Witam! Niestety ale musze postawić jakiegoś Windowsa na tym Notebooku bo mama potrzebuje go do pracy, głownie rozchodzi się o program PC Market 7 którego nie ma szans zainstalować na Linuksie przez WINE. Na notebooku była już Vista ale nie dało się komfortowo pracować bo już na stracie zeżerała całą dostępną pamięć RAM, potem przyszedł czas na XP MX8 ale szybciutko się sypnął. Zwykłego XP nie dało się zainstalować bo tam jakiś sterowników SATA mu brakowało. Potem Ubuntu działał świetnie, wszystkie sterowniki od razu były po instalacji systemu itd, rewelacja po prostu następnie zainstlowałem PC Linux OS z LXDE i hulał aż miło ale niestety tak jak mówię zrezygnować z Linuksa na rzecz Windowsa i kompletnie nie wiem który mam wybrać, nigdy nie korzystałem z Win7 i 8, ale słyszałem że lepsze są od Visty i XP i nie wiem też jak ze sterownikami, nie chcę przechodzić przez to przechodziłem po zainstalowaniu XP MX8, przez tydzień sterowników szukałem
Ten, na który Cię stać. I lepiej nie wspominaj o przeróbkach, pirackich samoróbkach typu MX8. Z taką ilością pamięci to tylko XP, poszukaj do niego sterowników SATA i będzie OK.
O ile pamiętam to w czasie instalacji XP jest możliwość dodania sterowników, tylko nie wiem czy da się je zapodać np. z pendrive czy też musi być z dyskietki. Takie to były czasy
XP. Moim zdaniem. No chyba, że się szarpniesz na drugi giga RAM. Ale na tak wiekowym sprzęcie wydaje się nieracjonalne. Zwłaszcza na słynnym. starym Pavulonie, który nie wiadomo za ile dni, zrobi niespodziewany zgon, że niby płyta główna sama z siebie wzięła i padła…
Da się to zrobić. Poszukaj w sieci poradników jak integrować sterowniki SATA z płytą instalacyjną XP za pomocą programu nLite.
Ceny będą niewiele się róznić, aktualizacja z Visty to paredziesiąt złotych. Co do MX8 to jest przerabiany od podstaw i jak aktywowany własnym kluczem to nie ma żadnego piracenia.
A w wirtualne maszyny no nie chce mi się bawić. Może ktoś ma podobny sprzęt, niech się wypowie jak mu chodzi i z jakim systemem
EDIT: Dobra, instaluje tą Vistę (i tak nie ja będę korzystał z kompa) bo widzę że nic się tu nie dowiem ciekawego, żadnej pożytecznej rady ani nic jedynie to mnie nastraszyliście i wyszedłęm na największsego pirata
Windows MX 8 to pirat nad piraty, nie radził bym instalować go na komputerze firmowym co do instalacji systemu to ja polecam 7, mam także Hp i to jeszcze starszego bo HP COMPAQ EVO N800C i nie ma on DDR2 tylko stare pamięci ram i też mam 1 GB Ramu i chodzi,ja mam Windowsa 7 Ultimate Nie zapomnij,jeśli już się zdecydujesz zainstalować 7 na tym laptopie powyłączać zbędne usługi. Wyłącz także tryb Aero,ma to tak wyglądać:
Specyfikacja mojego sprzętu to:
System chodzi płynnie i nic się nie zawiesza, warto spróbować, pozdrawiam.