Który Procesor lepszy? Intel P4 czy AMD Athlon 64 x2?

Witam, zastanawiam się nad przełożeniem z innego komputera procesor AMD Athlon 64 x2 do tego co używam. 

Mój Sprzęt:

Płyta główna: Fujitsu Siemens D1534

1,5GB RAMu

Procesor: Intel Pentium 4 2.60Ghz

Grafika: Intel Extreme Graphics 2

Proszę o szybką odpowiedź, jeśli napisałem w złym temacie to proszę o przesunięcie do właściwego.

nie pasuje bo inna podstawka musiałbyś zmienić płyte główną ale Athlon 64X2 Powinien być lepszy w końcu jest dwu rdzeniowy a P4 jedno z HyperThreading (logiczny 2 rdzeń w wersji 3Ghz)

Hmm… Czyli nie ma szans żeby przełożyć procek bez przekładania płyty głównej której niestety nie posiadam ponieważ tamta płyta mi się spaliła? 

Zacznij myśleć. AMD nie pasuje do płyt Intela tak jak pendrive do telefonu.

Porównanie trochę nietrafione - są przejściówki umożliwiające podłączenie pena do smartfona (nie do każdego) :wink:

http://galaktyczny.pl/2013/02/20/host-usb-otg-funkcja-ktora-pozwali-zrobic-z-naszego-smartfonu-komputer-wideo/

Istnieją/istniały przejściówki umożliwiające podłączanie różnych procesorów ale chyba nie tak różnych.

Hmm… a umiesz czytać? Płyta główna: Fujitsu Siemens nie Intel. Intel to procek i karty [graf., sieciowa, i dźwiękowa] a procek się pytałem czy można wymienić. :slight_smile: No ale ok komputer był składany na podzespołach Intela ale chciałem się dowiedzieć czy można przełożyć.

A umiesz w końcu czytać ze zrozumieniem?

“Płyta Intela” to “skrót myślowy” bo obsługuje tylko i wyłącznie procesory Intela i nie jest ważne kto ją poskładał w całość.

Koniecznie chcesz na nas “wymusić” abyśmy Ci napisali coś takiego: tak, można przełożyć. Jednak jest nam bardzo przykro i nie napiszemy tego :wink:

Dobra nie będę się już nic nie wyszukiwał, bo to nie ma sensu. Nie chcę na nikim wymusić kłamstwa, ale to wystarczyło napisać że się nie da, ale ok dzięki wam za pomoc. :slight_smile: Pozdrawiam.

Przecież napisane to było wyraźnie w pierwszej odpowiedzi: