Witam was. Mam pewne pytanie. Który z antywirusów pobiera najmniej RAMu? Mam 512 MB Ramu i zależy mi na szybkości działania komputera.
Z darmowych Avira Personal, z płatnych Eset Pozdrawiam
Osobiście polecam Ci produkty Eseta. Ewentualnie też Comodo, jeśli interesuje Cię darmowy program
Niegdyś jeszcze produkty Aviry uchodziły za mało pamięciożerne, acz obecnie nie wiem, jak to z tym wygląda, gdyż od paru lat używałem Comodo Internet Security, a od +/- pół roku jestem zadowolonym użytkownikiem Eset Smart Security.
Pozdrawiam
Z darmowych Panda Cloud i Avast a z płatnych Panda Cloud Pro , Avast Pro , Norton Antivirus
avast, norton, avira i nod
Avasta właśnie miałem i zżerał RAM jak ■■■■■■■. Komputer normalnie mulił jak nie wiem. Aktualnie testuje Kasperskiego i na 200% zużywa mniej RAMu niż Avast!. @marcel wallace nikt nie wspomniał o Nodzie albo przynajmniej nie widzę. A jednak jeden powiedział. Nigdy więcej Avast!.
A naprawdę potrzebujesz antywirusa z działającym modułem sprawdzania w tle (rezydent)? Zawsze można przecież w razie konieczności uruchamiać program antywirusowy na życzenie i takie rozwiązanie będzie najmniej pamięciożerne.
ESET
Avast i małe zapotrzebowanie na pamięć? Dobre sobie! Niedawno, gdy miałem jeszcze 2gb RAM-u w kompie (i Windows 7 64bit), i z ciekawości zainstalowałem raz po formacie Avasta 5, to odczuwalnie zamulał pracę systemu.
Mam ponadto złe wspomnienia, jeśli idzie o użytkowanie tego programu. Jeśli już o darmowcach mowa, to polecam Comodo AV, bądź IS.
Witam
Ja np. posiadając avast na starym kompie z 256 MB RAM-u, około 60 MB RAM-u zżerał avast, ale w trakcie aktualizacji. Przy czuwaniu zżerał około 5-6 MB, tak jak teraz, gdzie posiadam 4 GB. Wart jest uwagi.
Za NODa sorry. Pomyłka. Avast! może jest lekki na kompie o lepszej konfiguracji. Ja mam 512 MB Ram i procka Pentium IV HT 3,00Ghz. Przy takiej konfiguracji avast! muli komputer. “Wnioskuje że z ciebie De B” Twój wniosek nie wiele warty :biggrin:. Miałem avasta! dość czasu by przekonać się że strasznie muli mój komputer. I na przyszłość czytaj całość co napisałem.
Sorki, ale już nie mogę czytać tego co piszecie ![-o<
Jeżeli kolego masz słaby komp to może trzeba go rozbudować albo zmienić na nowszy,
chcesz dobry program i do tego żeby był lekki,
to tak jakbyś chciał zagrać w najnowszą grę na starym PS
Ludzie co wy macie do tego avasta? DLA AUTORA TEMATU: TEST PAMIĘCI
P.S Moim skromnym zdaniem: ODWALCIE SIĘ OD AVASTA. Dobry antywirus i tyle. Liczby nie kłamią. A TO ŻE NIE LUBICIE AVASTA BO TAK WAM KOLEGA POWIEDZIAŁ ŻE JEST ZŁY, to zostawcie sobie taką opinie dla siebie…
Ehh… co za ludzie…
Nie jestem fanem antywirusów działających w tle, avasta zainstalowałem tylko żeby skan zrobić, i zaraz potem miałem go wywalić… ale, okazało się że program nie jest ani pamięciożerny, ani nie obciąża bardzo komputera i tak avast został u mnie na dłużej
procesy AvasUI i AvastSVC normalnie zajmują razem około 15MB RAM u mnie.
To się szczerze zastanawiam czemu mi tak muliło kompa jak nie Avast!? Może sam Avast! nie jest zły. A test dotyczy wersji 5 Avasta!. Trochę nieaktualne. “Liczby nie kłamią” Taak. To przeczytaj jeszcze raz to do czego dałeś link. W artykule pisze że testy nie są w 100% miarodajne. “Avast i małe zapotrzebowanie na pamięć? Dobre sobie! Niedawno, gdy miałem jeszcze 2gb RAM-u w kompie (i Windows 7 64bit), i z ciekawości zainstalowałem raz po formacie Avasta 5, to odczuwalnie zamulał pracę systemu.” A wiesz że Windows 7 64-bit potrzebuje 2GB ramu. Chyba to że Avast muli było moim błędem. No, każdy może się pomylić. :x Wypróbuję jeszcze Nortona a jak mi nie będzie pasować to wracam do Avasta!. Temat do zamknięcia. Dziękuje bardzo za odpowiedzi i do widzenia. =D>
Panda ma tę zaletę, że jak działa w chmurze, to możesz całą robotę przerzucić na zewn. serwery i w ogóle ci praktycznie nie spowalnia wtedy
Tylko gorzej z wykrywalnością
Dziwne, że ja w ogóle nie odczuwałem obecności avast!
a czy ktoś każe wam instalować całego antywirusa Avast? Przecież wystarczy odznaczyć osłonę p2p (gdy nie korzystamy), osłonę komunikatorów (gdy mamy AQQ) i osłonę behawioralną. Wtedy Avast staje się leciutki.
Nie chce odkopywać tematu i zaczynać kłótni, ale pokaż mi test w którym wyniki są w 100% MIARODAJNE?? Nie ma takich i zapewne nigdy to nie będzie możliwe.
…a jak to naprawde z tym avastem 6 jest? jest dosc lekki, bo go testuje od kilku dni, ale czy dosc szczelny? trudno to stwierdzic,bo roznie podaja, wg. mnie najlzejszy jest NOD 4 , piatka moze byc jeszcze lepsza,pozdro…