Który program naprawdę przyśpieszy mi Vistę?

Który program naprawdę przyśpieszy mi moją Vistę, a nie tylko zajmie zbędne miejsce na dysku ?

Poszukuję programu darmowego.

Moja konfiguracja

Intel C2D 2.0 GhZ

Ram: 2 GB

i takie tam…

Przesyłam też screen autostartu powiedzcie co powyłączać.

autostart_bmp_300x300_q85.jpg

http://www.xp.net.pl/art/vista_opt.html - zastosuj się do tego postu…

http://www.vista.pl/porady/122_optymali … oste_.html

http://www.vista.pl/porady/663_optymali … vista.html

http://www.poradykomputerowe.pl/optymal … a-592.html

Według mnie żaden program nie przyspieszy Visty…

Jestem użytkownikiem starej daty i wybieram XP bo nie ciesza mnie animowane ikonki wymagające więcej pamięci niż posiadasz na dysku

Proponuję zmianę systemu

Pozdrawiam

na pewno pierwsza pozycje z autostartu możesz wyłączyć to jest boczny pasek sporo opóźnia start .jeśli go nie używasz odłącz . reszty pozycji nie bardzo mogę dojrzeć lichy cosik ten zrzut:) a viste najlepiej zoptymalizuj ręcznie google i naprzód przynajmniej dowiesz się co siedzi w kompie.:slight_smile:

W start w miejscu szukania wpisz msconfig i zakładce uruchamianie wyłącz:

i zastosuj rzeczy z pierwszego linka kliszki.

TuneUp Utilities 2010 jest bdb. Wystarczy nim przeczyścić rejestr i zdefragmentować, zdefragmentować hdd, do tego jeszcze przelecieć dysk programem odkurzacz i system już działa o wiele lepiej. Dodatkowo możesz wyłączyć Aero i ustawić styl klasyczny. Oprócz tego, radziłbym Ci rozważyć przesiadkę na Windowsa 7, ponieważ ten system działa o wiele lepiej od Visty. Ja używam właśnie Siódemkę od daty jej premiery na pentiumie IV 3 GHz i 2,5 gb ramu i nie narzekam…

Do wyłączenia w autostarcie:

-Sidebar

-LightScribe

-fsm <-co to w ogóle jest?

-IAAnotif

-PDF complete

-HPCam

-SunJava

-Bluetooth

Ewentualnie jeszcze:

-SmartRam

-IgfxTray

-HotKeysCmds

-Persistence

-QlbCtrl

LightScribe jest od napędu, czy wpłynie to jakoś niekorzystnie na korzystanie z niego ?

Dlaczego mam wyłączać HPCam ? To jest od mojej kamerki :stuck_out_tongue:

I dlaczego bluetooth ?

Dodane 13.07.2010 (Wt) 16:17

Jak wchodzisz na wstaw.org to po ponownym naciśnięciu na obrazek się powiększa :smiley:

Light scribe to program do wypalania nadruków na płytach -nie potrzebny na starcie

HPCam <-uruchomisz w programie który tego wymaga -nie potrzebny na starcie

Bluetooth <-potrzebny w trakcie korzystania z niego - nie potrzebny na starcie.

Możesz poczytać też ten wątek

nie-mozna-uruchomic-autokonfiguracji-sieci-wlan-t403358.html#p2586530

Dzięki Łukash , jeszcze jakbyś mógł mi polecić jakiś dobry program co by wszystko ogarnął :stuck_out_tongue:

Tak	HKCU:Run	SmartRAM	"C:\Program Files\IObit\Advanced SystemCare 3\Sup_SmartRAM.exe" /m

Tak	HKLM:Run	Windows Defender	%ProgramFiles%\Windows Defender\MSASCui.exe -hide

Tak	HKLM:Run	SynTPEnh	C:\Program Files\Synaptics\SynTP\SynTPEnh.exe

Tak	HKLM:Run	WirelessAssistant	C:\Program Files\Hewlett-Packard\HP Wireless Assistant\HPWAMain.exe

Tak	HKLM:Run	QlbCtrl.exe	C:\Program Files\Hewlett-Packard\HP Quick Launch Buttons\QlbCtrl.exe /Start

Tak	HKLM:Run	IgfxTray	C:\windows\system32\igfxtray.exe

Tak	HKLM:Run	HotKeysCmds	C:\windows\system32\hkcmd.exe

Tak	HKLM:Run	Persistence	C:\windows\system32\igfxpers.exe

Tak	HKLM:Run	SysTrayApp	%ProgramFiles%\IDT\WDM\sttray.exe

Tak	HKLM:Run	avast5	C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast5\avastUI.exe /nogui

Coś jeszcze ? xD

Nie rozumiem za bardzo o co Ci chodzi,nie wiesz jak powyłączać te programy?

W CCleaner (Twój pierwszy zrzut),zaznacz program,po prawej Usunięcie wpisu,ew Wyłącz.

Nie, nie chodzi mi o wyczyszczenie rejestru i takie tam bo ja wiem jak to wszystko porobić :smiley: :stuck_out_tongue:

CCleaner i Tune Up Utilities

Mam Tune Up Utilities 2009 starczy ? :stuck_out_tongue:

Starczy. Ale CCleaner i TuneUp ładnie się uzupełniają.

Ok, CCleaner są używane raz na 3 dni ;]

Ja np robię porządki co 1/2 tygodnie-Czyszczenie Rejestru/Systemu,defragmentacja,gdzieś co pół roku defragmentacja rejestru, Tune+CCleaner i wszystko gra i bucy :slight_smile:

Vista czy tam jej odpowiednik W2K8 nie potrzebują nic więcej do optymalizacji jak O&O Derfag oraz CCleaner.

Nie polecam TuneUp nowszego od 08 bo może więcej namieszać niż dać pożytku :wink:

Tu akurat się nie zgodzę, ponieważ posiadam i używam TuneUp 2010, stosując się do jego wszystkich propozycji i wszystko działa jak należy a nawet szybciej.

A może macie jeszcze jakieś inne propozycję, na przyśpieszenie ? :]

Dodane 17.08.2010 (Wt) 0:27

Odświeżam temat

Dodane 31.10.2010 (N) 14:45

A co powiecie na temat 360AmigoFree ? Jak ten program ma się do Visty przyśpiesza ją w jakimś stopniu czy straczy CCleaner ?