Który zestaw PC

Witam stanąłem przed dylematem złożenia PC. Budżet mały bo i wymagania znikome-około 1500zł. Głownie używany będzie do przeglądania internetu oraz okazyjnego grania tyle że gry na pewno nie będą superprodukcjami typu BF3. Zastanawiam się nad tymi trzema  i jak duża jest różnica między zestawem 1 a 2?

Zestaw 1

Gigabyte GA-81M-DS2

Intel Pentium G3258

HyperX 4gb ddr3 1600 cl10

Seagate 1tb 64mb 7200

Chieftec GPA-350s8 450W

Msi GF GT730 1GB DDR5 OC

Zestaw 2 

Msi h81m E34

Intel i3 4150

HyperX 4gb ddr3 1600 cl10

Seagate 1tb 64mb 7200

Chieftec GPA-350s8 450W

Msi GF GT730 1GB DDR5 OC

I gotowiec od komptronika 

MSI H81M-P33

Pentum G3258

8GB RAM 

Radeon r7 240 2gb ddr3

TRACER BeCool Silent 420W

Kolego wszystkie te zestawy delikatnie pisząc są “do bani”. W pierwszym i drugim zestawie zasilacz Chieftec GPA-350S8 nie ma 450W tylko 300W, zaś w trzecim jest tragiczny - to pseudo-zasilacz z czarnej listy zasilaczy. Wszystkie zestawy wyposażone są w bardzo słabe karty graficzne nadające się tylko do wyświetlania pulpitu - przeznaczone są do prac biurowych, dodatkowo w trzecim zestawie karta graficzna wyposażona jest w pamięci DDR3 - makabra.

Moja rada, zapomnij jak najszybciej o tych zestawach komputerowych zerknij pod ten link może coś Ci podpasuje: http://tnij.at/71629 (Dołóż do proponowanego zestawu przez kolegę Atronics-a drugi moduł pamięci i będziesz miał porządny sprzęt w założonym 1500zł budżecie - dodatkowo złożenie takiego komputera (za min.1500zł) w sklepie Morele.net  możesz zamówić za 1zł).  

btw, Pamiętaj jeśli zdecydujesz się na złożenie zestawu na APU to żeby taki zestaw wyposażyć w dwa moduły (szybkiej) pamięci gdyż zintegrowana karta graficzna z procesorem współdzieli pamięć RAM, a dwa moduły ustawione w tryb Dual-channel w sposób znaczący zwiększają jej przepustowość, a to ma bezpośredni wpływ na dużo większą wydajność zintegrowanej grafiki.

Zintegrowany Intel HD będzie lepszy od tego GF? A moc i typ DDR spisalem z ich strony i nawet nie sprawdzilem gdzieś indziej. ogólnie to użytkownicy tego PC maja 5 , 8 i 38 z tym że są na jednym poziomie zaawansowania. ostatni mój skladalem gdy AMD był potęgą wśród CPU stąd moje pytania