Kubuntu 7,04-kilka pytań dotyczących instalcji programów

no więc tak…właśnie postawiłem sobie kubuntu 7,04 i teraz mam pytania…

1, jak uaktualnić linuxa do najnowszej wersji??

2, da się zainstalować compiz fusion i obramowanie okien zrobić jak w viście??

3, jak zainstalować wine??

1. ogólnie jak się programy instaluje??

sora że takie głupie pytania ale to mój pierwszy dzień na linuxie…proszę o wytłumaczenie wszystkiego najprościej jak się da…

1. Lepiej zainstalować 7.10 od razu… albo najlepiej używać distra ‘ciągłego’.

2.Tak. Co znaczy obramowanie okien jak w Viście?

1. Włączasz Synaptica czy tam Adepta znajdujesz wine, zaznaczasz i zastosowywowujesz.

2. Tak jak wine, tylko znajdujesz inny program, albo włączasz konsolę i wpisujesz

sudo apt-get install nazwa-programu

Czekasz i już.

Linki:

http://przewodnik.ubuntu.pl

viewtopic.php?f=14&t=153364

http://forum.ubuntu.pl

to da się uaktualnić??? jak tak to jak??

jak zainstalować compiz fuzion?? obramowanie mi chodziło…

co do pakietów to musisz się zapoznać z całym działaniem i sensem linuxa.kubuntu korzysta z pakietów instalacyjnych z końcówką .deb

aby móc zainstalować coś możesz użyć graficznego narzędzia “adept”.następnie musisz w tym programiku do instalacji innych programów:) dodać repozytoria-co to są repozytoria i jakie są dla ubuntu/kubuntu znajdziesz w google i sam dodasz.to pierwszy krok i dopiero jak będziesz miał potrzebne repozytoria to instaluj oprogramowanie w stylu compiz itp. aha przed instalacją compiza itp musisz musisz mieć zainstalowane sterowniki do Twojej karty grafiki+mie sprzętową akcelerację po ich instalacji.dopiero wtedy instaluj compiza zgodnie z przewodnikami jakich mnóstwo na google.zamiast compiza polecam compiz-fusion jako dalej rozwijane oprogramowanie do upiększania systemu:)

1. Chcesz poświęcić trochę czasu na system?

Jak tak to zostań przy ubuntu, zaktualizuj i bedzie ok.

Trochę mniej? Zainstaluj od razu 7.10

Bardzo mało?

Zainstaluj Minta.

Myśle ,że lepsze bedzie ubuntu ,niż kubuntu (więcej userów tej dystrybucji) ,łatwiej bedzie znaleść pomoc w razie jakiś problemów.

a na ubuntu 7,10 działa copmpiz??

tak

sudo aptitude update

sudo aptitude upgrade

sudo aptitude dist-upgrade

Co do compiza i wersji 7.10 , w której to podobno miał być domyślnie i włączony to chyba jednak jest tak jak z tym szyfrowaniem całego dysku przy instalacji - po prostu go nie ma. Instalowałem ostatnio 7.10 na laptopie i nie miałem compiza, jakieś efekty domyślnie są ale to nie jest compiz, więc trzeba ręcznie.

Ogólnie wersja 7.10 mnie rozczarowała i to bardzo, miało być tak prosto a zrobili ludzi w balona. Oczywiście nie jest trudno ale tak się nie robi.

no to instaluje ubuntu…

już ostatnie pytanie…tak za bardzo nie kumam co to są te rezpozytoria…co to?? a i jak zrobić sidebara pod ubuntu i obramowanie okien jak aero glass?? a i jakie sterowniki pod radka 9000pro?

Ale bzdury, przecież to ta sama dystrybucja tylko inne środowisko, lepiej doucz się trochę wiecej o linuksie zanim zaczniesz tu pisać.

Na tym radku to nie wiem czy ci compiz pójdzie? :expressionless: Czemu nie instalujesz na kompie, którego używasz? :smiley:

Rezpozytoria to są serwery z pakietami (programami), słuzące po to by nie latać po stronach www w celu instalacji jakiegoś programu tylko wszystko mieć w jednym miejscu.

no to uaktualnie kubuntu tylko…a nie instaluje na tym kompie co w podpisie bo on do końca nie jest mój tylko brata a on go nie używa, ale osów innych nie mogę instalować…

skopjowałem do konsoli te polecenia co podałeś i nic;/

1984 przecież ja jak każdy w tym ty mogłem się pomylić ,chociaż niepomyliłem się w tym ,że wiecej jest userów ubuntu, zresztą jak już mam się uczyć to tej dystrybucji linuksa,a nie o linuksach ,bo wybacz przeczytaj dwa razy zanim coś napiszesz ,gdyż nie wykazałem niewiedzy co do innych dystrybucji w tym poście ,a ty nie jestęś moderatorem ,żeby mnie pouczać.

Jeżeli chodzi o upgrade do nowszej wersji, to należy podmienić nazwę dystrybucji w każdym url w pliku /etc/apt/sources.list (np. z feisty na gutsy). Potem wydać w konsoli polecenie:

sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade

Następnie poczekać aż się pościągają i poinstalują pakiety, po czym zrestartować komputer.

Należy pamiętać, że taki sposób aktualizacji nie zawsze przebiega z powodzeniem i może rozwalić cały system. Należy więc zrobić sobie obraz partycji systemowej za pomocą partimage z jakiegoś live cd. Najbezpieczniejszym sposobem przejścia na nową wersję systemu jest po prostu format partycji systemowej i instalacja od zera. Jak się ma wydzielone /home na oddzielnej partycji (co jest w zasadzie podstawą i powinno być zrobione), to nie ma żadnego problemu, bo dane i ustawienia zostają.

emmm…jak to zrobić?? tak krok po kroku…

0,27s z google http://www.google.pl/search?client=fire … j+w+Google

To raz. Dwa

cat /etc/apt/sources.list

no dobra…już zobie zamieniłem w tym pliku feisty na gutsy, ale zapisań nie mogę bo praw dostępu nie mam…co teraz??

Bo plik otwierasz z prawami roota (polecenie)

sudo gedit /etc/apt/sources.list

Co by było jakby zwykły user mógł edytować pliki systemowe?

O zgrozo… XP?

jak to wkleje w konsoli to mam command not found

Na Kubuntu nie ma edytora gedit. Użyj innego.