Witam, chciałbym poradzić się w sprawie kupna telefonu. Kwota to około 400zł. Oczekiwał bym od niego żeby był nowy i posiadał klawiaturę qwerty oraz wi-fi. Podczas mojego szperania po necie znalazłem te modele:
Samsung I600
Samsung GT-B7350 Omnia Pro 4
Nokia E61
W Samsungach jest Windows a ja chciałbym spróbować czegoś nowego, Nokia znowu ma symbiana na którego można powgrywać duużo fajnych rzeczy…
Jestem otwarty na nowe propozycje oraz krytykę tych modeli
Poza Omnią Pro 4 wszystkie są przestarzałe i naprawdę dość leciwe.
Nie wiem do czego chcesz telefon ale jeśli chcesz grzebać w nim, instalować aplikacje i ogólnie bawić się systemem to poszukaj czegoś z Androidem bo w tej chwili daje dość duże możliwości.
Jednak jest pewien mankament, jeśli szukasz telefonu z fizyczną klawiaturą to z Androidem jest takich bardzo mało, większość jest full dotykowa.
Tak, mój obecny telefon to Samsung Monte. Mam troszkę kasy i chciałbym zobaczyć jak to jest mieć/klikać na telefonie z pełną, fizyczną klawiaturką. Fajnie by było gdyby można było wgrywać jakies gry/aplikacje. A co sądzisz o tych Windowsach oraz Symbianach w telefonach?
Windowsa nigdy nie używałem więc nie wiem jak jest z aplikacjami ale podobno jest ich bardzo dużo, natomiast symbiana używałem i sobie bardzo chwaliłem, jest multum aplikacji, do wyboru do koloru, możliwości personalizacji są właściwie nieograniczone, jednak Symbiana pomimo jego nieśmiertelność zastępują już takie systemy jak Bada OS/ Android / Windows, dobre wsparcie dla symbiana może się skończyć w momencie wprowadzenia do oferty Nokii telefonów z Windows i dlatego już bym go nie brał, pomimo, że to dobry system.
Na Twoim miejscu wziąłbym Omnie, nie jest leciwa, z komentarzy można wywnioskować, że ma wygodną klawiaturę i jest trwała i funkcjonalna. Więcej nie powiem bo akurat na tym systemie się nie znam.
Jeśli szukasz wygodnej QWERTY to poszukaj też w BlackBerry np. Bold 9000, 8520, 8900, 9300 (wchodzą w grę tylko używki - niestety jest to duży kompromis ale zapewniam, że się nie zawiedziesz)
Na początku to się na Nokie nakręciłem. No ale po zobaczeniu innych modeli raczej z niej zrezygnuję. a jeszcze mam jedno pytanko : co sądzisz o tym drugim Samsungu??
znalazłem jeszcze: Samsungu Chat 335 i Nokii X2-01?
8300 i 8820 sobie odpuść bo są dość awaryjne. Jeśli bierzesz też pod uwagę BB to tylko modele, które ci podałem wyżej - są stosunkowo mocne, wygodne, trwałe i tanie.
Z wygodnych telefonów z QWERTY znalazłem też Samsunga S3350 ale bez systemu operacyjnego, Nokie C3 również bez systemu.
Niestety w tej chwili, poza BB, mało produkuje się telefonów z QWERTY i system, generalnie dlatego, że wszędzie instaluje się Androida w którym klawiatura nie jest najpotrzebniejszą rzeczą.
– Dodane piątek, 22 lipca 2011, 23:54 –
BTW, mogę tez polecić z dotykowych mojego samsung s5570, nie jest mocarzem ale jest bardzo wygodny i sprawnie działa. Również cena jest bardzo dobra ~300-350zł za nowy. Gry śmigają jak ta lala i wszystko działa OK.
– Dodane piątek, 22 lipca 2011, 23:57 –
X2-01 jest znacznie uboższa (głównie o Wi-fi) od Samsunga chat335 i korzystniej jest brac Samsunga, bo ceną one się prawie nie różnią.