Kubuntu nie łączy automatycznie z wifi


(darekkkk) #1

Cześć,


(fedora24x) #2

Ja miałem tak samo w moim Ubuntu, mój system jest codziennie aktualizowany

i po wyczyszczeniu “Połączeń sieciowych” i aktualizacji ten problem u mnie znikł.

Najwidoczniej jakaś poprawka była wadliwa lub miałem zapchane masą sieci WI-FI,

który i tak nie używam :slight_smile:


(darekkkk) #3

A co to znaczy, na czym to polega?


(roobal) #4

Klikasz na ikonkę sieci, wybierasz edytuj połączenia (edit connections). Otworzy się menedżer sieci i tam możesz usuwać zbędne ustawienia. Może być tak, że system próbuje nawiązać połączenie z inną siecią, która ma również ustawione “połącz automatycznie”.


(fedora24x) #5

Klikasz -> “Ustawienia systemu” lub “Wszystkie ustawienia”-> kategoria “Sprzęt” -> opcja “Sieć”,

a potem wybierasz typ połączenia, czy to przewodowe, czy to bezprzewodowe i potem klikasz

zapomnij tą sieć. I tyle.


(darekkkk) #6

Dzięki Wszystkim za podpowiedzi ale chyba nie w tym problem.

Oczywiście karta jako taka odbiera z 15 okolicznych/sąsiedzkich ruterów ale w managerze połączeń mam tylką tę jedną, jedyną z która się zawsze łączyłem.

Żadna z sąsiedzkich sieci nie nazywa się tak jak moja, mam właczone hasło i filtrowanie po mac.

 

Macie jeszcze jakieś pomysły?


(nintyfan) #7

Jak szybko podajesz hasło do sieci lub menadżera haseł? U mnie jest tak, że jak nie podam hasła przez pewien czas od pojawienia się monitu, to NetworkManager nie łączy się z siecią, mimo iż podałem hasło.


(darekkkk) #8

Nie rozumiemy się - system pamięta hasło ale w połowie przypadków po jego uruchomieniu nie łączy się automatycznie i wymaga naciśnięcia przycisku “Połącz” (w wierszu z moją siecia); tylko to “Połącz” i nic więcej - hasło wprowadzone kilka miesięcy temu to już pamięta.


(roobal) #9

Ta przypadłość dotyczy Windows, ale jeśli sieć działa na kanale wyższym, niż 11, to spróbuj zmienić kanał. Sprawdź czy jest nowsza wersja sterownika dla czipsetu, na którym działa karta. Inna sprawa to, że karta jest na USB i być może USB inicjuje się później, niż sieć. Szczerze to nie wiem, bo nigdy nie korzystałem z WiFi na USB.


(darekkkk) #10

Używam kanału 6.

Owszem, używam karty na USB ale … robiłem tak zawsze a problem ma miejsce od 2 tygodni.

 

Sterowniki, hm, myślałem, że system mając je domyślnie (nic nie instalowałem podłączając kartę) to i je domyślnie aktualizuje. No nic, sprawdzę.

 

Będę wdzięczny za następne sugetsie.