Który procesor lepszy i jak bardzo?

Witam
Aktualnie posiadam procesor Intel Core i3-4170, 3.7GHz, i zastanawiam się nad kupnem np. Intel Core i5-4590T, 2.0GHz tylko zastanawiam się, o ile lepszy jest ten i5 od tego i3 i czy w ogóle. Taktowanie w i5 jest mniejsze, ale z kolei liczba rdzeni jest już większa, nie wiem co jest ważniejsze, ogólnie chodzi o procesor “do gier”. Jak by ktoś porównał te dwa procesory był bym wdzięczny.

I5 minimalnie lepszy,ale dużo zależy od tego ile czasu masz i3.Jak masz go np. 2-3 lata to zauważysz wzrost 10-15 fps.

Oczywiście dużo też zależy od karty graficznej :smiley:

Mało - co innego gdybyś wziął i5 8xxx

Dobrze rozumiem że mając płytę główną Gigabyte GA-H81M-S2PV w której opisie napisane jest “Wsparcie dla procesorów Intel® Core™ czwartej generacji” taki procesor i5 8xxx nie będzie działać z tą płytą główną?

I5 da Ci BARDZO duża, ale nie ta, nie i5 z dopiskiem T. Sam widzisz, ze ma zbity zegar i napięcie niższe. weź najtańszą pasującą i5 /i7 ale bez T U i innych udziwnień :wink:

Obsługuje do 4 generacji Poszukaj jakiegoś i7

Musisz sprawdzić, którą rewizję płyty posiadasz i dopiero zobacz jakie procesory tam można wsadzić:
http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-h81m-s2pvrev_30#support-cpu .

4690 lub 4790 i najlepiej z 'K". Tylko sprawdź rewizję jak wyżej.

Na chipsecie H81 chyba nie można podkręcać poza tym wypada wtedy mieć zasilacz ze sporym zapasem mocy oraz niefabryczne chłodzenie. @Grzesiekk

Tak, masz rację. Dla tej płyty “K” jest zbędne ale jak padnie płyta, to po zmianie może się przydać. Do tej płyty jednak bez K bo jest tańszy.

Takie coś cobie upatrzyłem, rewizję płyty głównej mam 3.0, ten procesor będzie pasował? Ogólnie co myślicie o tym procesorze?
Dzięki za wszystkie rady.

Będzie pasować. Dobry wybór jednak szukałbym używek bo nowych się nie opłaca. Kupić z pewnego źródła.

https://allegro.pl/oferta/core-i5-4690k-3-5ghz-lga1150-warszawa-sklep-7869196857 czy na tej aukcji wszystko się zgadza, nie ma tam żadnych “haczyków”? W gwoli ścisłości, ten procesor też będzie pasował do rewizji 3.0?

Sprzedaż zakończona. Poszukaj bez “K” będzie taniej.

w tym budżecie szukałbym już i7 np. 4790

Jeszcze jedno pytanie, skąd będę wiedział że dany procesor będzie działał z moją płyta główną, nie chodzi mi tu o socket, tylko o to czy dany procesor będzie działał na rev 3.0?

Po pierwsze warto zerknąć do instrukcji płyty głównej. Po drugie rzuć okiem na stronę producenta (wspierane procesory). Po trzecie poszukaj odpowiedzi u Wujka Google - może ktoś kiedyś zrobił już taki manewr.