Mam Windows 8, ale nie mogę go uaktualnić do Windows 8.1 ,bo gdy włączam sklep wyświetla mi się ,że muszę zrobić Odświeżanie systemu Windows. A Odświeżania systemu Windows nie mogę zrobić, bo mi nie działa. To mam teraz kupić Windows 8.1 czy poczekać na Windows 8.2/Windows 9?
Nic nie kupuj, skoro masz Windows 8 to możesz mieć 8.1 za darmo.
Kupić to chyba źle ujęte, jednak zrobić aktualizację za darmo opłaca się, widzę to na swoim przykładzie gdzie komputer działa płynniej i metro czy jak tam to się zwie jes ulepszone
W temacie napisałem, że Sklep Windows mi nie działa. Więc nie mogę mieć Windows 8.1 za darmo.
Jak nie działają ci podstawowe funkcje systemu, to ja bym rozważyl kompletną reinstalkę i dopiero normalny upgrade.
Takie upgrady jak instalacje service packów itd. najlepiej robić właśnie na czystym systemie.
Tak btw. nie ma innej możliwości upgradu niż przez sklep Windows?
@Up: Nie ma.
@matelord: A jak zrobić reinstalkę?, bo gdy kupiłem komputer to system był od razu zainstalowany.
A na Windows 8.1 będą chodziły gry i programy które działają na Windows 8?
99% programów, które działają na Windows 8, działa na Windows 8.1.
Aby przywrócić system do ustawień fabrycznych najprawdopodobniej musisz skorzystać z jakiejś procedury przywracania, jaką proponuje producent. Często jest wymagane naciśnięcie jakiegoś klawisza przed ładowaniem systemu aby uruchomić odzyskiwanie z partycji odzyskiwania.
Czyli przeczytaj instrukcję o ile takową posiadasz
Przeinstaluj system. Pożycz od kogoś płytę z Windows 8 i sformatuj partycję z aktualną instalacją Windows 8 i zainstaluj system jeszcze raz. Nie masz od kogo pożyczyć płyty? Skontaktuj się z producentem komputera (OEM) lub z Microsoftem (Box), a za ok. 30 złotych otrzymasz płytę instalacyjną.
Płyte? Skoro miał system już wgrany to na 99% ma partycję recovery i odpowiedni soft.
Poza tym sam system ma w sobie odpowiednią funkcję.
Ja zamiast robić update (ponieważ już wcześniej robiłem z 7 na 8) ściągnąłem całą płytkę 8.1 (gdzieś na antywebie czy tam spiderswebie był link jak to pobrać, pewnie na dobreprogramy też znajdziesz) nagrałem na dvd i z niego instalowałem.
Polecam czystą instalkę.
Jeszcze w przypadku laptopwów bez efi miałem problem co prawda z tym że chciałem mieć “dysk d” a hp wpadł na genialny pomysł zrobienia 4 partycji primary no ale to już inna bajka.
Hej,
Problem może wynikać ze zmienionego partycjonowania dysku - czy po zakupie laptopa zmieniałeś partycje - na przykład ich rozmiar i ilość?
Pozdrawiam,
Dimatheus
A funkcja odświeżania systemu (Windows 8 i 8.1 coś takiego posiadają)?
@tomeeek64: tak, ale mi nie działa: http://forum.dobreprogramy.pl/temat/459828-od%C5%9Bwie%C5%BCanie-komputera-z-zachowaniem-istniej%C4%85cych-plik%C3%B3w-nie-dzia%C5%82a/
@Dimatheus: 1. Mam PC 2.Zrobiłem kolejną partycję
Hej,
I to może być powód problemów. To samo miałem z moim Acerem i recovery z systemem Vista. Po zmianie układu partycji recovery wywalało błąd, że nie da się znaleźć odpowiedniej partycji.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Jedynym rozwiązaniem to jest zakup Windows 8.1?
Dzwonisz do producenta komputera i za 30 zł otrzymujesz płytę instalacyjną systemu. Klucz jest zapisany w UEFI. Po co drugi raz kupować taki sam system, na ten sam komputer?
Hej,
Dokładnie - ewentualnie pożyczasz od kogoś płytkę i wykonujesz nową instalację. Klucz zostanie przypisany w UEFI i po problemie.
Pozdrawiam,
Dimatheus