Witam
Zastanawiam się nad wyborem monitora między tymi dwoma AOC 27" Curved C27G1 a Asus 24"MG248QR.
Monitor chcę podłączyć pod laptopa i będzie wykorzystywany do gier.
Witam
Zastanawiam się nad wyborem monitora między tymi dwoma AOC 27" Curved C27G1 a Asus 24"MG248QR.
Monitor chcę podłączyć pod laptopa i będzie wykorzystywany do gier.
Aoc
Asus jest typowo gamingowym monitorem - matryca TN świadczy o tym przede wszystkim. Jeżeli “do gier” masz na myśli okazjonalne gry online + gry przygodowe, akcji, RPG - zdecydowanie AOC.
Ja też bym raczej wybrał AOC. Kolejnym atutem jest cena ok 100 zł tańszy patrząc na cenę np w sferis.
Gry raczej szybkie FPS , a co do ceny to nie ma co patrzeć bo kupuje na black Friday za granicą i są w tej samej cenie.
I tak bym poszedł w AOC bo lepsza matryca a i tak 144Hz oraz 1ms czas reakcji.
To nic nie znaczy. Chyba nie istnieje jeszcze matryca VA/IPS, która dorównuje czasem reakcji i input lagiem matrycom TN. Stąd w każdym monitorze do gamingu (e-sportu?) są dobrej jakości matryce TN.
Ok, ale jak nie jest zawodowym esportowcem lepiej nawet od czasu do czasu oglądany serial/film obejrzeć w dobrej jakości obrazu.
Jak to mówią - wybierz jedno
Fakt jest taki, że nawet monitor kupowany typowo pod granie, nigdy tylko graniu nie służy. Wg mnie ten czas reakcji wynikający tylko z typu matrycy nie jest warty pożółkłej bieli, szarej czerni i znikomych kątów widzenia. W/w AOC czy jeszcze Samsung LC27FG73FQUXEN czyli 144 Hz + VA to najlepszy kompromis pomiędzy jakością a szybkością.
Owszem, dla profesjonalnych e-sportowców jest ważny. A zaś dla nich nie jest ważne zbyt jak gra wygląda. I myślę, że właśnie są tacy co używają komputera w 95% do gier. Albo przynajmniej mają jeden z 2/3 monitorów do grania stricte.