

Sam testowałem, Linux nie Windows większość programów natywnie działa w x64 co daje niewielkiego, ale jakiegoś kopa. CPU na emulacji x86 traci 2-3%? Żadna różnica.

Na tym samym kompie sprawdź szybkość kompresji w x86 i x64 a zauważysz różnicę.

Systemu rodziny unixa obsługują do 64GB RAM na systemie 32 bitowym. Traci się trochę MB. Nawet na 64b traci się MB (ok 100 MB przy 4GB są przeznaczone ogólnie mówiąc na sprzętową wirtualizację).

Masz procek 64b to bierz system 64b. U mnie chodzą programy i 32b i 64b.

Litości, nauczcie się wreszcie, nie ma mowy o emulacji, procesor jest przełączany w odpowiedni tryb pracy i tyle, nie ma to żadnego wpływu na wydajność.

Nawet w tej “nieszczęsnej” wikipedii jest napisane jak byk:

“Zestaw instrukcji x86_64 jest rozszerzeniem zestawu instrukcji x86 głównie o rozkazy operujące na 64-bitowych operandach.”

oraz:

“Jako że zbiór rozkazów x86_64 zawiera wszystkie rozkazy x86, wykonywanie kodu x86 praktycznie nie jest obciążone żadnym narzutem.”

http://pl.wikipedia.org/wiki/X86_64

O emulacji 32-bit można było mówić w przypadku procesorów Itanium i faktycznie działało to “średnio”.

Loopara , słusznie.

FadeMind , zaszkodzi wziąć 64-bit? Na pewno nie, a przyszłościowo jest.

To raczej nie na emulacji tylko wirtualizacji. I 100MB z 4096MB to faktycznie te 2.5%.

http://en.wikipedia.org/wiki/NX_bit

https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=598290

W systemach 64b jest to standardowo włączone - jest to wskazana opcja dla wirtualizacji sprzętowej. Dokładnych aspektów technicznych nie znam, ale powoduje to że wirtualny system jest stabilniejszy (w dokumentacji jądra systemu to wyczytałem). Można wyłączyć NonExecutable Bits i odzyskać te 100MB ale jak dla mnie to nie ma sensu.

Postanowiłem przetestować obie wersje. Użyłem do tego wubi. Na wubi okazało się, że na wymienionym sprzęcie lepiej chodzi wersja 32bitowa. Jest różnica w działaniu systemu zainstalowanym przez wubi, a tym zainstalowanym tradycyjnie?

Z autopsji powiem, że próbowałem wielu podejść do Kubuntu w wersji X64 i zawsze były z nim jakieś problemy. W najnowszej wersji na przykład instalator w ogóle nie chce dokończyć instalacji. Tak, że na niektórych konfiguracjach sprzętowych może nie być tak różowo. Myślę, że powodem jest niedopracowanie samej dystrybucji a nie to czy system jest w wersji 64 czy 32. Ze zwykłym Ubuntu w wersji x64 nie miałem problemów.

Sam system 64 bitowy nie będzie sprawiał żadnych problemów, wynikać one będą właśnie z niedopracowania dystrybucji. Ja osobiście bym instalował i zobaczył jak działa to Kubuntu.

Również z Ubuntu x64 nie miałem najmniejszych problemów, chociaż nie mam parametrów najwyższych lotów chodziło to lepiej od x86.

WUBI może działać trochę wolniej. Ma też inne ograniczenia.

Prawie to samo mogę powiedzieć tyle, że ja nie miałem problemów.