Chinook to komputerowe warcaby, z którymi rzaden człowiek nie wygra-tak twierdza matematycy z Uniwersytetu Stanu Albertaa w Edmonton(kanada)
Oto link:
http://www.cs.ualberta.ca/~chinook/
Zmierzcie sie i zobaczcie jak gracie.
Chinook to komputerowe warcaby, z którymi rzaden człowiek nie wygra-tak twierdza matematycy z Uniwersytetu Stanu Albertaa w Edmonton(kanada)
Oto link:
http://www.cs.ualberta.ca/~chinook/
Zmierzcie sie i zobaczcie jak gracie.
Pogram sobie 1min. i game over… Jeśli chodzi o moje umiejętności. :mrgreen:
ehhh pod koniec mnie załatwili :!:
rzaden chyba sie pisze przez “ż” …
sorry, razi w oczy.
Skoro człowiek napisał algorytm to i człowiek potrafi go złamać, a powyższe stwierdzenie jest tylko przechwałką matymatyków snobów.
Ale oni właśnie to rozgryźli… :mrgreen: Myślę że mają racje. Albo przegrana>Albo remis-Są tylko dwa wyjścia.
To już nie jest tak jak kiedyś, że człowiek wygrał z “super-komputerem” w Szachy.
Dokładnie.
Po prosu program zna każde możliwe położenie i dla każdego z tych położeń najlepsze posunięcie;)
Niby oczywiste ale w końcu warcaby długo nie dawały się pokonać.
Haha. Zremisowałem Wygrać chyba się faktycznie nie da… :?
W gazecie jest napisane tak
Cytuje:
zanim doszli do tego przeanalizowali wszystkie 500 kwadrylionów (5 i 20 zer) mozliwych kombinacji. Chinook nie zgaduje co ma zrobic aby wygrac on to poprostu wie. Wystarczy ze sięgnie do własnej bazy danej zawierające wszystkie mozliwe rozwiazania. Co wy na to ? :mrgreen:
A ja na to
Pisz ze partia miedzy super mistrzami musi sie zakonczyc remisem Czyli w tej grze mozna tylko przegrac lub zremisowac.
Alee się uśmielim… :roll:
Wiem że to niemożliwe
Złączono Posta : 01.08.2007 (Sro) 23:59
Taki mały niewinny żart
Jakbyś to rozgryzł, to byś zapewne nie był użytkownikiem tego forum.
Byłbym moderatorem
Jakby to on mógł zaczynać to wtedy by mozna na dwie plansze zagrać i wykorzystać jego technike przeciw niemu samemu
Myśle że powinien być remis wtedy jak nic… ale spróbowac by można
Krzysztof 7 naukowcy twierdza ze mozna tylko zremisowac lub przegrac z nim. Inaczej sie nie da. Uzytkownicy na naszym forum juz remisowali.
Byś był jakimś geniuszem… “Szkoła imienia krevjec’a” hehe, ale brzmi XD