Który z już dobranych dwóch zestawów do 1300zł wybrać?


(Omegaz) #1

Witam

Przeszukałam fora o komputerach do 1300 zł i wybrałam coś takiego:

Są to zestawy Płyta + Procesor + Grafika pozostałe komponenty wypisałam na samym dole takie jak pamięć, zasilacz i obudowę.

Chciała bym wiedzieć co panowie sądzą na ten temat. Czytałam że gotowych zestawów nie warto kupować a ja właśnie szukałam na allegro patrząc co najwięcej jest kupowane :-/

Ogólnie zestaw ma być prezentem dla brata wiec zapewne Internet, Gry i bóg wie co jeszcze.


1.

Płyta: 320 zł

Gigabyte GA-MA78G-DS3H

http://www.techmarket.pl/product.php?productid=8811

Procesor: 246zł

AMD Athlon 64 X2 5000+ S-AM2 BOX (ADO5000DDBOX)

http://www.komputronik.pl/Procesory/AMD ... src,ceneo/

chyba http://www.techmarket.pl/produkt-Proces ... 4,158.html

Grafika: 324zł

PALIT Radeon HD3850 512MB DDR3 256bit HDMI DVI D-Sub PCI-Express x16 BOX (XAE/38500+HD52)

http://www.techmarket.pl/product.php?productid=7576

890zł + komponenty z samego dołu = 1369zł


2.

Płyta: 254zł

Gigabyte GA-EP31-DS3L

http://www.techmarket.pl/produkt-Plyty_ ... 4,157.html

Procesor: 335zł

Intel Core Duo E5200 2.50 GHz BOX »

335 http://www.techmarket.pl/product.php?productid=8847


Grafiki do wyboru:

  • Gigabyte Radeon HD 4670 512MB DDR3 PCI-E BOX

304zł

http://www.techmarket.pl/product.php?productid=12424

893 + komponenty = 1372zł.

  • Gainward Radeon HD 4650 za

270zł

te są dzie 512

http://www.techmarket.pl/produkt-Karty_ ... 4,138.html

oraz 1024

http://www.techmarket.pl/produkt-Karty_ ... 4,138.html

859 + komponenty = 1338zł

Nie wiem czym różnią się te REDONY 4650 :-/ czy te 512MB ma jakieś znaczenie bo różnica w cenie malutka.


Pozostałe komponenty:

-- Cooler Master Elite 333 Black-Silver (RC-333-KKN1-GP) 126,00 zł

http://www.techmarket.pl/product.php?productid=8258

-- MODECOM MC-350 350W 110zł

-- PIONEER DVR-216DBK CZARNY BULK 113zł

http://www.techmarket.pl/product.php?productid=13912

-- Patriot DDR2 2GB (2x1GB) PC6400 800MHz LLK CL4 (PDC22G6400LLK) 130

http://www.techmarket.pl/product.php?productid=4819

Komponenty suma: 479zł


Dysku nie potrzebuję - tego akurat udało się nie spalić :slight_smile:

Co doradzicie pierwszy czy drugi?

Jeśli drugi to jaka karta?

Proszę o jakieś rady, na komputerach się nie znam, a właściwie to wiem tylko to co przeczytałam, nie wiem też co znaczą te oznaczenia :-/

Zależy mi na kupnie czegoś dobrego, rodzice mi nie pomogą bo też się kompletnie na tym nie znają, nie mają też czasu by coś poszukać.

Aga

Omega

cya :wink:


(mati75) #2

ten drugi lepszy, a karta: http://www.techmarket.pl/produkt-Karty_ ... R,138.html ; http://www.techmarket.pl/produkt-Karty_ ... 4,138.html


(Omegaz) #3

dzięki mati wiedziałam że na Ciebie mona liczyć :slight_smile:


(mati75) #4

proszę bardzo, zawsze służę pomocą


(Omegaz) #5

Witam

Zestaw złożony tylko problem wystąpił:

Sterowniki niby zaistalowane ale nie chcą się uruchomić.

W menadżerze urządzeń Komunikat:

Nie można uruchomić tego urządzenia (Kod 10)

W Panelu sterowania po kliknięciu na ikonkę sterowników nic się nie dzieje :confused:

obok zegarka brak tej ikony.

Sciągnięte najnowsze sterowniki ze strony Nvidi i to samo :-/

system instalowany juz chyba cztery razy ( rózne wersje XP ) i ciągle to samo

Obraz wygląda podstawowo, podczas łądowania systemu ( LOGO XP na czarnym tle) obraz cały snieży :-/

Podczas przewijania rolką strony www obraz skacze, straszne problemy ze stronkami w JAVIE :-/

Co się stało?? Coś źle podłączone??

Na karcie jest dodatkowe złącze na zasilanie, czy podłączone czy nie to jest to samo. Nie wiem czy powinnam zostawić to podłączenie czy nie.

Wie ktoś co się stało??

Karta uszkodzona??

Może SP 2 lub 3 blokuje??

Sama już nie wiem

proszę o pomoc

pozdrawiam

Omega


(mati75) #6

jaki zasilacz? modecom mc?


(Omegaz) #7

Tak dokładnie (:

Ale ze mnie sierota

nie napisałem że wzięłam GIGABYTE GeForce 9600 GT


(mati75) #8

jaka wersja sterownika?


(Omegaz) #9

6.12.11.8585

Data 2009-04-30


(mati75) #10

http://support.microsoft.com/default.as ... 0121120120

http://www.nvidia.pl/object/winxp_190.38_whql_pl.html


(Omegaz) #11

Niestety nic to nie dało

Sterowniki się instalują tak samo jak te poprzednie i tak samo nie chcą się otworzyć.

Z Panelu sterowania też nie chcą się otworzyć. :-/ Klikam klikam i nic

myślałam że może zapora Windows ale po wyłączeniu to samo :-/

W tej chwili Wersja sterownika to 6.14.11.9038

data 2009- 07-14

błąd to wciąż Kod 10

Zaczyna mi się wydawać że karta jest uszkodzona, ale z grógiej strony jak by była uszkodzona to by chyba nie ruszyła.

Kabelek od tego dodatkowego zasilania włożyłam przed instalacją - nie działało

wyłączyłam komputer wyciągnęłam i dalej nie działało :-/


(mati75) #12

Prawdz czy karta dobrze "siedzi" w slocie, oraz czy wtyczki do tz. złodziejki są dobrze podłączone.


(Omegaz) #13

kartę sprawdziłam, wyciągnęłam i znów zamontowałam - wygląda że wszystko ok

mimo to ten sam komunikat i sterowniki nie chcą się uruchomić.

zrobiłam zdjęcie podłączeń.

w kółkach trzy gniazda których nie podłączyłam bo nie wiem z czym :-/ i końcowe dodatkowo zasilające.

beztytuuabs.th.jpg

-- Dodane 17.08.2009 (Pn) 17:35 --

dodałam nowy wątek na forum związany z tą grafiką

post2279823.html#p2279823

-- Dodane 17.08.2009 (Pn) 18:11 --

mati75 dzięki za pomoc oddam na gwarancje - może nie wyjdę na idiotkę

cya