Kubuntu 14.10, problem z połączeniem Lumii 920 WP8.1


(system) #1

Witam, mam problem z połączeniem Lumiia 920 na Kubuntu 14.10. 

 

Po podłączeniu, pierwsze kwiatki, wyświetla jakby 5 urządzeń w tym jedno z prawidłową nazwą:

d22qdu124v0m_t.jpg

 

W każdej z nich mam taki sam wybór:

lse9yvz7ra7c_t.jpg

 

Pobierz z Gwenview nic nie wyświetla, tylko uruchamia program ze wskazaniem na camera:/

Otwórz do zarządzania plikami pokazuje jakiś jeden folder z dwoma plikami summary.txt i about.txt

Ostatnia opcja wywala taki błąd:

w7j4d872gx04_t.jpg

 

Urządzenie jest wymontowane, zamontować się nie da.

Na ubuntu nie miałem z tym problemu, musiałem tylko wymontować urządzenie żeby działało, jednak w tym wypadku to nie pomaga.

 

 

 

 


(Halvmork) #2

Poszukaj w repozytorium paczek z nazwą mtp i zainstaluj.

 

http://www.muktware.com/2012/11/install-android-mtp-support-in-kde/3680


(system) #3

Pakiety kio-mtp były zainstalowane już.


(Halvmork) #4

tail -f /var/log/messages

 

potem podłącz tą lumię i wklej co wpisało do logu message. Spróbuj też zrobić montowanie.


(nintyfan) #5

Może masz partycje NTFS/FAT na komputerze – stąd te dodatkowe opcje.


(system) #6

 

Nie mam żadnej partycji FAT/NTFS.

 

asus@asus-K50AB:~$ sudo tail -f /var/log/messages
[sudo] password for asus: 
tail: nie można otworzyć „/var/log/messages” do czytania: Nie ma takiego pliku ani katalogu
tail: nie ma więcej plików

To mi wyrzuciło po wpisaniu komendy.

 

Sprawdziłem jeszcze Manjaro 0.8.10 z KDE. Jest to samo.


(system) #7

Witam ponownie. Niestety wciąż nie rozwiązałem problemu z połączeniem Windows Phone do Kubuntu 14.10. Sprawdziłem za to najnowsze OpenSuse 13.2 i tam normalnie otwiera dysk telefonu. Tylko po podłączeniu wyświetla aż 5 nowych urządzeń jak to pokazałem w pierwszym poście. Chciałbym jednak korzystać z Kubuntu. Bardziej mi przypadło do gustu.


(nintyfan) #8

Problem leży w tym, że nie podałeś hasła do konta.


(system) #9

Gdzie nie podałem hasła?


(nintyfan) #10
asus@asus-K50AB:~$ sudo tail -f /var/log/messages
[sudo] password for asus:
tail: nie można otworzyć „/var/log/messages” do czytania: Nie ma takiego pliku ani katalogu
tail: nie ma więcej plików

 

[sudo] password for asus:

(system) #11

Przecież w terminalu przy wpisywaniu hasła nie pojawiają się żadne gwiazdki, hasło było wpisane prawidłowo. Nie ma po prostu takiego pliku ani katalogu


(Latający Turban) #12

Spróbuj to zrobić jak tutaj, tyle że bez dodawania ppa, czyli zacznij od punktu 2.1

 

http://askubuntu.com/questions/367927/how-to-connect-nokia-lumia-520-to-ubuntu-12-04


(system) #13

Próbowałem już to kiedyś. Nie pomogło.


(dr.boczek) #14

tail -f /var/log/syslog


(system) #15

Już to robiłem wcześniej, wynik wyżej.