który procesor jest lepszy do gier
Quad będzie lepszy, ale Pentium jest na podstawce 1155,więc można go zmienić na coś solidnego jak i5 za 150-200 zł (jeżeli kupujesz w zestawie kompa).
chce wymienić procesor na inny ale ma tylko 250zł i ważna dla mnie jest faktóra i gwara ,aktualnie mam q8300
więc nie ruszaj tego;)
fakturę i porządną gwarancję na używany nie dostaniesz. Jak masz quada to praktycznie najlepsze co 775 do zaaferowania miała. Musiałbyś dostać używaną jakąś płytę i procka , o ile mogę Ci zagwarantować, że procek nie padnie
to z płytą głowy nie dam. Natomiast przejście na nowe gwarantuje Ci wymianę Ramu.
Zobacz ile masz Ram, jak mniej niż 4, to dodaj. Możesz SSD dodać, quad (z wyłączeniem nowych gier) powinien być ok. Na upartego może jakieś modowany xenon da Ci więcej niż 5% za nieduże pieniądze, ale nie gwarantuję.
i3 2100 jest dobrte
Hmm, w zasadzie mógłbyś zrobić tak:
Sprzedajesz co masz w zestawie, czyli procek+płyta główna + RAM za 100-120 i + Twoje 250 zł kupujesz:
Jak nie chcesz być bez kompa to dajesz np. Wysyłka 2 dni robocze po wpłacie i w tym czasie zamawiasz części. 2gą kość RAM z czasem jak wpadnie parę groszy.
w zasadzie, to mógłby sprzedać to co ma, dołożyć 200 zł i siedzieć na Athlonie 
Procka, Ram używany bym kupił, z zakupem płyty przechodzonej przez kilka lat lub grafiki byłbym bardzo sceptyczny
Skoro obecnie korzysta z quada to raczej należy założyć, że grafikę jakąś posiada, nie sądzisz? A o taką co będzie znacząco gorsza od athlonowej to na prawdę ciężko.
A gdzież tam:) Jeżeli grafikę kupił mniej-więcej razem z komputerem i nie była to TOP a raczej low-mid, to będzie jak u mnie.
zewnętrzna 8 lub 10 latka (artefakty), po sprawdzeniu w sieci przegrała z 5x z APU
https://www.videocardbenchmark.net/compare/GeForce-GT-730-vs-Radeon-Vega-3-vs-Radeon-HD-6450/2906vs3926vs267