co do pakietów to musisz się zapoznać z całym działaniem i sensem linuxa.kubuntu korzysta z pakietów instalacyjnych z końcówką .deb
aby móc zainstalować coś możesz użyć graficznego narzędzia “adept”.następnie musisz w tym programiku do instalacji innych programów:) dodać repozytoria-co to są repozytoria i jakie są dla ubuntu/kubuntu znajdziesz w google i sam dodasz.to pierwszy krok i dopiero jak będziesz miał potrzebne repozytoria to instaluj oprogramowanie w stylu compiz itp. aha przed instalacją compiza itp musisz musisz mieć zainstalowane sterowniki do Twojej karty grafiki+mie sprzętową akcelerację po ich instalacji.dopiero wtedy instaluj compiza zgodnie z przewodnikami jakich mnóstwo na google.zamiast compiza polecam compiz-fusion jako dalej rozwijane oprogramowanie do upiększania systemu:)
Co do compiza i wersji 7.10 , w której to podobno miał być domyślnie i włączony to chyba jednak jest tak jak z tym szyfrowaniem całego dysku przy instalacji - po prostu go nie ma. Instalowałem ostatnio 7.10 na laptopie i nie miałem compiza, jakieś efekty domyślnie są ale to nie jest compiz, więc trzeba ręcznie.
Ogólnie wersja 7.10 mnie rozczarowała i to bardzo, miało być tak prosto a zrobili ludzi w balona. Oczywiście nie jest trudno ale tak się nie robi.
już ostatnie pytanie…tak za bardzo nie kumam co to są te rezpozytoria…co to?? a i jak zrobić sidebara pod ubuntu i obramowanie okien jak aero glass?? a i jakie sterowniki pod radka 9000pro?
Ale bzdury, przecież to ta sama dystrybucja tylko inne środowisko, lepiej doucz się trochę wiecej o linuksie zanim zaczniesz tu pisać.
Na tym radku to nie wiem czy ci compiz pójdzie? Czemu nie instalujesz na kompie, którego używasz?
Rezpozytoria to są serwery z pakietami (programami), słuzące po to by nie latać po stronach www w celu instalacji jakiegoś programu tylko wszystko mieć w jednym miejscu.
no to uaktualnie kubuntu tylko…a nie instaluje na tym kompie co w podpisie bo on do końca nie jest mój tylko brata a on go nie używa, ale osów innych nie mogę instalować…
skopjowałem do konsoli te polecenia co podałeś i nic;/
1984 przecież ja jak każdy w tym ty mogłem się pomylić ,chociaż niepomyliłem się w tym ,że wiecej jest userów ubuntu, zresztą jak już mam się uczyć to tej dystrybucji linuksa,a nie o linuksach ,bo wybacz przeczytaj dwa razy zanim coś napiszesz ,gdyż nie wykazałem niewiedzy co do innych dystrybucji w tym poście ,a ty nie jestęś moderatorem ,żeby mnie pouczać.
Jeżeli chodzi o upgrade do nowszej wersji, to należy podmienić nazwę dystrybucji w każdym url w pliku /etc/apt/sources.list (np. z feisty na gutsy). Potem wydać w konsoli polecenie:
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
Następnie poczekać aż się pościągają i poinstalują pakiety, po czym zrestartować komputer.
Należy pamiętać, że taki sposób aktualizacji nie zawsze przebiega z powodzeniem i może rozwalić cały system. Należy więc zrobić sobie obraz partycji systemowej za pomocą partimage z jakiegoś live cd. Najbezpieczniejszym sposobem przejścia na nową wersję systemu jest po prostu format partycji systemowej i instalacja od zera. Jak się ma wydzielone /home na oddzielnej partycji (co jest w zasadzie podstawą i powinno być zrobione), to nie ma żadnego problemu, bo dane i ustawienia zostają.