Kupno chłodzenia i zasilacza

Cześć wszystkim! Jestem tu nowy i chciałbym się dowiedzieć paru drobnostek. Na początek mój sprzęt:

-grafika Nvidia GT 240 1gb od Asusa

-procek intel i3-530 2 rdzenie 2.93 ghz

-ramy kingston hyperx 2x2gb

-płyta główna Asus p7h55-m

-zasilacz wraz z obudową Modecom feel 400W

Od razu mówię że to wszystko będzie wyglądało trochę skomplikowanie! Otóż chciałbym sobie troszkę podrasować komputer za małe pieniądze. Mam bardzo słaby ten zasilacz - cud że jeszcze żyje :stuck_out_tongue: , a wole nic nie zmieniać beż kupna nowego. Wybrałem XFX Core 550W. Potem postanowiłem że kupię kolejne 2x2gb ram od kingstona. Na koniec dorzucę 2 wentylatorki z przodu i z tylu obudowy aby jeden wsysal a drugi wysysal powietrze na skutek czego będzie chłodniej w obudowie.

Razem będzie to:

-zasilacz xfx core 550w

-ramy 2x2gb

-2x wentylatorki (arctic cooling f9 pwm)

Zasilacz chcę kupić, bo dokupuję ramy, wentylatorki i chcę robić oc procka (stąd mowa o wentylatorach) a w przyszłości też kupię nową grafę i procek.

Teraz pytania :).

1. Wybrałem dobry zasilacz?

2.Czy te 2 wentylatorki które wybrałem są dobrej jakośći, dobrze będą chłodziły podzespoły i czy są w miarę ciche?

3.Procek ma boxowe chłodzenie i jeśli dokupię te dwa wiatraczki to procesor będzie chłodniejszy i pozwoli mi to na lepsze podkręcenie?

1. I teraz ogólnie: Czy kupno kolejnych 4gb ram i podkręcenie procka przy moim sprzęcie polepszy wydajność w grach itp?

Wiem że ciężki ze mnie przypadek, ale bardzo mi na tym zależy… Pomożecie? Z góry dziękuję. :smiley:

1. Jak do tego sprzętu to aż nadto.

2. Czy są dobre i ciche tego nie wiem, ale mogę w zamian polecić SilentiumPC Sigma EVO 120 mm (no chyba, że do obudowy pasują max 92 mm)

3. Może o jakieś 2-3 C.

4. Wymiana karty graficznej na np.: HD 6790 polepszy wydajność.

Dobry.

Jeśli chodzi o jakość to jest średnia półka ale można brać. Co do podkręcania więcej dało by zmienienie boxa na coś lepszego, ale dodatkowe wentylatory się przydadzą zawsze jakiś ruch powietrza zrobią, i bierz zwykłe F9 nie ma sensu dopłacać do PWM.

Najlepszy wynik by był przy zmianie grafiki + oc proca, na Twoim miejscu zmienił bym chłodzenie proca podkręcił, sprzedał obecną grafikę i kupił coś lepszego np HD6770, lepiej pieniądze na RAM dołożyć do grafiki.

One są w miarę ciche ale na pewno nie na max. obrotów :slight_smile: Poza tym nie wiem dlaczego koniecznie chcesz wersję z PWM bo takie wentylatory to się bierze przede wszystkim na cooelry CPU. Do obudowy wystarczyłyby zwykłe wersje tych wentylatorów lub nawet Zephyr 92 :slight_smile:

Zasilacz napewno kupię, ramy też wolę kupić bo to kosztuje mało a zawsze przyspieszy kompa( myślałem nad zmianą grafy ale to za jakiś dłuższy czas np za rok ,półtora bo teraz nie mam tyle kasy) Pewnie się zastanawiacie dlaczego głupi nie biorę nowego chłodzenia do procka. A no dlatego że mój procek z boxowym jest zimny. W HWMonitor pokazuje jakieś 25-30 stopni.A w grach z 40-50. Także dlatego wybrałem te 2 wentylatorki bo dadzą też trochę do reszty podzespołów.

@UP: Zephyr jest o kilka decybeli cichszy, ma 7 łopatek i aż 500 obrotów na min mniej. AC F9 ma 1800obrotów i ma 9 tych wirników więc więcej wiaterku stworzy :). Dzięki wszystkim.