Kultura pracy Gigabyte Radeon RX 570 GAMING 4GB GDDR5 (256 bit)?

Witam,

Jak karta Gigabyte Radeon RX 570 GAMING 4GB (GV-RX570GAMING-4GD) zachowuje się podczas startu komputera tzn. czy wentylatory działają na maksa i dopiero po załadowaniu sterowników cichną czy od początku jest cisza i czy w pracy biurowej (przeglądanie strony, Word itp.) karta jest słyszalna?

pozdrawiam

Nie wiem jak ten konkretny model, ale na ile kojarzę to chyba wszystkie tak robią.

Właśnie zastanawiam się też czy wszystkie RX 570 tak robią. Znalazłem inny model ASUS Radeon RX 570 OC 4GB GDDR5 który w opisie reklamowym ma stwierdzenie:

“Możesz grać w prawdziwej ciszy 0 dB, jako że wentylatory 0dB pozostają wyłączone do ustalonego poziomu temperatury.”

i zastanawiam się czy to 0 dB jest od startu komputera czy od załadowania sterowników.

Zawsze najpierw startują wentylatory i nie wierzę by jakakolwiek grafika startowała na wyłączonych.

Pewnie tak, ale teraz mam Asusa GeForce GTX 760 DirectCU II OC i jest praktycznie niesłyszalny od samego startu komputera do uruchomienia czegoś co mocniej obciąży GPU. Obecnie chciałbym kupić mocniejszą kartę o podobnych właściwościach do w/w Asusa.

Moja startuje bez właczenia wiatraków i nie ma na full obrotów, dopiero jak odpalę GRE to włączają się ale ich nie słychać.
RX 560