Który monitor z tych dwóch?

Witam!
Potrzebuję wiedzieć, który z tych dwóch monitorów wybrać:

Asus ZenScreen Smart MS27UC

Samsung M8.

Ten Asus to ma 27 cali, czyli tyle samo, co mój AOC.

Samsung ma chyba tylko 32 cale. Jednak jeśli by był też w wersji 27-calowej, to który lepszy?

Zastosowania? Obróbka i oglądanie filmów, internet, jakaś tam praca w Wordzie od czasu do czasu. Gry? Ja w CS GO czy LOL nie gram, więc te 144 Hz czy 120 Hz nie potrzebuję. Mój AOC obecny ma 75 Hz.

Asus ma DP, a Samsung tylko HDMI.

Twój wybór :smiley:

Parametrami się różnią cokolwiek?

DusplayPort mój brat mówił kiedyś mi, że lepszy od hdmi.

Jestem nastawiony ku Asusowi.

2 pyt. Mam jeszcze.

1. Czy 4k monitor spowoduje, że GUI Windowsa i programów będzie mniejsze względem 27 calowego 1080p?

2. Czy można przechwycić jakoś tego Google tv przez obs studio? Chodzi mi o ten system smart. Pewnie potrzebny jakis grabber.

Popieram.

Tak ale powinno dać się wyskalować. (pod Linuksem jest podobnie)

Jeśli jest zabezpieczone przez DRM/HDCP to tylko sprzętowy grabber np.:

Ja miałem na myśli GUI i aplikacje, a nie same filmy czy media. Na moim S23+ używam AZ Screen Recorder\a, a na iPhonie 14 z iOS 18.5, opcji nagrywania w samym systemie iOS.

W systemie Windows na PC używam OBS Studio.

No a ten Google TV, czy ten Android TV, co tam jest, to co? Musiałoby się dać wyprowadzić sygnał video i wprowadzić do złącza w GPU. :smiley: lub grabberze…

skalowanie 100% niby zalecane… No żeby wielkość GUI była ta sama mniej-więcej, to ile proc. ustawić? Gemini podpowiedział mi, że 150%…

A robisz tak, jak ci pasuje, jak ci wygodniej. To nie jest ustawienie raz na zawsze, zmieniasz, patrzysz czy ci pasuje i jak nie to zmieniasz.

Oraz tu:

W Windows 11 wygląda to podobnie.

OK, pod Kubuntu da się teź?

Kupiłem tego Asusa. Temat do zamknięcia.