Kubuntu 25.10 i kłopot z NTFS

Jak w temacie. Na SS widzixie, że nie mogę zamontować - ani partycji kompa z NTFS, anio dysku USB 2 TB, który mam też z NTFS.

Brudny bit? Pisałem z AI, próbowałem „czyścić” brudny bit i nic. Na Windows 11 działa. Mam double boot: Windows 11 25H2 Pro i Kubuntu 25.10.

Ktoś coś?
Rozmowy z AI:
https://gemini.google.com/share/55dfaa4e07a9

1. „Brudny bit” może być związany z hibernacją Windowsa (zalecane wyłączenie przy dualboocie z Linuxem, z konsoli: powercfg /h off) lub też z FastBoot/Ultra FastBoot (wyłaczenie w BIOSie). Ale raczej to nie to bo nawet wtedy partycja powinna dać się podmontować w trybie tylko do odczytu.
  1. Uruchom kompa z innego Linuxa Live (np. Mint) i tam spróbuj podmontować partycję NTFS.

Nie wiem czy to ten sam problem co w Ubuntu 24 / Mint 22
ale myslę że można spróbować wgrać gnome-disk-utility
i kliknąć sprawdzenie partycji (chyba powinno niewykryć błędu?)
a potem naprawa partycji
i tak trzeba klikać za każdym razem

Czyli co, uwalony system plików NTFS, czy bug w Kubuntu 25.10? To beta, czy RTM?

Pod Windows 11 działa.
@kramar99 Nie mam teraz pendrive’a, by Live odpalić.

Jak ta partycja nie była używana jako systemowa, to nie powinna mieć brudnych bitów.

Na brudne bity powinno pomóc wybieranie uruchom ponownie lub zamykanie z Shiftem (gdy nie generuje go BIOS/UEFI).

Być może dobry trop jest ze sterownikiem i porzuceniem ntfs-3g? Może Kubuntu i Mint już nie używają wersji z „-3g”, ani nie oferują już łatwej instalacji ze standardowego repozytorium.

Ściągnąłem i uruchomiłem Kubuntu 25.10 jako Live i normalnie montuje wszystkie partycje NTFS w trybie R/W. Musisz mieć coś namieszane w Windowsie.

Pod Windows 11 25H2 dziala ok. Wszystkoe partycje i dysk USB otwiera.

Szybkie uruchamianie mam raczej wyłączone, bo GRUB by inaczej się nie ppkazywal.

Co mogę mieć pomieszane w Windows?

Ostatnio ja aktualizowałem to distro do tej wersji. Może to coś uwaliło?

Partycja 1 na dysku komputera się nie otwiera, tym na dane, druga otwiera. Dysk Windowsiwy C się nie montuje. Odzyskiwanie się montuje. USB się nie montuje. Masakra!

Niegdyś działało WSZYSTKO.

Uruchom w terminalu:

sudo ntfs-3g.probe -r /dev/sda3

Kody wyjścia tego polecenia:

Exit Codes
The exit codes are as follows:

0
Volume is mountable.
11
Syntax error, command line parsing failed.
12
The volume doesn’t have a valid NTFS.
13
Inconsistent NTFS, hardware or device driver fault, or unsetup SoftRAID/FakeRAID hardware.
14
The NTFS partition is hibernated.
15
The volume was not cleanly unmounted.
16
The volume is already exclusively opened and in use by a kernel driver or software.
17
Unsetup SoftRAID/FakeRAID hardware.
18
Unknown reason.
19
Not enough privilege to mount.
20
Out of memory.
21
Unclassified FUSE error.