Który procesor poradzi sobie z nowymi grami?

W niedługim czasie, chcę wymienić mój pc na nowsze parametry.

Myślę nad dwoma procesorami, intel lub amd i jedna kostka 8 gb ramu, nie chcę dokupowywać osobnej karty graficznej.

Który procesor, poradzi sobie z nowymi grami, bez osobnej karty graficznej?

W sensownej rozdzielczości, w miarę przyzwoitych ustawieniach - żaden. Przynajmniej jeżeli chodzi o gry AA.

1 polubienie

Aha, to jaki procesor? cały sprzęt chcę zmieścić do 1500 zł.

O tym Intelu co podałeś zapomnij, jak kupujesz nowe to zapomnij, że kiedykolwiek było coś przed 8smą generacją Intela. Interesują Cię tylko oznaczone jako Intel Core iX-8XXX lub Intel Core iX-9XXX. Poprzednie są całkowicie nieopłacalne kwotowo.
1500 zł to budżet gdzie nic lepszego niż z 2400G nie uzyskasz, ale on daje rady w FullHD tylko z dobrze zoptymalizowaymi grami jak Wiedźmin 3, ale gry typu Assassin’s Creed Odyssey będzie problem.
PS: podaj jakiego masz kompa teraz i ile kasy przygotowane na nowego, może coś się ze starego przyda lub ze sprzedaży starego jeszcze dorobisz trochę grosza.

Bez osobnej grafiki, to tylko 2200 lub 2400G, lepszy 2400 rzecz jasna, ale “uwalisz” go 1x8 GB ram. Już lepiej oszczędź na płycie , weź najtańszą za 200 zł, i zamiast tego np. 12 (8+4) lub tylko 8 (2x4). Wega cierpi przez wolne pamieci i single channel. No i maksymalnie zajmuje 2 GB jej pamięć, więc planując gry lepiej na ramie nie oszczędzać już tak zupełnie.

Teraz mam:

Procesor:
Intel Core i5-4440 3,1 GHz 6MB cache s. 1150 Box.

Płyta główna:
Gigabyte GA-B85M-DS3H B85 s.1150.

Karta graficzna:
Asus gf gtx650 1gb 128bit directcu

Pamięć RAM:
Corsair Vengeance 4GB, DIMM,1600MHz, DDR3, CL9, XMP,Non-ECC, with Heatsink.

Dysk Twardy:
Seagate 1TB sATA III 64MB.

Obudowa:
IBox Fornax 5001 micro-ATX.

Zasilacz:
NeoTEC Magnus GX-500W Bulk, ATX12V 2.0.

Karta sieciowa:
tp-link TL-WN781ND

Panie, z taką bazą, to

1. dokładasz 4 GB RAM
  2. Wstawiasz (zależnie od wymagań co do gier i finalnego budżetu, 570 4 GB lub 580 8 GB)
  3. Jeżeli procek niedomaga to używana i7 :wink:
    … i amsz zestaw na najbliższe 3-5 lat.

Aha, czy dysk ssd 512 gb, będzie pasować do obudowy i karta sieciowa do światłowodu?

Dysk będzie pasować, ostatecznie możesz go przymocować nawet na trytytki.

Mogę kupić 2 nowe ramy po 4 gb z większym mhz?

A płyta główna je obsłuży? Informacje na ten temat znajdziesz w instrukcji obsługi płyty, lub na stronie producenta.

Jak wejdą, ale zamiast tego lepiej kup 1X 8 i będzie 12, nie grasz na integrze, a strata z duala zostanie pokryta większym Ramem (i starczy Ci go na więcej lat, z i7 i 580 8GB RAM 8GB to nie jest liczba z sufitu - jak pójdziesz w rozbudowę na maxa, to pakuj 8 i masz spokój do śmierci dziadka;-) ).

Ale po co nam to podajesz? Skoro to znalazłeś, to przecież tam możesz wszystko sprawdzić.

Wy jesteście tu ekspertami, ja jestem trochę zielony.

To masz szansę się podszkolić. Pokaż co znalazłeś.

No bez jaj:

1. Wsparcie dla częstotliwości taktowania pamięci DDR3 1600/1333 MHz
1 polubienie

Jednak muszę kupować wszystko nowe :frowning:

Dzięki za pomoc.

… przez ram, czy jakieś faktury wymagane?
Jeżeli przez Ram- on ma minimalny wpływ - na nowym secie żeby osiągnąć podobna wydajność wydasz około 2500-3000, przy modernizacji 1/3 tego :wink:

Nie przez ram, nie chcę osobnej karty graficznej.