Kupiłem laptopa z systemem operacyjnym Windows XP Home Edytion.
Sprzedawca powiedział że muszę w ciągu miesiąca , zarejestrować system telefonicznie albo on-line
Próbowałem za pomocą komputera , ale niestety nie rozumiem różnicy pomiędzy rejestracją a aktywacją.
Z tego co wyczytałem w pomocy technicznej , system mam już aktywowany , tylko sam niewiem kiedy to się stało , z tego co pisze to powinienem mieć na pasku zdań , ikonkę UAKTYWNIJ , jeżeli jej nie ma oznacza że system mam aktywny. A u mnie jej nie ma czyli chyba tak.
Czyli pozostaje mi teraz zarejestrować produkt? Czy podawanie danych osobistych do firmy Mikrosoft jest obowiązkowe , czy nie zostaną wykorzystanie do innych celów?
właśnie że nie mam tej pozycji w : Start>Wszystkie programy>Akcesoria> Narzędzia systemowe> i dalej powinna być ikonka uaktywnij system czy coś takiego !
Ja takiej ikonki nie mam , mam tylko :
Centrum zabezpieczeń
Defragmentator dysków
Informacja o systemie
Kreator Transferu plików i ustawień
Oczyszczanie dysku
Przywracanie systemu
Tablica znaków
Zaplanowane zadania
I to wszystko nie ma tej ikonki od Aktywacji systemu
Jezeli nie pojawia ci sie co jakis czas przypomnienie o koniecznosci aktywacji i brak na pasku kolo zegarka ikonki kluczykow system jest akywowany i nie musisz go aktywowac. Wiekszosc laptopowych systemow nie wymaga aktywacji. Inna sprawa to rejestracja - to tylko twoja dobra wola. Zarejestrujesz sie lub nie. Tak wiec milego laptopowania.
Systemów instalowanych w laptopach w zdecydowanej większości nie trzeba aktywować, gdyż są one “stawiane” z obrazu partycji systemowej, na której windows został już aktywowany. Najczęściej również numer seryjny windowsa, który jest zainstalowany jest inny niż numer, który masz naklejony na spodzie notebooka.