Mam dysk zewnętrzny na USB. Potrzebuje programu do robienia backupu wybranych katalogów i danych. Jak na razie używam programu wbudowanego w system Windows 7 ale chciałbym wypróbować coś innego nad czym mam większą kontrolę i szczególnie łatwiejszy dostęp do danych na dysku z backupem (zapisywane są normalnie, a nie jako niezrozumiałe pliki). Interesują mnie programy darmowe.
to zależy jaki backup robisz - jakie to dane. w moim przypadku chodzi o katalogi ze zdjęciami, które wrzucam na zewnętrzny dysk, dla mnie idealnie (jak na razie) sprawdza się FreeFileSync co prawda nie jest to typowy program do backupu, a synchronizacji danych - ale jesli chcesz mieć dostęp do plików to mam wrażenie, że właśnie synchronizacji poszukujesz.
PS. Program mały, z ładnym zegarkiem w tray-u w stylu pozostałych ikon Windowsa. Ładnie się komponuje obok Chmury SkyDrive, zasilania itd. Posiada to co potrzebuję. Jedynie szkoda, że nie synchronizuje w czasie rzeczywistym jak SkyDrive tylko co godzinę jako najmniejszy okres ale to nie jest jakiś wielki problem.