Cześć wszystkim! Jestem tu nowy i chciałbym się dowiedzieć paru drobnostek. Na początek mój sprzęt:
-grafika Nvidia GT 240 1gb od Asusa
-procek intel i3-530 2 rdzenie 2.93 ghz
-ramy kingston hyperx 2x2gb
-płyta główna Asus p7h55-m
-zasilacz wraz z obudową Modecom feel 400W
Od razu mówię że to wszystko będzie wyglądało trochę skomplikowanie! Otóż chciałbym sobie troszkę podrasować komputer za małe pieniądze. Mam bardzo słaby ten zasilacz - cud że jeszcze żyje , a wole nic nie zmieniać beż kupna nowego. Wybrałem XFX Core 550W. Potem postanowiłem że kupię kolejne 2x2gb ram od kingstona. Na koniec dorzucę 2 wentylatorki z przodu i z tylu obudowy aby jeden wsysal a drugi wysysal powietrze na skutek czego będzie chłodniej w obudowie.
Razem będzie to:
-zasilacz xfx core 550w
-ramy 2x2gb
-2x wentylatorki (arctic cooling f9 pwm)
Zasilacz chcę kupić, bo dokupuję ramy, wentylatorki i chcę robić oc procka (stąd mowa o wentylatorach) a w przyszłości też kupię nową grafę i procek.
Teraz pytania :).
- Wybrałem dobry zasilacz?
2.Czy te 2 wentylatorki które wybrałem są dobrej jakośći, dobrze będą chłodziły podzespoły i czy są w miarę ciche?
3.Procek ma boxowe chłodzenie i jeśli dokupię te dwa wiatraczki to procesor będzie chłodniejszy i pozwoli mi to na lepsze podkręcenie?
- I teraz ogólnie: Czy kupno kolejnych 4gb ram i podkręcenie procka przy moim sprzęcie polepszy wydajność w grach itp?
Wiem że ciężki ze mnie przypadek, ale bardzo mi na tym zależy… Pomożecie? Z góry dziękuję.