Stworzyłem dwa zestawy w budżecie 3700+/- na który na ten moment mnie stać i proszę o pomoc w ocenieniu który bardziej się opłaca. Jeden na AM4 i drugi na AM5. Nie wliczałem karty graficznej bo na ten moment posiadam Rtx 3050 8gb i zadaję sobie sprawę że nie jest to najlepsza karta ale planuje zmiane w przyszłości. Oto linki do koszyków:
AM4 - https://www.x-kom.pl/lista/la38meauz
AM5 - https://www.x-kom.pl/lista/t4blu7epw
Dziękuje za wszelką pomoc.
Kupowanie AM4 jest dzisiaj bez sensu.
Z jakiego sklepu internetowego można zamówić gotowca z win 11 by był pewny podzespołów? Na razie mam przedłużenie aktualizacji za darmo na rok.
Ja składałem PC w Komputronik (zwyczajnie mam blisko do stacjonarnego oddziału). Razem ze sprzedawcą skompletowaliśmy koszyk z dostawą do punktu Komputronik. Zapłaciłem za usługę złożenia i jednostkę centralną odebrałem sam.
Z zestawu jestem więcej niż zadowolony.
W sumie racja z tym odebraniem samemu bo jeśli kurierzy maja tym tłuc i rzucać przez pół Polski to też wolałbym sam przywieźć. Ja mam najbliższy punkt Komputronika 60 km od siebie to jeszcze nie tak daleko. Jeśli można wiedzieć to brałeś taki standardowy czy bardziej dla gracza chodzi mi o specyfikację podzespołów tj. procesor, karta , płyta itp. i ile zapłaciłeś?
ok. 4000PLN bez karty graficznej (plus do tego nie było problemu z przerzuceniem starych dysków i karty graficznej)
A jeśli chodzi o moją konfigurację co teraz mam to można by coś zostawić z podzespołów i dać do nowej jednostki czy nie za bardzo bo to wszystko przestarzałe/słabe?
Prawda taka, że nic z tego nie uratujesz (no może dysk talerzowy jako dodatkowe miejsce). Ze sprzedażą karty graficznej nie będziesz miał problemu.
Sam miałem podobnej klasy sprzęt (GTX 1060 bardzo miło wspominam - długo pozwalał mi być na bieżąco z tytułami gier. Nawet The Last Of Us part I przechodziłem na nim). Kombinowałem z modernizacją na raty. Najpierw RTX 3060Ti potem okazało się, że reszta podzespołów blokuje.
Koniec końców doszedłem do wniosku, że nie ma co podtrzymywać przy życiu zombiaka i trzeba zainwestować w nowy sprzęt od zera…
Wniosek - wyrzuciłem w błoto te 200-300PLN. Bo taka była różnica między kupnem, a sprzedażą RTX
Na B450 idzie 7 5800X3D, albo Ryzen 5 5600X, do tego spokojnie można dobrać grafikę lpeszą, nawet 4070T, z 5800X3D Furmark leci 270fps w takim konfigu. Zasilacz jednak wtedy musi być ok. 800W. Wszystko kwestia kasy.
A nie zostaje z tą płytą przy RAM DDR 4? Z tego co słyszałem to i osiągi tych kości gorsze, a i ceny też wysokie.
Jasne, tylko to jest kwestia tego ile chce wydać kasy. Procesor na AM5 też jest wydajniejszy, ale wymaga wymiany płyty, pamięci, dobrania karty GFX aby to jakoś wykorzystać, przy dzisiejszych cenach to się zaczyna robić sporo kasy. Zmieniając CPU i GFX masz o wiele mniej kasy, a wydajność jest niewiele niższa. Kwestia balansu.
ps. Zobacz ceny DDR5. ![]()
Ja kupowałem jak były tanie. Żałuję, że nie skusiłem się na kolejny dysk SSD. Aktualnymi cenami się nie interesuje. A co do…
…PC już dawno przestało być tanie. A modernizacja na raty to pozorna oszczędność. Wydajesz dużo więcej kasy tyle, że w dwóch (trzech) ratach. Najbardziej śmieszy mnie jak ktoś kupuje dopasioną jednostkę centralną i podłącza ją pod 24 calowy monitorek (bo przecież jeszcze działa.)
Modernizacja na raty ma sens, gdy zadowalasz się odrobinę starszym sprzętem. Wtedy wydajesz znacznie mniej, i za tę samą kwotę masz dłużej sprzęt do zabawy. Zwlasza, gdy kupujesz coś z drugiej ręki.
Nie do końca… ja na swoim przykładzie wiem, że reanimacja trupa zwyczajnie nie ma sensu. PC (gdzie lata świetności miał w okolicach premiery GTX 1060) nie ma sensu dokładać nowej/używanej RTX 3060Ti, bo cała reszta sprzętu będzie podcinała jej skrzydła. Rezultat:
- nowe tytuły jak chodziły średnio tak dalej chodzą średnio
- poczucie wyrzucenia pieniędzy w błoto
- uświadomienie sobie, że jedynym rozwiązaniem to nowy PC. To nie czasy GTX 1060 gdzie wymagania gier stały w miejscu.
Moja rada dla osoby, która jest zainteresowana ogrywaniem w miarę świeżych tytułów w średnich ustawieniach graficznych to:
wstrzymać się do przyszłego roku i poczekać jak się rozwinie temat z Steam Machine.
Bo masz intela, więc płyta działa 1-2 generacje i zmiana, w AMD płyta działa ok 7 generacji i są nadal produkowane do niej procesory.
i co z tego, że zmieni procesor skoro go ram trzyma. Wywalenie kolejnych 400PLN na drugie 16GB DDR 4 tylko po to by z max rok dwa przeczekać? W 2027 nikt rynek używanych kości pamięci DDR 4 wątpię by istniał. Tej kasy już nie odzyska. To już chyba przekracza oszczędności z okazji zostawiania płyty głównej?
Dla mnie to łatanie dachu miodem.
Co to znaczy trzyma? To dlaczego ty nie kupiłeś i9-14900KS, tylko trzyma cię wolniejszy procesor?
Jak masz do wydania 10 000zł to faktycznie, kupujesz sobie nowe, ale zwykle ludzie mają do wydania 1000zł, 2000zł. Np. dzisiaj zmieniłem procesor w starym zestawie z Ryzenem 3600G na R 5 5600 + RTX 2060.
Koszt całkowity ok. 1000zł . Z komputera na którym można było zagrać w lemingi, nagle działa w zasadzie wszystko. Gry, które miały 20 klatek, mają teraz 90 FPS. Powiedz mi, co za 1000zł można kupić nowego?
A jeszcze stary procesor na sprzedaż, bo nadaje się do biura.
Nie każdy ma do wydania masę pieniędzy.
Wydając w powyższym komputerze np. na 4060 + dajmy na to R 5600 mamy za ok 2000zł sprzęt który pociągnie swobodnie większość gier w 1080p. Co więcej, można go będzie nadal w razie potrzeby przyspieszyć. Jaki kupisz nowy zestaw za 2000zł, aby ci gry działały dzisiaj na takim poziomie?
Serio? Przecież możesz kupić i sprzedać DDR3, rynek DDR4 będzie istniał pewnie w 2030, przecież nawet płyty robią jeszcze pod DDR4.
Na dodatek, on wcale nie musi kupować kolejnych DDR 16, na 16GB znakomita większość gier na rynku działa zupełnie dobrze. A używany ram gdyby chciał, kupi za ok 250zł za 16GB, podczas gdy DDR5 dwa razy drożej. Czy DDR4 go trzyma? Tak, jak planuje wydać kolejne 6-8000zł to tak, ale jak nie planuje kart za kilka tysięcy, i procesorów, to go nic nie trzyma, bo zwyczajnie nie dochodzi do poziomu w którym to jest wąskim gardłem.
Co innego, gdy kupujemy nowy zestaw imamy jakąś kasę do wydania. Ale nawet tutaj, bywa, że zwyczajnie więcej kasy nie mamy, i wtedy mamy w nosie, co nas trzyma, liczy się $/FPS.
W pełni zgoda. Patrzę ze swojej perspektywy. Mój błąd. A jak piszesz, że można postawić na tej płycie procesor, który w pełni pozwoli rozwinąć skrzydła takiej RTX 4070Ti to w sumie jest to sprzęt sporo wyżej niż średnia na Steamie (tam króluje 3060)
Jeśli na serio nowa skrzynka Gebe będzie się dobrze sprzedawać wydaje się, że ta specyfikacja powinna na dłużej wystarczyć do komfortowego grania na średnich.
W pełni pewnie nie, bo na mocniejszym CPU, lepszych pamięciach, będzie trochę szybciej. Ale w ten sposób, to można dojść do topowych procesorów. Wiesz, to po prostu kwestia zasobów danej osoby i tego co potrzebuje.