Czekaj, czekaj masz 1500 zł i chcesz za te pieniądze zrobić sprzęt o identycznej wydajności jak teraz tylko po to by nie mieć dedykowanej grafiki? Przecież do swojego pakujesz 4GB RAM używane za 80 zł i RX 570 4GB i masz 3 razy lepsze osiągi niż na nowym komputerze z 2400G, a koszt wyjdzie ledwie ponad 700 zł.
Nie wnikaj, nie ogarniesz.
Co masz na myśli, że mam pokażać?
Zapomniałem wspomnieć, że od 5 lat mało gram w gry na pc, więc pomyślałem, że podczas kupowania nowego pc, zrezygnuję z osobnej karty graficznej, zawsze można dokupić.
No tak, ale PO CO Ci nowy PC? Jedynym, co bez gier, może Ci przeszkadzać w starym jest 4 GB ram. Wszystko inne jest dobre do netu itp.
Trochę za pomału się włącza, mam wyczyszczony z śmieci, i tak pomału.
dzięki wszystkim za pomoc.
E tam. Mój emeryt (Q6600) startuje do pulpitu w niecałe 6 s.:
[gom1@bigOS ~]$ systemd-analyze
Startup finished in 2.894s (kernel) + 2.877s (userspace) = 5.771s
graphical.target reached after 2.824s in userspace
To nie wina sprzętu
Mój 90 sekund.
Dysk SSD znacznie skróci ten czas.
Wiem.
Nie musisz zmieniać komputer bo uruchamia się powoli. Wystarczy rozbudowa ram i zmiana dysku na SSD. Sama zmiana dysku da już bardzo dużą różnicę.
Przy tym nie musisz rezygnować z dysku HDD, możesz zostawić go na dane o ile jest sprawny.
Zapytaj twórców gier, jakiego sprzętu używają. Nie zdziw się, jeśli będą to Xeon-y , Quadro i 256 GB RAM…
Dobra, dzięki.
Ostatnia sprawa, czy dobrze przeczytałem, że, im mniejsze cl przy pamięci ram, to lepiej?
Dobrze przeczytałeś. Ma to również związek ze zmniejszaniem stanu konta/odchudzaniem portfela - im niższe CL, tym szybciej topnieje Ci kasa na koncie.
To jakie cl lepiej mieć?
Takie, które zmieścisz w budżecie. Lepiej więcej RAM z większym CL niż mniej z mniejszym.
Aha, np. 8 gb ram cl11?
Co chcesz zrobić i jaki masz na to budżet?
Chcę kupić nowy pc do 1500 zł.