Który procesor poradzi sobie z nowymi grami?

Czekaj, czekaj masz 1500 zł i chcesz za te pieniądze zrobić sprzęt o identycznej wydajności jak teraz tylko po to by nie mieć dedykowanej grafiki? Przecież do swojego pakujesz 4GB RAM używane za 80 zł i RX 570 4GB i masz 3 razy lepsze osiągi niż na nowym komputerze z 2400G, a koszt wyjdzie ledwie ponad 700 zł.

1 polubienie

Nie wnikaj, nie ogarniesz.

Co masz na myśli, że mam pokażać?

Zapomniałem wspomnieć, że od 5 lat mało gram w gry na pc, więc pomyślałem, że podczas kupowania nowego pc, zrezygnuję z osobnej karty graficznej, zawsze można dokupić.

No tak, ale PO CO Ci nowy PC? Jedynym, co bez gier, może Ci przeszkadzać w starym jest 4 GB ram. Wszystko inne jest dobre do netu itp.

Trochę za pomału się włącza, mam wyczyszczony z śmieci, i tak pomału.

dzięki wszystkim za pomoc.

E tam. Mój emeryt (Q6600) startuje do pulpitu w niecałe 6 s.:

[gom1@bigOS ~]$ systemd-analyze
Startup finished in 2.894s (kernel) + 2.877s (userspace) = 5.771s 
graphical.target reached after 2.824s in userspace

To nie wina sprzętu :wink:

Mój 90 sekund.

Dysk SSD znacznie skróci ten czas.

Wiem.

Nie musisz zmieniać komputer bo uruchamia się powoli. Wystarczy rozbudowa ram i zmiana dysku na SSD. Sama zmiana dysku da już bardzo dużą różnicę.

Przy tym nie musisz rezygnować z dysku HDD, możesz zostawić go na dane o ile jest sprawny.

Zapytaj twórców gier, jakiego sprzętu używają. Nie zdziw się, jeśli będą to Xeon-y , Quadro i 256 GB RAM…

Dobra, dzięki.

Ostatnia sprawa, czy dobrze przeczytałem, że, im mniejsze cl przy pamięci ram, to lepiej?

Dobrze przeczytałeś. Ma to również związek ze zmniejszaniem stanu konta/odchudzaniem portfela - im niższe CL, tym szybciej topnieje Ci kasa na koncie.

To jakie cl lepiej mieć?

Takie, które zmieścisz w budżecie. Lepiej więcej RAM z większym CL niż mniej z mniejszym.

Aha, np. 8 gb ram cl11?

Co chcesz zrobić i jaki masz na to budżet?

Chcę kupić nowy pc do 1500 zł.